Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. július 28., 22.46
Magyar pedagógusokat tüntettek ki Aradon

„Komoly és szent dolgokhoz csak alázattal”

Írta: Jámbor Gyula
2014. október 03., 17.06 Péntek / Arad

Ha páratlan év, véndiák-találkozó, ha páros: pedagógusok kitüntetése. Idén, páros év lévén, Arad megyei magyar pedagógusokat díjazott az RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) Arad megyei szervezete.

Matekovits Mihály, a megyei szervezet (ünnepséget vezető) elnöke felelevenítette, hogyan is keletkezett a kiváló aradi történészről, Márky Sándorról elnevezett díj. (Ha már az aradi magyar középiskola nem őrizheti a nevét, teszem hozzá, mint ahogyan annak idején tervezték, legalább „a nemzet szolgálóinak” kiosztott díj juttassa eszünkbe.) Nos, a történet: 1991-ben a megyében mintegy 60-70 pedagógust tüntettek ki, de egyetlen magyar sem volt köztük. Ez adta az indíttatást és ötletet egy saját díj létrehozására, amelyet 2000-től kétévente olyan pedagógusoknak ítélnek, akik „egy lófejjel” többet adtak a szakma által szigorúan megkövetelt munkánál. Ugyanakkor életműdíjat is létrehoztak olyan nyugalmazott pedagógusok jutalmazására, akiknek idejében még nem volt díj, de a pályától való visszavonulásuk után is szerepet vállalnak valamely civilszervezetben közösségük érdekében és javára.

A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében mai és volt kollégák, családtagok, barátok, más érdeklődők jelenlétében zajlott ünnepség a szokásos módon, az idei nagyvakációban különböző hazai és külföldi továbbképző táborokban, tanfolyamokon járt pedagógusok beszámolójával kezdődött – amolyan kedvcsinálóként is a kollégáknak a részvételre. Rogoz Marianna, az RMPSZ egyik megyei alelnöke szólította a mikrofonhoz Juhász Rozália Valériát, Paál Máriát, Bálint Enikőt, Hadnagy Dénest, Tari Évát, Tripon Ildikót, Viszhányó Arankát és „csapatát”. Valamennyiük nagy elismeréssel szólt a továbbképzőkön szerzett ismeretekről, tapasztalatokról, Módi Kinga (játékmesterként a „csapatból”) élénk elismerést kiváltott, a továbbképzőn tanult játékkal fűszerezte előadását. Egyébként mások is használtak „didaktikai eszközöket” – Bálint Enikő, például, egy különböző temperamentumú karmesterekről szóló kisfilmmel támasztotta alá mondandóját (egy különböző foglalkozásokat rajzban ábrázoló papírlapot is kiosztott a jelenlévők között). Nem véletlenül indult ki köszöntő beszédében ezekből a szuggesztív mozzanatokból Bognár Levente aradi alpolgármester, megyei RMDSZ-elnök. Megköszönve a pedagógusok munkáját (édesanyja, -apja is pedagógus volt), elmondta: nem karmesterként, inkább politikusként kell kötéltáncot járnia. Hangsúlyozta: a ránk hagyott értékeket az óvónőknek, tanítóknak, tanároknak kell továbbadniuk, átörökíteniük, és nem elég iskolákat építeni, azokban dolgozni kell, ami nem könnyű feladat. Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes rövid, de tartalmas beszédéből annyit: a pedagógus karmester, kötéltáncos és művész, egy olyan szakma képviselője, amelyet csak abszolút odaadással lehet művelni. Tőle idéztem e beszámoló címét is: „Igazán komoly és szent dolgokhoz csak alázattal lehet hozzányúlni”.

A közel másfél órás felvezető után – közben Kis Zsuzsanna, a Csiky diákja is elmondott egy szép Kosztolányi-verset (Tanár az én apám) –, a díjátadás következett. 2014-ben a Márky Sándor-díj kitüntetettjei Almási Valéria tanítónő (Kisiratosi Páter Godó Általános Iskola), Módi Kinga ágyai vallás- és angoltanár, Sime Judit kisjenői történelemtanár. Életműdíjjal tüntették ki Csáky Apollónia és Csáky Barna Zsombor nagyzerindi (román-, illetve fizika-kémia) tanárokat, Dani Rozália nagyiratosi tanítónőt. Az ilyenkor szokásos laudációkat Matekovits Mihály elnök, Kiss Anna RMPSZ-titkár, Szabó Attila simonyifalvi iskolaigazgató, RMPSZ-alelnök terjesztették elő.

Különleges mozzanatnak számított, hogy ezúttal egy nem pedagógust, dr. Vajda Sándor borosjenői, immár nyugalmazott fogorvos-főorvost, az EMKE borosjenői elnökét a „tiszteletbeli pedagógus” címmel tüntettek ki. (Nem elsőként: Biró Antal páter és Sipos György majláti agrármérnök már e megtisztelő cím birtokosai Arad megyében.) Az orvostudományok doktora számtalan (de ne túlozzak: nagyon sok) szakmai és nem szakmai egyesület tevékeny tagja, ami viszont a legtöbbet nyomott a latban, hogy feleségével, dr. Vajda Katalinnal együtt két évtizede szervezik évről évre, hatalmas munkával, csak általuk igazán ismert erőfeszítéssel, a magyarság javára, a borosjenői Horváth Béla szavalóversenyt a szórványvidéken magyar oktatásban nem részesülhető gyerekek számára.

Nagyon kedves, régi barátom, nem csak Te voltál meghatódva díjad átvételekor…

***

Romániában, hallottuk a csütörtök délutáni, az Aradi Magyar Napok keretében szervezett összejövetelen Matekovits Mihálytól (jó ideig főember volt az oktatási minisztériumban): úgy 12 ezer pedagógus szolgálja a magyar oktatásba iratkozott (sajnos, ezt már én mondom, egyre csökkenő számú) gyermekek nevelését. Közülük mintegy 250 (ide számítva a romántanárokat, lelkészeket, mérnököket stb. is) Arad megyében tevékenykedik. Tegnapelőtt néhányuknak jutott, az előzőek után, ha nem is anyagi, legalább megérdemelt erkölcsi elismerés.  
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: istvan / Vasárnap, 2014. október 05., 18.14 Válaszoljál rá!

Jo lenne tobbet megtudni a kituntetett pedagogusokrol: peldaul, ki hol vegezte tanulmanyait es mikor szerzett kepesitest, diplomat ?
Mi az ami motivalja oket es honnan meritenek erot ?

Hozzászólt: Márki / Vasárnap, 2014. október 05., 00.49 Válaszoljál rá!

Márki Sándor. Nem Márky.

Hozzászólt: tanár / Szombat, 2014. október 04., 13.46 Válaszoljál rá!

Pályaelhagyó kereskedőnek Márki díjat adni ... lehet még lejjebb is?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu