Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 04.12

Könyveket a villamosba, autóbuszba!

Írta: Sólya Emília, Takáts D. Ágnes
2016. augusztus 09., 10.00 Kedd / Arad

Könyvekkel szerelnék fel az aradi villamosokat, majd az autóbuszokat, így szeretné a város vezetősége serkenteni a közművelődést, ébren tartani az aradiak kultúra iránti érdeklődését. Az ötletről Claudia Boghicevici, az Arad Megyei Tanács alelnöke számolt be a sajtónak, előbb azonban találkozóra hívta a témában illetékes intézményvezetőket, pontosabban a buszokat üzemeltető közszállítási vállalat, az aradi A. D. Xenopol Könyvtár és az Arad Megyei Kulturális Központ igazgatóit. Az utóbbi két intézmény fogja ugyanis az utasok rendelkezésére bocsátani a szépirodalmat, történelmet és helytörténeti adatokat tartalmazó köteteket. Boghicevici elmondta, a megyei önkormányzat szeretne szerepet vállalni a projekt lebonyolításában, reményei szerint az ország más nagyvárosaihoz hasonlóan (ahol a kezdeményezés nem új keletű) Aradon is nagy érdeklődés övezi majd a kezdeményezést. 

A projektbe az elképzelések szerint ifjúsági szervezetek, egyesületek is bekapcsolódnak könyvadományokkal.

Hogy egészen pontosan hogyan is fog működni mindez, elég nehéz elképzelni egy olyan városban, ahol az utasok (tisztelet annak a kevés kivételnek) képtelenek vigyázni a tömegközlekedési eszközökre, rendszeresen bemocskolják azokat, kedvükre rongálják a járművek berendezését stb. Aki szokott villamoson vagy autóbuszon utazni, minden bizonnyal megérti a szkepticizmust.

Mariana Birău, az Aradi Közszállítási Vállalat (CTP) igazgatója a Nyugati Jelennek elmondta, egy hónapon belül szeretnék beindítani a projektet (kezdetben csak a villamosokon). Jelenleg azt elemzik, hogyan és hol helyezhetik el a villamosokban a könyveket úgy, hogy azok ne jelentsenek fizikai akadályt az utastérben.

Florin Didilescu könyvtárigazgató – akit annak idején az Arad Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület tiszteletbeli elnökének neveztek ki – a Nyugati Jelen megkeresésére azt nyilatkozta: kultúremberként úgy érzi, esélyt kell adni a projektnek, bízni kell abban, hogy a városban még szükség van a kultúrára, ilyen formában is. Másrészt ezzel is emlékeztethetik az aradiakat arra, hogy van egy megyei könyváruk, mely bármikor a rendelkezésükre áll. Harmadsorban pedig a kísérleti projektet egy olyan eszközként is fel lehet fogni, mellyel felmérhetik, van-e valós kereslet a kultúra iránt a városban, egyáltalán megbecsülik-e a polgárok az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket. „Legalább felmérhetjük, megmaradt-e Arad az ipari városok szintjén vagy tovább fejlődött. Ne felejtsük el azonban, hogy az egykori iparosok művelt emberek voltak”.

A kezdeményezésnél maradva Kolozsváron például tavaly az önkormányzat ingyen utazási lehetőséget biztosított a tömegközlekedési eszközökön mindazoknak, akik utazás közben könyvet olvastak. Az olvasást népszerűsítő pár napos megmozdulásra az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alatt került sor, amikor is ingyen utazhattak mindazok, akik egy könyvvel a kezükben szálltak fel a közszállítási járművekre.

Hogy mi lesz az ötletből, az a jövő titka, a lakosság azonban szkeptikus a tervvel kapcsolatban, amint az közösségi oldalakon, internetes hozzászólásokból kiderül. A legtöbb aradi, aki kommentálja a kezdeményezést, a villamosok állapotát kifogásolja.

„Először rendbe kéne tenni a villamosokat, kitakarítani, és megtanulni tisztaságot tartani. Olyan körülmények uralkodnak a városi tömegközlekedési eszközökön, hogy nem hogy olvasni, utazni nincs kedvem rajtuk. Mocskosság, büdösség, a nyári hőségben embertelen körülmények. Ezen kéne javítani előbb, aztán jöhetnek a könyvek” – írja hozzászólásában egy rendszeres villamosozó.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu