Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 17., 03.11

Kocsis alpolgármester Zimándújfalun

Írta: Balta János
2008. június 24., 21.30 Kedd / Arad

Ma délben a kívül-belül felújított zimándújfalui kultúrotthon nagytermében tartották meg a helybeli önkormányzat rendkívüli ülését, amelyet 6 RMDSZ-es tanácsos kérésére hívtak össze.

Miután az összehívás körülményeit ismertette, Onica Cornel községi jegyző felolvasta a napirendet, amelyik az új polgármester eskütételét, az alpolgármester megválasztását, illetve a szakbizottságok megalakítását tartalmazta.

A polgármester, Vidran Dorel Gheorghe mandátumának a hitelességéről szóló törvényszéki határozat ismertetését követően az érintett letette a hivatali esküt, majd a választókat képviselő tanácsosoknak megköszönte a bizalmat, a közérdekben kifejtendő csapatmunkához mindnyájuknak sok sikert kívánt.

Ami az alpolgármester-választást illeti, Juhász András ülésvezető felszólítására a PNL-színekben bejutott But Cristian az RMDSZ-es Kocsis Józsefet jelölte a tisztségre. Amelyikre több jelölt nem került, ezért a törvénynek megfelelő titkos, urnás szavazással egyhangúlag megválasztották. A maga részéről Kocsis József is megköszönte a bizalmat, ígérete szerint teljes odaadással fogja szolgálni a község érdekeit.

A továbbiakban igen bonyolult procedúrával, de megválasztották a három szakbizottság tagjait, akik maguk közül kinevezték az elnököt és a titkárt. Miután a polgármester elégedetlenségének adott hangot, amiért a legfontosabb, a gazdasági szakbizottságba túlnyomórészt RMDSZ-es tanácsosok kerültek, az ülésvezető lezárta a fórum munkálatait.

A helyszínen lévő Bognár Levente RMDSZ választmányi elnök és Faragó Péter ügyvezető alelnök gratuláltak, teljes támogatásukról biztosították a polgármestert, főként azonban Kocsis József alpolgármesteri tisztségének örvendtek, ami könnyebben született meg, mint ahogyan arra számítottak. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az egyhangú szavazás kényszerhelyzetben történt, mivel az RMDSZ színeiben bejutott 6, (Fehér György, Kocsis József, Leib György, Ménesi Melinda, Spír József és Vörös Erika), illetve a PD-L 2 képviselője (Juhász András és Kiss Ioan) között jó együttműködés kialakulása körvonalazódik a 13 tagú fórumban.

Zimándújfalu, Zimándköz és Andrei Şaguna magyarságának a választások első fordulójában történt példaértékű összefogása olyan helyzetet teremtett, hogy tanácsosaik a szövetségesek támogatásával bármilyen határozatot keresztül vihetnek. Már csak azon lehet bosszankodni, hogy a második fordulóban nem tudták a széthúzó, bomlasztó erőket is maguk mellé állítva győzelemre segíteni polgármesterjelöltjüket. Mindezzel együtt, talán soha vissza nem térő lehetőség áll előttük, mivel az elkövetkező 4 évben jelentős EU-támogatások vannak kilátásban, amikor is összefogva, sikeres pályázatokkal nem csak a község jövőjét, de a következő választások győzelmét is megalapozhatják. A múltkori helyhatósági választások Arad megyei legsúlyosabb vereségéből talpra állt magyar közösség példája követendő lehet másoknak is, akik összefogás híján ezúttal szenvedtek vereséget. Amit azonban sem maguk, sem a világ előtt nem ismernek be, mindenki győztesnek titulálva magát. Ha továbbra is így tesznek, és nem foglalkoznak komolyan a közösségépítéssel, képtelenek lesznek a Zimándújfalu községbeli magyarok példájára újra talpra állni, noha Arad megyében bőven kerül e téren teendő.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Mihály Lehel / Szerda, 2008. június 25., 18.46 Válaszoljál rá!

Polgári napilap ,nem egyenlő független polgári napilap-al!

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Szerda, 2008. június 25., 15.21 Válaszoljál rá!

Egyéb iránt az újság előlapján olvasható a ,,POLGÁRI NAPILAP’’ felirat. Igy hát nem igazán értem az ernyő alatti kifejezést. Vagy az is lehet, hogy nem akarom elfogadni.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2008. június 25., 14.45 Válaszoljál rá!

Kedves Balta János!
Két dologról megfeledkeztél: megnevezni a "széthúzó, bomlasztó erők"-et, (talán azok, akik nem a tulipára ütötték a pecsétet?)
és azt, hogy a polgármesteren kívül valaki viselt-e még nyakkendőt.

Hozzászólt: szabó / Szerda, 2008. június 25., 14.39 Válaszoljál rá!

ugye, lehetett volna rosszabb is ?! Gratuláció Kocsis Józsefnek

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. június 25., 08.25 Válaszoljál rá!

A www.zimandunou.ro 2005-ben készült, kizárólag románul. Akkor tettek rá két hírt, egy kurta községtörténetet, az akkori polgármestert és alpolgármestert. Valamikor bizonyára frissíteni fogják, talán magyar betéttel is.

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. június 25., 08.12 Válaszoljál rá!

Ahány újságíró annyi írásmód.
Sajnos ez az írás nem csak beszámoló, hanem vélemény is, a dagályos fajtából. Talán két írás több és jobb lett volna.
Egyébiránt Zimándközön és -Újfalun egyelőre nincs MPP. Bár ha Balta János igényli...

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Szerda, 2008. június 25., 00.52 Válaszoljál rá!

Tisztelt Lehel. Ez a gond, hogy ez az eszme működik még mindig. Elkellene olvassa a temesvári cikket és láthatná a nézőpont különbséget.

Hozzászólt: Mihály Lehel / Kedd, 2008. június 24., 23.23 Válaszoljál rá!

Tisztelt Szabolcs,gondolom tudja hogy a NyJ. milyen ernyő alatt van.
így a tisztelt újságíró,tudja mit kell írni,hogy szaporítsa a szót.
csak sajnos ezek a szavak azt sugallják,hogy aki nincs velünk,az ellenünk.

Hozzászólt: Mihály Lehel / Kedd, 2008. június 24., 22.41 Válaszoljál rá!

Gratulálok Józsefnek,és a nem Rmdsz-es tanácsosoknak,hogy magyar alpólgármestert fogadtak el.
ez a normális felállás,ha az etnikai arányokat vesszük figyelembe.
remélem ,hogy az új csapat,jobban fogja tálékoztatni a polgárokat,erre van egyik legjobb eszközük,a weblapjuk,www.zimandunou.ro.

Hozzászólt: Etelka / Kedd, 2008. június 24., 21.58 Válaszoljál rá!

Gratulálok az összefogáshoz ,és sikerekben gazdag 4 évet kivánok a munkájukhoz!!!

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Kedd, 2008. június 24., 21.57 Válaszoljál rá!

Józsi. Én bízok benned, hogy te átlátod a helyzet komolyságát.

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Kedd, 2008. június 24., 21.54 Válaszoljál rá!

Az RMDSZ színeiben bejutott 6 tanácsos illetve a 2 PD-L tanácsos között, jó együttműködés kialakulása körvonalazódik? ,,Már csak azon lehet bosszankodni, hogy a második fordulóban nem tudták a széthúzó, bomlasztó erőket is maguk mellé állítva győzelemre segíteni polgármesterjelöltjüket.’’ Ezek a bomlasztó erő alatt MIT értenek? Talán ismét az MPP-ről van szó? VALAKI magyarázza már el, mi is a cél? Bárkivel szövetségre tudunk lépni csak a saját,,vérünkkel’’ NEM? A közvéleményt továbbra is megpróbálják manipulálni? A médiának az a szerepe, hogy tovább szítsa az ellentéteket? Ez szomorú!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu