Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 08.25

Kitart a bányásztüntetés a Zsil völgyében. Déván bezárták a fűtetlen iskolákat

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. február 22., 08.12 Hétfõ / Hunyad

Hétvégén sem csitultak a kedélyek a Zsil völgyében, sőt ellenzéki hátszéllel, konok kitartással tüntettek a bányászok. A konfliktus a múlt hét közepén bontakozott ki, amikor kiderült, közel tíz napot késnek a januári bányászfizetések, február 15. helyett csupán 26-án kapják kézhez a béreket. A hír nyomán Lupényban közel száz bányász a váltás lejárta után is a mélyben maradt, tiltakozásképp a fizetés elnapolásáért. Estére már lupényi lakosok, többnyire bányászcsaládtagok és nyugdíjas bányászok is csatlakoztak a tiltakozókhoz, szimpátiatüntetést szervezve a település központjában. Szintén csütörtök este a marosnémeti hőerőmű mintegy száz alkalmazottja is tüntetésbe kezdett, lévén, hogy a bérek késése nem csupán a bányákat, hanem a teljes Hunyad Megyei Energetikai Konszernt érinti. Szén hiányában a marosnémeti erőmű péntek hajnalra le kellett állítsa a termelést.  Pénteken már a vulkáni és livazényi bányászok is csatlakoztak a lupényi tüntetőkhöz, több mint százan vonultak a lupényi bányavállalat elé elmaradt fizetéseiket és bérpótlékaikat követelve. Az éjjeli váltásban dolgozók Vulkánban és Livazényban is a mélyben maradtak, lupényi társaikkal szolidarizálva.

A bányászok képviselői péntek reggel érkeztek Bukarestbe, ahol tárgyalást folytattak Florin Câţu miniszterelnökkel, az energetikai tárca vezetőjével, illetve Lucian Heiuş pénzügyi államtitkárral. A kormányfő megígérte: e hét elején megkapják béreiket és a garanciaalapból három hónapig biztosítva lesznek a Zsil-völgyi fizetések. Virgil Popescu tárcavezető azonban hangsúlyozta, ez csak rövid távú megoldást jelent. A kormány azon van, hogy a Hunyad Megyei Energetikai Konszern átszervezésével hosszú távú megoldást eszközöljön a térség gazdasági  újjáélesztésére.

A bukaresti ígéret azonban csak részben nyugtatta meg a kedélyeket a Zsil völgyében. A vulkáni és livazényi bányászok ugyan feljöttek a mélyből, de sokan a lupényi bánya székhelyére vonultak, ahol vasárnap még mindig 64 társuk tiltakozott a föld alatt. A szakszervezeti vezetők szerint a tiltakozások addig tartanak, míg a bányászok kézhez nem kapják a pénzüket. A kormány szerint erre legkorábban kedden kerülhet sor.

A bányásztiltakozás következményeként péntek reggel leállt a marosnémeti hőerőmű is, újra fűtés nélkül hagyva a dévai közintézményeket, illetve közel 4000 lakást. A fűtés nélkül maradt intézmények sorában van 11 iskola is, melyeknek vezetői a tanfelügyelőséggel karöltve úgy döntöttek, a fűtetlen tantermek miatt visszatérnek az online oktatáshoz.

A marosnémeti hőerőmű vezetői abban reménykednek, hogy a kormány részéről érkezett ígéret nyomán hétfőn beindul a termelés a Zsil völgyében és keddre megérkezik az első szénszállítmány az erőműhöz, amivel jó esetben szerdára beindíthatják a távfűtést. Ez azonban még nagyon bizonytalan.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu