Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 10.39
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Könnyfakasztó karácsonyváró

Írta: Sólya Emília
2011. december 09., 16.04 Péntek / Arad

Megható hagyományőrző ünnepséget szerveztek Karácsonyváró címmel csütörtök este a Csiky Gergely Főgimnázium Kollégiumának lakói, az eseményen az ösztöndíjak is gazdákra leltek. 

Az iskola dísztermébe lépve a vendégeket nem volt nehéz karácsonyi hangulatba ringatni. A szervezők szépen megterített asztalokon kínálták a bentlakás ügyes kezű szakácsnője által készített ízletes sütőtököt, illetve a mézeskalácsokat, az adventi gyertyák lángja családiassá, meghitté varázsolta a termet.

Az idei ünnepség rendhagyó volt, hisz míg a diákok az elmúlt két évben a szüreti hagyományokat élesztették fel, ezúttal a szüret utáni időszakot – a néphagyományok szempontjából az év leggazdagabb periódusát – jelenítették meg, karácsonyig bezárólag. A bentlakás diákjai, a kollégium felügyelő tanárja, Takács Máthé Mónika (az Alma Mater Alapítvány munkatársa) vezetésével az egyházi naptár jeles ünnepeit elevenítették fel, rövid kis jelenetekkel, kezdve halottak napjával. De érintették az Erzsébet-, Katalin-, András-napi hagyományokat, Szent Márton napját, Szent Miklós ünnepét, Luca napját – mindezt Advent fényében –, végül a karácsonyt. A megye magyarlakta településeit képviselő – ágyai, feketegyarmati, kisiratosi, kisperegi, majláthfalvai, pécskai, simonyifalvai, vadászi, zerindi, székesúti, mácsai, farkaslakai – diákok bebizonyították: számukra fontos az ősi magyar hagyományok ápolása és továbbéltetése, ami egyébként a bentlakás egyik legfontosabb célkitűzése is.   

A csoportok műsorszámai után Hadnagy Éva, a főgimnázium aligazgatója, az Alma Mater Alapítvány ügyvezető elnöke kiosztotta az alapítványi ösztöndíjakat. Bár ezeket januárban, a magaviseleti jegyek és a tanulmányi eredmények elemzésével újratárgyalják, az alapítvány kuratóriuma karácsonyra tekintettel úgy döntött, hogy több gyermeket segítenek kisebb összeggel decemberben. Mint minden évben, idén is különös hangsúlyt helyeztek a testvérek támogatására. A figyelemreméltó tanulmányi eredményeket elért diákok érdemösztöndíjat kaptak, köztük a három legmagasabb átlag gazdái: Moroz Annamária (9,78), Bartucz Anita (9,71) és Albert Dóra (9,35).  

Két olyan diák is elismerést kapott, aki talán a legtöbbet tett a kollégiumi hagyományok ápolásáért. Ők a simonyifalvai Péter Anikó (XI.) és a majláthfalvai Florea Róbert (XII.).

A kollégium sorsát bizony sokan a szívükön viselik, példa erre, hogy az egyre nehezebb anyagi körülmények ellenére, a Kölni Alma Mater Alapítvány évről évre elküldi a bentlakásban dolgozó nevelőtanár honoráriumát, a budapesti alapítvány pedig, az ösztöndíjak mellett, különféle rendezvényeket támogat. Idén a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkársághoz benyújtott pályázattal 1,2 millió forintot nyertek javítási és beruházási munkálatokra. A Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázattal 800 000 forintot kaptak, mely körülbelül 18 szociális ösztöndíj fedezésére elegendő. A támogatások között a HCSC-ösztöndíj (Hungarian Cultural Society from Connecticut – Connecticut-i Magyar Kulturális Közösség) is nagy segítségnek bizonyul, illetve a Keresztszülői támogatás. Budapestről, Kölnből és Svájcból öt személy egy-egy gyermek költségeinek az 50-100 %-os fedezését állja. Aradról is van néhány ún. keresztszülő (bár lennének többen is!), aki önzetlenül elvállalta egy-egy diák támogatását.

Az iskolát volt csikys diákok is segítik, a kollégium működtetési költségeinek egy részét pedig az aradi önkormányzat fedezi (Bognár Levente alpolgármester közbenjárásával).  

Idén szeptembertől kezdték folyósítani a Keresztszülői támogatásokat, novemberben pedig a Communitas Alapítványtól kapott támogatást élvezhetik a diákok.

Aradi keresztszülőként Lehoczky Ferenc a Nyugati Jelennek elmondta, azért támogatja „keresztgyermekét”, hogy az megmaradjon magyarnak. „Számtalan olyan esetet látunk, amikor a magyar gyermekek nem járnak magyar iskolába, nincs magyarságtudatuk, elvesznek számunkra” – nyilatkozta a támogató, aki nyugdíjából havonta 100 lejjel segít egy kollégiumi diákot. Szeretné, ha többen követnék példáját, amit baráti körében is rendszeresen népszerűsít. 

Az ünnepség végén minden diák kivonult a közönség elé és csillagszórókkal a kezükben, dalolva kívántak boldog karácsonyt a meghívottaknak. A produkció alatt bizony többen törölgették a szemüket, távozáskor pedig megkóstolhatták a finom falatokat. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dr. C / Vasárnap, 2011. december 11., 10.27 Válaszoljál rá!

Tegnap este jótékonysági esten vettem részt Nagyszalontán.
Zsúfolásig megtelt terem, remek szervezés, erdélyi és magyarországi támogatók és természetesen remek műsor. Meg is lett az eredménye 16500 euró gyűlt össze a Szent Ferenc Alapítvány számára.
Szerintem Aradon is van annyi magyar, hogy évente egyszer egy jótékonysági estet meg lehessen szervezni a magyar oktatás támogatására. Vagy nem?
És egy ekkora összeg akár töredékével is rengeteget lehetne segíteni az ingázó, bentlakó magyar gyerekeken.

Hozzászólt: Ilona János / Péntek, 2011. december 09., 19.11 Válaszoljál rá!

Egyetértek 'véndiák'-kal.

Nos igen... Haragudni fognak sokan, de mégis boncolgatni kell(ene). Azt, hogy miért. Azaz, hogy miért nem. Hogy miért nem kíváncsi a szülő a gyerekére. A tanár (osztályfőnök) a diákjára. Az elöljáró, tisztségviselő a településéről származó fiatalra. Hogy miért csak a meghívottak viszonylag kis százaléka tiszteli meg jelenlétével a hangulatos ünnepséget. Amelynek, különben, már komoly múltja van, hiszen a bentlakásban, majd a Jelen Házban megtartott Szóló szőlő rendezvények évről évre színvonalasabb betekintést nyújtanak a megye különböző szegleteinek hagyományairól, szokásairól. És erről újságcikkek szólnak, weblap-hírek készülnek, tehát nyoma van.
Nyilván, hétköznap volt, téli este, sötét, hideg, fáradtság, dolog stb. No de, mégis...
Számoljunk. (Vagy inkább ne?) Ha mind az 53 csikys bentlakóra külön-külön legalább két családtag vagy ismerős vagy barát vagy tanár vagy bárki kíváncsi, zsúfolt lett volna a díszterem. De nem volt. Sajnos.

Hozzászólt: véndiák / Péntek, 2011. december 09., 16.26 Válaszoljál rá!

Ritka szép rendezvény volt! Kár, hogy ilyen kevés aradi volt kíváncsi a gyerekekre...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu