Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 18., 17.54

Kisjenői Városnapok: gazdag műsor, jó szervezés

Írta: Balta János
2019. augusztus 05., 06.00 Hétfõ / Arad
Kisjenő Város Polgármesteri Hivatala és Tanácsa augusztus 3–4-én, szombaton és vasárnap XIII. alkalommal szervezte meg a Kisjenői Városnapok programsorozatot.

A program szombaton 11 órától ünnepi megnyitóval indult a városháza dísztermében, ahol a nagyszámú egybegyűltet Gheorghe Burdan polgármester köszöntötte, név szerint megemlítve Florentina Horgea, Arad megye prefektusának, Andrei Andreica, a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem prorektorának, Anca Stoenescu főtanfelügyelő, Octavian Malene, a Kromberg
&Schubert vállalat műszaki igazgatója, Paolo Maurizzio Rocchi, a Maschio-Gaspardo mezőgazdasági gépgyár kereskedelmi igazgatója, Scorţe Florina kisjnenői jegyző;  Sergiu Armasu, a moldova köztársaságbeli Ialoveni polgármestere, Kalcsó Istvánné, a magyarországi Kétegyháza polgármesterének, Kovács Erzsébet, Csanádpalota polgármesterének, illetve Ioan Tripa kisjenői alpolgármester neveit.
A köszöntőket követően, szokásához híven, a polgármester beszámolt az elmúlt évi megvalósításokról. A város középületeinek a hőszigetelésére 531,5 ezer lejt fordítottak; az Oituz utcai elemi iskola épületének a korszerűsítésén dolgoztak. Elkészült a városi strand urbanisztikai terve, utcákat, járdákat korszerűsítettek; a várost átszelő 79 E és a 79 A főutak kereszteződését korszerűsítették. Az Erdőhegyi Általános Iskola, magyar tannyelvű intézmény épületének a megjavítása, az Erdőhegyen működő óvoda ebédlőjének a kialakítása, Nadab faluban a Horea, Cloşca és Crişan utcákban a szennyvízlefolyó megépítése szerepelt a beszámolóban; ugyancsak Nadabon a gázvezeték megépítésére több mint 329 ezer lejt fordítottak. A kisjenői vízüzem korszerűsítésére, a vízhálózat bővítésére több mint 906 ezer lejt fordítottak. Elkészült Nadab falunak a kisjenői ülepítőtelepre történő csatlakoztatása; a Kisjenői Mihai Veliciu Elméleti Líceum 50 ezer lej értékű új bútorzatot, az Oituz utcai elemi iskola udvara aszfaltburkolatot kapott; a Kisjenői Elméleti és Technológiai Líceum, valamint az erdőhegyi napközi óvoda diákjainak az étkeztetését 234 ezer lejjel támogatták. A Kisjenői Kataszteri Hivatal és a helyi rendőrség számára az Oituz utcában új székhelyet alakítottak ki. A Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára és a Nyugdíjasok Klubjának a székhelyét korszerűsítették, kibővítették. A helyi adók és illetékek 10 éve nem emelkedtek. Erőfeszítéseket tettek a háztartási szemét és az intézményeknél keletkezett hulladék elszállításának a megoldására. A városi tanács átvette a székudvari erdőben működő Gyermekklub működtetését. Az Avram Iancu téren elárusítóbódékat szereltek fel. Befejezték az ANL 2. tömbháznak az építését, bekerítették a temetőt. Mezőgazdasági utakat korszerűsítettek, amelyek mentén állatitatókat, kutakat létesítettek. Az elmúlt időszakban a Gualapack cég egy új, 9000 négyzetméteres munkacsarnokot, míg a Lidl egy új üzletet nyitott meg. A polgármester gratulált a város futball-, illetve kézilabda-
csapatának az elért jó eredményekhez.
Gheorghe Burdan polgármester elismeréssel szólt a Kisjenőn gyökeret vert nagyvállalatok munkájáról, amivel a várost a kistérség gazdasági, kereskedelmi központjává tették. Ugyanakkor köszönetet mondott a Gualapack és Kromberg&Schuber cégeknek, amiért támogathatják a kezdeményezést, hogy kitüntethessék, komoly prémiummal jutalmazhassák az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplőket.
Miután a polgármester a jelen lévő házaspároknak gratulált, illetve átadta a jutalmakat, a prezídiumban ülők közül Adrian Todor parlamenti képviselő, Florentina Horgea prefektus, Octavian Malene, Anca Stoenescu, Maurizzio Rocchi,  Andrei Andreica, Sergiu Armasu moldovai, valamint Kalcsó Istvánné kétegyházi polgármester köszöntötte az ünneplőket, gratulált Gheorghe Burdannak és csapatának az eredményekhez. A továbbiakban a polgármester elismeréssel szólt a Kisjenőn gyökeret vert nagyvállalatok munkájáról, kiemelve a Maschio-Gaspargót, amely jelenleg az ország legnagyobb mezőgazdasági gépgyára, és korszerűbb az olaszországi anyavállalatnál.
Az ünnepi ülés zárásaként a polgármester mindenkit meghívott a város főutcáján szervezett népviseleti parádé megtekintésére, majd minden résztvevőt ebédre a Kisjenői Mihai Veliciu Elméleti Líceum étkezdéjébe.
Az utcán mindannyian megtekintették a rendőrautó felvezetésével, a Sunetul Aradului fúvószenekar által húzott indulóra masírozó, népviseletbe öltözött gyermekeket és fiatalokat; utánuk nagyméretű mesefigurák, jókora velocipéden pedálozó ember, majd hintók következtek, illetve lovasok zárták a sort.
A városháza elé érkezett fúvósok tisztelegtek az egybegyűlt vezetők és vendégek előtt, majd továbbvonultak Erdőhegy irányába. Az ünnepélyes felvonulás lebonyolítása nem volt könnyű, hiszen a kamionok fél útpályán ugyan, de folyamatosan közlekedtek.
13 órától a Sunetul Aradului fúvószenekar szabadtéri koncertet adott a központi parkban.


Szórakoztató program

A városi stadionban 16 órától szórakoztatópark, 17.30 órától az aradi Szeniorok néptánccsoport műsora, 18 órától a Floarea Crişului néptánccsoport műsora, 18.40 órától Lele Crăciunescu népdalénekes és zenekarának a műsora, 19.20 órától Mariana Deac népdalénekes és zenekarának a műsora, 20.30 órától a Rapsodia népi zenekar és Ovidiu Homorodan, Daniela Han, Ioana Luguzan,  és Vlad Şerban népdalénekes műsora, 21.40 órától a Kisjenői Kultúrház Ministep és Step Experience, továbbá a nagyváradi Unique Dance moderntánc- csoportok műsora, 22.30 órától az Amna & Band, míg 23 órától Vescan élő koncertje következett.
Vasárnap 16 órától szórakoztatópark működött a városi stadionban, 17 órától Gina Rus népdalénekes és Ghiţă Rotaru népi zenekara, 17.30 órától a Zestrea Bihorenilor népi zenekar és Remus Bondar, Aurica Vaida, Viorica Bradea, Lorena Ianţa, Andrea Drugas, Vlad Stef, Ioana Haiduc, Andrada Oroş, Andrada Tulvan, Georgiana Silaghi szólóénekes, valamint Dan Moisa és zenekara, 18.20 órától Felicia Costin és zenekara, 19.10 órától Dani és Anca Pojar népdalénekes és zenekaruk, 19.50 órától Adriana Antonie és zenekara, 20.40 órától Nicolae Furdui Iancu népdalénekes és a Crai Nou zenekar, 21.30 órától a zilahi Porolissum hivatásos népi zenekar és Vasile Coca, Ileana Mastan, Rodica Pop és Claudiu Costinaş énekes szórakoztatta a közönséget. 23 órakor tűzijáték, 23.10 órától a Hara együttes élő koncertje volt megtekinthető. Műsorvezetők Mişu Herţe és Claudia Deac voltak.
A XIII. Kisjenői Városnapok sikeréért köszönet jár a szervezőknek, a Kisjenői Polgármesteri Hivatalnak és Kisjenő Város Tanácsának, valamint mindazoknak, akik a vendégek ellátásában szorgoskodtak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu