Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 19.34

Kiscserkésztanyázás a Százholdas Pagonyban

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. június 26., 17.43 Szerda / Hunyad

A vakáció első napjaiban a costeşti-i ifjúsági táborba költözött a Százholdas Pagony, Micimackó és barátai lakóhelye. Ide hívták meg a Nagyenyed-körzeti kiscserkészeket a dévai 55-ös Számú Kőműves Kelemen Cserkészcsapat ifjú vezetői, akik Micimackó és Robert Gida bőrébe bújva élménydús tábort szerveztek a dévai, magyarlapádi, nagyenyedi, kocsárdi csapatok aprónépének. – Idén a Hunyad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal, illetve a Dream Your Way Egyesülettel közösen, Communitas támogatással szerveztük meg a körzeti kiscserkésztanyázásunkat, melyen több mint félszázan vettek részt. A társszervezőknek, támogatóknak köszönhetően, cserkészszemmel nézve, igazi luxusban volt részünk. Mindannyian – az 59 gyermek, illetve a vezetők – fürdőszobával ellátott házakban aludtunk, napi háromszori étkezést biztosítottak számunkra, a gyermekek nagy örömére még desszert is járt a kiadós meleg ebéd után. A környezet is nagyon megfelelt, hiszen erdő veszi körül a táborhelyet, volt lehetőség portyázni, pancsolni a közeli patakban – összegzett János Zsuzsa, ifjú táborvezető, aki Micimackó bőrébe bújva, Robert Gidával, azaz Kajcsa Erikával közösen vezette a Micimackós tábort.

A keretmese nagyon kézenfekvőnek bizonyult. A kiscserkészek minden este mesekuckóban hallgatták meg a másnapi történetet, úgyhogy már reggel ébredéskor beleélhették magukat az aznapi mókába. Volt, hogy egész nap Füles elveszett farkát keresték, vagy Malackát mentették ki az árvízből. Ez alkalommal tutajokat is építettek, s ha már patak volt a közelben, akkor a fürdőzés és vízi csata sem maradt el.  Az energia levezetésében nem csupán a reggeli torna, futás segített, de egy rohampályán is lehetőség volt a feszültségek levezetésére. Meg persze minden este fellobbant a tábortűz, s az őrsök önálló jelenetben dolgozhatták fel a napi élményeket. A tevékenységek lebonyolításában Bagoly, Kanga és Malacka (azaz a felnőtt cserkészvezetők) is segített, az őrsvezetők pedig pagonyi kalauzok szerepét töltötték be, türelmesen igazítva útba az itt-ott elbizonytalanodó kiscserkészeket.

Mire a tábori zászlót levonták, a különböző településekről érkezett kiscserkészek szinte mindannyian név szerint ismerték egymást és sok új barátság szövődött a Százholdas Pagonyban. A nagyobbacskák el sem búcsúztak egymástól, hiszen már másnap együtt indultak tovább a párengi cserkésztáborba vagy hamarosan újra találkoznak a körzeti Robinson-táborban. A legkisebbek pedig büszkén újságolták a táborba érkező szülőknek a tutajépítést, a portyázást,a  tábortűzi jeleneteket és az éjszakai bátor őrködést. És arról érdeklődtek: mikor lesz a következő cserkésztábor?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu