Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 21.04

Konfliktus a Vlaicu Egyetemen

Írta: · Kiss Károly
2008. július 16., 17.30 Szerda / Arad

Kedden kora délután nyílt konfliktusba torkollt az aradi Aurel Vlaicu Egyetem két első embere közt eddig csak lappangó ellentét.

Az történt ugyanis, hogy Eugen Rovenţa, akit Kanadából hazatérve idén januárban választottak meg rektornak, akkor lemondott Lizica Mihuţ elnök javára a hitelutalványozói jogköréről, mondván, hogy nem ismeri eléggé a romániai törvénykezést és az itteni viszonyokat. Azóta azonban eltelt közel fél év, tájékozódott, és úgy döntött: visszaveszi a jogkört magához, amely, szerinte, a törvény értelmében a rektoré. Az egyetem anyagi alapja feletti rendelkezési jog azonban rendkívül komoly érdekeltség, ez is magyarázza, hogy Lizica Mihuţ az ügy megvitatására összehívta a legfelsőbb döntéshozó szervet, a Szenátust.

„Csalódott és szomorú vagyok”

Eugen Rovenţa iratcsomóval irodájában fogad. Benne nemcsak a keddi szenátusi ülésen elmondott beszédével, hanem a januári megválasztása óta véghezvitt munkáját tükröző néhány partnerségi kapcsolat létrehozását igazoló dokumentummal, köztük nem utolsósorban a frissen megválasztott megyei tanáccsal.

– Csalódott és szomorú vagyok – kezdte mondandóját a rektor. – Úgy jöttem haza szülővárosomba, hogy – családomtól hónapokra elszakadva, sokkal kevesebb fizetésért! – valamit tehetek az itteni egyetemi oktatás színvonalának emeléséért. Nagyon gyorsan rá kellett jönnöm azonban arra, hogy egy mocsárba kerültem. Az elnök asszony ugyanis minden rektori hatáskört magának tulajdonított ki, és tulajdonképpen harmadik rektori mandátumát kívánná tölteni. Ebben azonban személyemben nem talált bólogató Jánosra. Ha januárban még komolyan gondoltam, hogy nem ismerem a romániai törvénykezést, mára ez megváltozott, és vállalok minden felelősséget pénzügyi-anyagi vonalon is. Amúgy a Szenátus, amely az elnök asszony vazallusa, jogosulatlan volt dönteni a hitelutalványozói jogkörről, amely a törvény szerint engem illet.

– Milyen lépéseket tervez?
– Mindenekelőtt felveszem a kapcsolatot a szakminiszterrel, az ottani jogi osztállyal, hogy hivatalosan tisztázódjék a tulajdonképpen kizárólag anyagi hátterű ügyről. Aztán javasolom az egyetem jogásza és személyzeti osztályának vezetője elbocsátását, mivel eddig jogellenesen gátolták munkámat.

– Gondol-e lemondásra?
– Nem olyan fából faragtak. Nem azért jöttem haza, hogy könnyen feladjam. Vannak rövid és hosszú távú elképzeléseim, remélem, sikerre is viszem azokat.

„Életem legszebb napja volt”

Lizica Mihuţ rendkívül nyugodt és mosolygós, amikor az esetről kérdezem. – Életem legszebb napja volt a keddi, amikor is kiderült, hogy mekkora tisztelet és megbecsülés övezi munkámat. A rektor úr döntését a hitelutalványozói jogkör átvételéről 47:3 arányban utasították el. Nem túlzás, ha azt állítom, hogy a rendkívül felfűtött hangulatot csak nehezen tudtam megfékezni, több felszólaló a rektor leváltását is követelte. Azt javasoltam, adjunk neki még egy esélyt, és őszig készítsen el egy több évre szóló stratégiát – mondta az elnök asszony.

– Eugen Rovenţa rektorrá választását erőteljesen támogatta...
– Úgy van. Nyolc hónapos meggyőző munkámba került, hogy elvállalja a posztot. Már csak ezért is javasoltam, hogy folytathassa munkáját.

– Utólag nem érzi úgy, hogy kígyót melengetett a keblén?
– No comment!

***

Sokak számára bizonyos tekintetben váratlanul tört ki a legmagasabb szintű konfliktus az aradi állami egyetemen. Hogy hova fajul mindez, azt nem könnyű megjósolni. Egyelőre a két csúcsvezető szinte beszélő viszonyban sincs. Egy biztos: bárkinek is van igaza, a jelenlegi állapot nem használ senkinek. Különösen nem az egyetemi oktató munkának. Még szerencse, hogy szünidő van...!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu