Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 18., 18.49
A Simonyifalvi Napok tanulságai

Kiváló ellátás, jó gyermekprogram, a Leveles nélkül

Írta: Balta János
2019. augusztus 06., 06.00 Kedd / Arad
Az elmúlt hétvégén 18. alkalommal szervezték meg Simonyifalvi Napok címmel a kétnapos programsorozatot, ami a helybeli kultúrotthonban pénteken 17 órától nyugdíjas- találkozóval indult. A mintegy 130 nyugdíjasnak a nótázáshoz, illetve később a tánchoz a Meteor együttes húzta a talpalávalót. 20 óra tájban az egybegyűlteket Haász Tibor polgármester magyarul, Teodor Parasca alpolgármester románul köszöntötte, mindannyiuknak jó egészséget, kellemes együttlétet, kiváló szórakozást kívánva. Ugyanaznap az iskolaudvaron felállított szabadtéri színpadon 21 órától a Desperado, majd 22 órától az Infive együttes koncertjén mulatott a nagyszámú közönség. A mulatás azonban ezzel nem ért véget, hiszen a koncertek után DJ Kovács Tamás zenéjére kora hajnalig táncoltak.

Augusztus 3-án, szombaton 10 órától a helybeli római katolikus templomban ökumenikus istentiszteleten ft. Hegedűs János plébános és nt. Deák Bálint evangélikus-lutheránus lelkipásztor igei szolgálata mellett megemlékeztek a Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt simonyifalviakról. Ezt követően a Simonyiak Házának az udvarán álló Elhurcoltak Emlékművénél a lelkészek vezetésével imádkoztak az elhunytakért, majd Haász Tibor polgármester és a községi tanácsosok megkoszorúzták az Elhurcoltak Emlékművét, illetve a Simonyiak Házán lévő emléktáblát.
Színes kulturális program
Tizenhat óra után a szabadtéri színpadról a programvezető, Szívós László köszöntötte a gyülekező nézőket, majd bejelentette az óvodások rock and  roll táncát, ami el is kezdődött, csakhogy eleredt az eső, ami elől a nézők a közelben lévő ház eresze alá próbáltak húzódni. Tekintve, hogy az eső nem állt el, az óvodások műsora után a programvezető a jelen lévő fiatalemberektől segítséget kért a kultúrotthon nagytermének a nézőtérré való átalakításához, az asztaloknak a ki-, míg a székeknek a behordásához.
A költözködés mintegy órát vett igénybe, utána Szívós László a kisiskolások székes táncát, majd az előkészítő osztályosok cowboytáncát, ezt követően a virágok táncát, majd a nagyobb diákok modern táncát jelentette be. A diákok a pedagógusaik betanításával a megfelelő zenekísérettel, színvonalas produkciókat mutattak be. Amikor a gyanútlan néző a házigazda, a Leveles néptánccsoportot várta volna a színpadra, a programvezető sajnálattal jelentette be: sajnos, a Leveles egyelőre szünetelteti a tevékenységét. Az itteni szemlélő emlékezetében azonban önként megjelentek az eredeti kalotaszegi ruhákban táncoló simonyifalvi lányok, az amatőr szinten szinte utolérhetetlen ügyességgel, rátermettséggel táncoló Bier Henrietta–Szívós Gábor-páros emlékezetes produkciói, Nagy Rozália és Haász Endre veteránoknak a példaértékű kitartása. Mindez azonban már a múlté, szerencsére az utóbbi táncospár más településbeli, az ágyai Tőzike, illetve a zimánd­újfalui Kankalin táncainak a koreográfiáján dolgozik.
Erre legjobb példa volt a szomorú bejelentést követően fellépett ágyai Tőzikének a tyukodi tánca, amit Erdős Márta vezetésével, Nagy Rozália és Haász Endre koreográfiájára adtak elő nagy sikerrel. Utánuk a nagyzerindi Ibolya tánccsoport Kiss Csilla vezetésével, Szilágyi András koreográfiájára adta elő a pallérozott magyarpalatkai, majd kalocsai táncait. Fellépésüknek a csattanóját azonban az újszerű, kantaverő ritmikus produkciójuk képezte, amivel nem csak a közönséget, hanem a megyei elöljárókat is ámulatba ejtették.
A néptáncot a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport zárta, amelynek tagjai Orbán László és Bagi Ferenc koreográfiájára, Halál Endre vezetésével igen lendületes széki és marosszéki táncokkal örvendeztették meg a közönséget.
Köszöntők, köszönet
Az előadás végén Haász Tibor polgármester Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő társaságában köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester megköszönte a programban fellépőknek, továbbá mindazoknak a munkáját, akik a Simonyifalvi Napok idei szervezésében, a vendégek ellátásában dolgoztak. Miután mindenkinek jó szórakozást kívánt, szólásra kérte Faragó Péter parlamenti képviselőt, aki üdvözlőszavait követően gratulált a néhány perce fellépett nagyzerindi csapatnak a kiváló ritmusverő produkciójához. A továbbiakban a falunap, az együtt ünneplés, a baráti együttlét jelentőségére hívta fel, a figyelmet. Zárszavaiban gratulált a szervezőknek a jó programhoz és a sikeres pályázáshoz, a fellépőknek a kiváló produkciókhoz, mindenkinek teljes kikapcsolódást, remek szórakozást, kellemes, baráti együttlétet kívánt.
A kultúrotthonban zajlott ünnepi előadással párhuzamosan a kisjenői íjászok a sportpályán céllövő-bemutatót tartottak; 20 órától a szabadtéri színpadon, már kitisztult időben Mohácsi Brigitta énekelt, utána retrobuli, majd Insect-koncerten mulattak, éjfélkor tűzijáték, majd DJ Kovács Tamás közreműködésével szabadtéri diszkón mulathattak kora hajnalig. A kétnapos rendezvény idején az iskolaudvaron felállított büfékben kapható, illetve a felállított sátrak alatt lévő asztaloknál kulturáltan fogyasztható volt minden, ami szem-szájnak ingere. A szervezők minden fellépőt, hivatalosságot megvendégeltek.
A Simonyifalvi Napok idején összesen 19 bogrács pörköltet főzött a kultúrotthon udvarán épült szín alatt munkálkodó csapat. Marha-, illetve birkapörköltet, babgulyást főztek összesen 330-350 kiló húsból, a faluban hagyományos recept szerint. Kovács Lóránt, Farkas Sándor, Nagy Sándor, Békési Zoltán, Gyarmati Zoltán, Mikló József, Morgován János és Tóth Attila mindenképp rászolgált a köszönetre.
A leközöltekből is érzékelhető: minden adott volt a kiváló szórakozáshoz, amiért köszönet jár a támogatóknak, az RMDSZ Arad megyei és a helyi szervezeteinek, az Arad Megyei Kulturális Központnak, Tőzmiske Község Tanácsának, a Simonyi Imre Általános Iskola vezetőségének és a tanári karnak, illetve a Schmitfield Fereme vállalatnak és mindazoknak, akik a vendégek és a szereplők ellátásában szorgoskodtak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu