Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 16.10
Terítéken a kisebbségvédelem

Kikerülhetünk a közös tálból

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. május 12., 18.30 Hétfõ / Hunyad

Alapvetően három kategóriát kellene megnevezni, amikor az Európai Unió tagállamiban élő kisebbségekről beszélünk – fogalmazott mai, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, EP képviselő.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Winkler, néhány nappal korábban Brüsszelben részt vett az EP mellett működő Nemzeti Kisebbségi Intergroup és a Project on Ethnic Relations (PER) nemzetközi civil szervezet közös konferenciáján. Ez alkalommal jó néhány időszerű kisebbségvédelmi kérdés került terítékre – mondta Winkler, kiemelten ismertetve az RMDSZ által is szorgalmazott „kategorizálást”. A tanácskozás résztvevői nagyjából egyetértettek abban, hogy ma már nem lehet egy kalap alá venni az EU tagállamok valamennyi kisebbségét, már csak azért sem, mert a jelentkező problémák egyre sajátosabbá válnak.

A Brüsszelben  körvonalazódó, és az RMDSZ által igencsak támogatott kategorizálás szerint külön csoportként kellene kezelni az őshonos, államalkotó kisebbségeket, melyek kimutatható módon részt vettek az illető tagállam kultúrájának, hagyományainak, történelmének alakításában. 

Egy másik kategóriát jelent a roma kisebbség, amely valamennyi tagállamban sajátos szociális, kulturális és társadalmi gondokkal küzd. Ez a kisebbség most próbálja meghatározni önmagát, kialakítani az identitását. Őket többek közt ebben a folyamatban kell segíteni.

És egy egészen más kategóriát jelentenek az migráns, bevándorló kisebbségek, azok az egyének, csoportok, akik kimondottan gazdasági meggondolásból telepedtek meg az uniós országokban az utóbbi évtizedekben.

– Ezen kisebbségi csoportok problémáinak kezelése természetesen egyformán fontos – hangsúlyozta Winkler Gyula, de a felvetődő kérdések, gondok megközelítése minden csoport esetén más kellene legyen. –

Azzal természetesen tisztában vagyunk, vagyok, hogy az EU jogrendszere idegenkedik a kisebbségi téma megjelenítésétől – nyilatkozta Winkler Gyula. De véleménye szerint az EU további bővítése rá fogja kényszeríteni a teljes intézményrendszert arra, hogy komolyan foglalkozzanak a kisebbségvédelmi kérdésekkel.

– Amúgy már most nagy szükség volna erre és pozitív példának tartom az Európai Tanács kisebbségi nyelvi kartáját – mondta a képviselő.

Az EP mellett működő Nemzeti Kisebbségi Intergroup első lépésként egy állásfoglalást szándékszik megfogalmazni a tagállamokat érintő sürgető kisebbségi kérdések kapcsán és ebben már konkrét javaslatként jelenítik majd meg az EU jelenlegi kisebbségeinek fent említett kategorizálását – összegezte az e témában várható lépéseket Winkler Gyula.
http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: son / Kedd, 2008. május 13., 19.22 Válaszoljál rá!

Tokay György "háza táján" Neptunt emlegetni merész vállalkozás! Különben az idén érettségizettek akkor három évesek voltak, az érettségi bizonyítványhoz mellékelni kellene az akkori történések leírását, hogy a felnőtté válók maguk döntsék el: alávaló nagy árulókról vagy piti politikai csencselőkről van szó, amikor Markó Béla, Tokay György, Borbély László és Frunda György szerepéről esik szó.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. május 12., 19.27 Válaszoljál rá!

PER - ugye ismerős?
Ez hívta meg a hírhedt Neptunba az RMDSZ-t, ahova Markó Béla a Tokay-Borbély-Frunda triumvirátust küldte (1993 júl. 15-17).
"Igencsak támogatott".
Vagy támogatott, vagy nem. Igencsak nincs!

A roma kisebbségnek van identitása, legfennebb sok helyütt nem értenek vele egyet. Társadalomtudományi meghatározás aligha fogalmazható meg esetükben, annyira sokféle helyen és helyzetben léteznek. Akkor meg minek?

A bevándorolt kisebbségeket migránsnak és nem emigránsnak nevezik. Ennek a kategóriának igen sok nyugatra távozott roma is része.

Hány éves az a kisebbségi nyelvi kárta? 1992. november 5-én fogadta el az ET. Íme:
http://www.hhrf.org/prominoritate/1996/nyar12.htm

A kényszer meg az EP és az ET. No meg a tagállamok. Ugyan már. Mi változott Romániában kisebbségi ügyekben, amióta EU-tag? Semmi! Winkler úr is tagja volt annak a kormánynak, amelyik nem volt képes törvénnyé az eremdéesz által kilúgozott kisebbségi kerettörvényt.

Majd az Intergroup. Ennek egyébiránt Tőkés László tagja, míg Winkler Gyula tudtommal nem.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu