Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 06.35
Lakossági fórum Pécskán

Kibeszélték a gondokat

2008. május 11., 15.00 Vasárnap / Arad

Szombaton este a 2-es iskola dísztermében az RMDSZ helyi szervezete lakossági fórumot szervezett, hogy megkérdezze választóit, mit várnak el majd a magyar tanácsosoktól, melyek a legégetőbb, orvosolásra szoruló gondok.

Csepella János megyei tanácsos, a helyi szervezet elnöke, polgármesterjelölt bevezető szavai után Kirány András képviselő, megyei elnök elmondta, ott kell legyenek az RMDSZ tanácsosai az önkormányzatokban, „mert a mi problémáinkat mások nem oldják meg”.

– Vagy van, aki megoldja ezeket, vagy nincs, és akkor bandukolunk az események után – figyelmeztetett az érdekképviselet fontosságára. – Persze, a célokhoz meg kell találni a partnereket. Én bizakodó vagyok, talán a fiatalabbak megérik, hogy egyszer a feladatokhoz lesz elegendő pénz is az önkormányzatokban – tette hozzá.

A közelgő választásokkal kapcsolatban megjegyezte, ha az MPP-nek sikerül egy tanácsost bevinnie a pécskai önkormányzatba, akkor „biztosra vehető az együttműködés”. Ugyanakkor figyelmeztetett, a román versenypártok megelégelték az RMDSZ szívósságát, jelenlétét, ezért „nem ortodox módszerekkel” támadják a magyar jelölteket. „Ha mindenki elmegy szavazni Pécskán, akkor a magyar polgármester sem elképzelhetetlen” – mondta a megyei elnök.

Ezt követően Csepella János számolt be a megyei önkormányzatban és annak urbanisztikai bizottságában végzett tevékenységéről, a templomtető felújításáról, a parókia előtti út aszfaltozásáról. Bölöni György tanácsosjelölt elmondta, az önkormányzatban „nincs befejezett munka, legfeljebb csak átadni lehet ezeket”, majd Bacsilla Sándor, szintén tanácsosjelölt, iskolaigazgató szólt az oktatási intézmények eddigi fejlesztéséről, a készülő pályázatokról, felújítási tervekről. Lovas Lóránt jelölt pedig a magyar gyerekek román iskolába való beíratásának jelenségére hívta fel a figyelmet, feltéve a kérdést, mi lesz így a magyar közösséggel 20-30 év múlva.

A hozzászólók közül Gáspár Mihály a közpénzek rossz, meggondolatlan felhasználására figyelmeztetett.

A legkeményebb kritikai hangot Lantos Mihály ütötte meg a fórumon. Elmondta, a magyar artézi kút mocskos, piaci napon a templom környékét összeszemetelik a más településről érkező árusok, odarondítanak, a munkások az árokból kiásott földet, piszkot pedig otthagyják az utcán. És külön kiemelte, hogy a kóbor kutyák miatt az emberek már félnek utcára engedni gyermekeiket. Szerinte, célozva az adókra, az „embereknek csak kötelességeik vannak, de joguk nincs”.

Nagy István tanácsos válaszában kifejtette, az artézi kút ügyét a magyar tanácsosok rendszeresen felvetik, a kóbor kutyák ügye pedig egyelőre megoldatlan, mert csak akkor viszik el őket, ha az aradi menhelyen van hely.

– Ami itt elhangzik, azt valakinek fel kell vállalnia – üzent a jelölteknek Bán Béla, majd elmondta, örül, hogy Lovas Lóránt személyében egy környezetvédő „zöld” is bekerül az önkormányzatba. – A jelenlegi városvezetés betonba rakja Pécskát, mert nem ültet fákat, csak tuját.

Funkenhauser Pál szerint a szemetelés kérdése az embereken múlik, szeretné, ha a rendőrök, polgárőrök keményen büntetnének is, akkor az elrettentő példa talán visszafogja a szemetelőket.

Fridrik Rozália javasolta, hogy a templom mindkét oldalán park legyen, a piacot pedig vigyék máshova.

– Az elmúlt négy évben a város sok rossz szerződést kötött, példa erre a szemétszállítás, hisz amióta koncesszióba adták, háromszor annyit kérnek, mint amennyit először ígértek – mondta. – Sajnos, elfelejtették, miért vannak, a kerti szemetet pedig el sem viszik – jelezte a jelölteknek, mit kellene még rendezni a városban.

Takács István pedig megkérdezte, miért nincs több artézi kút a városban, hisz létezik már olyan cég, amelyik akár 350 méterre is lefúr.

A fórumon elhangzott még, hogy a májustól, a finanszírozás megoldatlansága miatt megszűnt az éjszakai és hétvégi orvosi ügyelet, a megoldás azonban ez esetben nem a polgármesteri hivatalon, hanem a megyei közegészségügyi hivatalon, az egészségügyi pénztáron múlik.

A fórum végén Csepella János elmondta, minden magyar családot megkeresnek egy kérdőívvel, amelyre ráírhatják, hogy közvetlen környezetükben mit kellene először megoldani. Ezeket összegzik, és a kitöltők között, a választások után, egy Samsung LCD televíziót sorsol ki a pécskai RMDSZ.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu