Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 22.35

Kisiratoson járt a Nyugati Jelen

Írta: Gál Zoltán
2015. április 20., 17.27 Hétfõ / Arad

Vasárnap Kisiratosra látogatott el a szerkesztőségünk olvasótalálkozóra, mely 17 órakor kezdődött. Kollégánk, Balta János megfogalmazásában azért van szükség ezekre, mert csak úgy ismerhetjük meg egymás gondolatait, ha közösségben kimondjuk azokat. Mi viszont, Kurjatkó Péter igazgató társaságában, személyesen szerettük volna hallani, mit gondolnak az emberek rólunk.

A közönség köreiben köszönthettük Almási Vince polgármestert is, aki csupa jó dolgot mondott a Jelenről. Szerinte a kisiratosiak legnagyobb része ezt a lapot választja, hiszen itt nemcsak magukról vagy másról, hanem egymásról is olvashatnak az emberek. Innen szereznek tudomást a megye és a környék többi településeinek az eseményeiről.

A polgármester ezután néhány, a faluval kapcsolatos dolgot is elmondott, többek között azt, hogy az 1–4. osztályok közül kettőt össze akarnak vonni. Szerinte a helyi iskola sosem vallott szégyent, de ha tényleg összevonnak két osztályt, az már hanyatlásnak számítana, megtennék az első lépést a lejtőn. El szeretné kerülni tehát, hogy ez megtörténjen, és tudja, hogy kellő utánajárással ez elérhető, hiszen létezik olyan törvény, mely kimondja, hogy kisebbségi osztályok indulhatnak létszám alatt is.

Megkér továbbá minden helyi lakost, hogy nézzen utána a földjének és az ingatlanoknak, mert nemsokára csak akkor adnak támogatást a földekre, ha rendben vannak a papírok, vagyis anyakönyveztetve és telekkönyveztetve van. Ezeket az iratokat a polgármesteri hivatalban ki lehet kérni, és az ügyintézést is helyben lehet végezni. Sőt, mindenféle ügyintézést helyben lehet végezni. A faluban most már minden megoldható helyben, nem kell bemenni semmiért Aradra vagy Kürtösre.

A faluban folyó munkálatokról: hamarosan elkészül a focipálya és befejezik a kultúrotthont, két év múlva csatornáznak, majd ha végeztek mindennel, nekifognak a kiskultúrotthonnak is, amire uniós támogatást kaptak, a központot is nagyon szépen fel lehetne újítani… Tennivaló mindig akad, a kérdés az, hogy kire hárulnak a feladatok. Almási Vince, a jelenlegi polgármester nem szeretne indulni a következő választáson. Azt akarja elérni, hogy fiatalodjon a gárda, de sajnos, nincs olyan 30-40 év körüli személy, aki vállalná a polgármesterséget. Ő meg van elégedve a saját munkájukkal, hiszen mindent megcsinált, amit akart, és úgy érzi, hogy az emberek is bizalommal fordulnak hozzá.  

Nagy Mihály szerint a fiatalokat nem érdekli a falu sorsa, egymás és a falu iránt is jóval közömbösebbek, mint a régiek. Az öregek közül sokan elhulltak, a mai generációk nincsenek úgy bekapcsolódva a tényleges közösségi életbe, mint kellene. Arra, hogy talán a sok letartóztatás és büntetés miatt félnek elvállalni egy polgármesteri szerepet, Almási Vince csak annyit mondott, hogy nem kell félni a feladattól. Ha jól végzik a munkát, akkor aggódni sem kell.

 

Mire büszkék tehát? Arra, amit eddig elértek. A fentiek mellett elhangzott az is, hogy a falu hosszú időn át végállomás volt. Onnan már csak visszafelé lehetett menni. Most viszont van út Kürtös és Nagyiratos felé is, nagyon szeretnének egy benzinkutat a faluba, mert nagyjából már csak az hiányzik. A strand persze örök téma, de ha valaki megvenné, vagy kialakítana mellette egy komolyabb üdülőhelyet, akkor a messzi földön híres termálvíz mellé végre megfelelő turizmust lehetne kiépíteni, és akkor már könnyebb lenne polgármesternek lenni.

A további szabad beszélgetésben szó esett a lapterjesztésről, a központról, a giccsről, a fanevelésről, a templomokról, és vicces történetek is elhangzottak, melyek szorosan vagy egyáltalán nem kapcsolódtak a fentebb tárgyaltakhoz. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu