Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 12.23
Választási eredmények Erdélyben

Kiütéses jobboldali győzelem

Írta: Chirmiciu András
2019. május 27., 17.25 Hétfõ / Hunyad

Teljesen átrajzolódott vasárnap Erdély politikai térképe a jobboldali alakulatok győzelme és a baloldal mélyrepülése révén. Nem is annyira a PNL és USR diadala okozott meglepetést, hiszen Erdély hagyományosan a jobboldali erők fellegvára, hanem annak mérete, illetve a PSD jelentős visszaesése.

 

Megyei dobogósak

 

A tágabb értelembe vett Erdély 16 megyéje közül 7-ben a PNL végzett első helyen (Krassó-Szörény, Arad, Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Szeben és Fehér), 4-ben az USR (Temes, Szilágy, Kolozs és Brassó), szintén 4-ben az RMDSZ (Szatmár, Maros, Hargita és Kovászna), miközben a PSD kakukktojásként csak „Erdély vörös foltján”, Hunyad megyében szerzett elsőséget. Sőt, a legtöbb megyében a jobboldali alakulatok, a PNL és az USR egymással vagy az RMDSZ-el küzdött az elsőségért, míg a PSD a futottak még kategóriában végzett. Nyolc megyében, vagyis az erdélyi megyék felében (Temes, Arad, Bihar, Szatmár, Máramaros, Kolozs, Brassó és Szeben) a PSD harmadik helyen végzett, 4 megyében (Szilágy, Maros, Hargita és Kovászna) pedig csak negyedik helyen! A két jobboldali alakulat együttes eredménye a magyar többségű megyék kivételével majdnem mindenütt meghaladja az 50%-t, s még Hunyad megyében is nagyobb, mint a PSD és az egyéb baloldali pártok összeredménye.

Az egyértelmű ellenzéki győzelem megerősíti a korábbi tendenciát, miszerint a szocdemeknek kevés babér jut Erdélyben, s úgyszintén jelzi, hogy Erdély lakossága – nemzetiségtől függetlenül – határozottan elutasítja a szociáldemokratákat. A két és fél éves PSD-s kormányzás következetes igazságüggyel kapcsolatos intézkedései kicsapták a biztosítékot Erdélyben, jóval nagyobb mértékben, mint az ország többi részein. A választási részvétel ugyanis magas volt, magasabb, mint a 2016-os országos parlamenti választásokon vagy a 2014-es EP-választásokon. A népszavazáson pedig minden erdélyi megyében több mint 84%-ban igennel válaszoltak mindkét kérdésre. Vasárnap a részvétel minden megyében meghaladta a 40%-t, a népesebb megyékben pedig az 50%-t is. Nagyobb volt a részvétel városokban, mint falvakban, s Erdélyben nagyobb, mint a Kárpáton túli vidékeken.

 

Magyar eredmények

 

Az RMDSZ meghaladta a bejutási küszöböt az 5,4%-os országos szintű eredménnyel és két képviselőt küld az európai parlamentbe. Erdélyben meglehetősen jó eredményeket ért el, Hargita és Kovászna megyékben abszolút többséget szerzett, Maros és Szatmár megyékben pedig relatív többséggel (kb. 33%) szerzett első helyezést. Bihar és Szilágy megyében 20% körüli eredményt ért el, amivel második, illetve harmadik helyet szerzett megyei szinten. Kolozs megyében a tulipánosok a leadott szavazatok mintegy 10%-t gyűjtötték be, ami azonban csak negyedik helyre volt elég. Az 5%-os küszöböt további két megyében, Arad és Máramaros megyékben, haladta meg, miközben a tágabb értelembe vett Erdély maradék 7 megyéjében – beleértve az előbbi kettővel nagyjából azonos nemzetiségi adottságokkal rendelkező Brassó megyét – viszont az öt százalékos szint alatt teljesített az urnáknál.

Térségünk megyéiben az RMDSZ szavazatai a következőképpen alakultak: Arad 10 286 (5,68%), Temes 7732 (2,41%), Krassó-Szörény 954 (0,83%), Hunyad 5183 (2,90%) és Fehér 4948 (3,08%).

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu