Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 12.39
Jórészt egyetértésben a városi tanács

Kölcsön kölcsön hátán

Írta: Bognár Tünde
2021. május 13., 18.27 Csütörtök / Arad

Rendes ülést tartott Arad városának tanácsa, mely során eldőlt az is, hogy a város banki kölcsönből fogja pótolni az UTA térség és a Ștefan cel Mare utca közötti útszakasz, valamint a Maroson átívelő híd felújítási költségeit.

Mint arról már írtunk, a város nem csak közpénzből és kölcsönökből építkezik, az Európai Unió a projekt költségeinek a 30%-át biztosítja. Călin Bibarț polgármester az ülés során úgy nyilatkozott, hogy a potenciális hitelezők listáján az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (BERD) kívül bármely, a szabadpiacon lévő bank számba jöhet, ha kedvező feltételek mellett adna kölcsönt a városnak. A polgármester az idő szűke miatt a tanácsosokat is megkérte, segítsenek a beérkező banki ajánlatok elbírálásában. További késedelem esetén ugyanis a város elvesztené az Európai Uniótól kapott vissza nem térítendő támogatást. Elmondta továbbá, hogy egy, a BERD-től felvett újabb kölcsön nem terhelné meg a város költségvetését, mivel egy régebbi kölcsön (villamosok vásárlására) visszatérítési határideje akkor járna le, amikor az új kölcsönt elkezdenék törleszteni.

A tanács végül a kölcsön felvétele mellett döntött, mely döntéssel ugyan nem mindenki értett egyet, viszont a nagy többség elismerte, hogy ez egy fontos városfejlesztési tervezet, melyet támogatni kell. A megvalósítási határidő 2023 decembere. A tervezet alpontjaiként olyan tételek is szerepelnek, mint 10 elektromos autóbusz vásárlása (melyre már licitálnak), valamint a kerékpárkölcsönző-állomások létrehozása és biciklik vásárlása. A majdani, Maroson átívelő híd még csak a tervezeti fázisban van, hátra van még a licitáció kiírása, az építést végző vállalat kijelölése. Várhatóan lesznek fellebbezések is a született döntéssel kapcsolatban, így a munkálatok tovább csúszhatnak… Félő, hogy az eredmény is a nagy sietséget fogja tükrözni, nem a jól végzett, minőségi munkát.

 

Költségvetést is szavaztak

A városi tanács 22 igen szavazattal elfogadta a hatáskörébe tartozó vállalatok költségvetését, mely szerint az Aradi Piacokat és Vásárokat igazgató vállalat (TOP) 2021-ben bevételei növekedésére számít, ugyanakkor a vállalat a fizetések emelése helyett idén inkább a piacterek fejlesztésére fekteti a hangsúlyt.

A RECONS vállalat 2021-ben 46,38%-kal emeli a béralapot, melyre nem a fizetések növelése, hanem az alkalmazottak számának a növelése miatt van szükség. A vállalat 160-ról 212-re szeretné emelni alkalmazottjainak a számát. Noha várhatóan idén sem lesz nyereségesebb, mint tavaly volt, nem hiányozhatnak a beruházások a tervek közül: a város biztosította 700 000 lejből új hulladékszállító járművet vásárolnak, valamint 89 000 lejt más javak beszerzésére fordítanak.

A SC CET Hidrocarburi energiaszolgáltató vállalat 291-ről 260-ra csökkenti idén alkalmazottjai számát, ugyanakkor az országos béremelések miatt a vállalatnak 2,53%-kal fog nőni a bérekre fordított költségvetése. Mint arról már korábban írtunk, noha a vállalat évről évre veszteségesnek bizonyul, a városvezetés és a vállalat saját forrásaiból is fejleszteni fogja az energiahálózatot, az energiatermelő kazánokat és a hővezetékeket is kicserélik.

A Településgazdálkodási Vállalat idén 7 alkalmazott fizetését emeli, valamint két újabb személyt vesz fel egyes feladatok ellátására. A költségek is nőnek és a vállalat bevételei is, továbbá számos fejlesztési tervezet is kivitelezésre vár.

A CTP Közszállítási Vállalat csökkenti idén alkalmazottjai számát, abban a reményben, hogy így bevételei jelentősen nőnek, noha tavaly is nyereséges volt a vállalat. Ugyanakkor szeretné egyes költségeit lefaragni, hogy ezzel is nagyobb nyereséget könyvelhessen el, így az alkalmazottak idén nem számíthatnak béremelésre. A CTP a városháza támogatásával szeretne egy elektromos töltőállomást elhelyezni a vállalat garázsába, mellyel az elektromos autóbuszokat tölthetik (ha lesznek). Ez a beruházás 2 494 000 lejtől szabadítaná meg a város kasszáját.

 

Temesvár és Nagyvárad a modell. Ingyen parkolhatunk szombaton

Egy a román sajtóban megjelent cikk nyomán, mely azt ecsetelte, hogy Aradon fizetnek az emberek leghosszabb ideig a parkolásért, a városi tanács arról is döntést hozott, hogy 8–21 óra helyett 8–17 óráig kelljen fizetni a parkolásért a városközpontban, valamint a B és C zónákban. E mellett, a temesvári és nagyváradi parkolási rendszert alapul véve, a városvezetés 22 igen szavazattal azt is megszavazta, hogy szombaton ingyenes legyen a parkolás.

A lakosok új parkolóhelyek létrehozását is kérték a városvezetéstől, lévén hogy ezek évek óta csak papíron léteznek. Itt megjegyeznénk, hogy nem ártana a már megépített gyorsparkolókat átadni is, ha már azok megépültek, példaként az Alfa lakónegyed környékén már a második parkoló is elkészül lassan, de az elsőt még mindig nem lehet használni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu