Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 03.52
Krassó-Szörény megyei hírek

Könyvtárral gazdagodtak

2020. szeptember 28., 16.20 Hétfõ / Krassó-Szörény

Annak érdekében, hogy megfeleljen a jelenlegi energiahatékonysági követelményeknek, a megye és az ország többi városához hasonlóan a stájerlakaninai Városháza is korszerűsíti a közvilágítást. 1260 új LED-es lámpatestet vásárolnak, amelyek nagy energiahatékonysággal rendelkeznek. Az utcai közvilágítás korszerűsítése nemcsak a költségeket, hanem a CO2-kibocsátást is jelentősen csökkenti, ezáltal hozzájárulva a környezet minőségének javításához. De a megvalósítás még időbe telik, állítják a Városháza képviselői, mert a finanszírozási kérelmet az AFM-hez nyújtották be. Először jóvá kell hagyni a dokumentumot, és a következő lépések, azaz a finanszírozási szerződés aláírása, a tervezési és kivitelezési pályázat, mint bármely más projekt időigényes. Mindenesetre a támogatási kérelem 18 hónapra szól.

 

Elszigetelten, villanyáram nélkül

Örmény, Băuțar, Buchin, Cornereva és Sichevița helységekben összesen 192 elszigetelt háztartás van, amelyek nincsenek összekapcsolva a villamosenergia-elosztó hálózattal.

A projekt finanszírozását – amely megoldaná ezen problémát – a Környezetvédelmi Alapból biztosítanák. Az ügyiratok központosítását Krassó-Szörény Megye Tanácsának a szintjén hajtották végre, az érintett önkormányzatoknak minden támogatást megadtak a dokumentációk helyes kidolgozásához. A nemzeti villamosenergia-elosztó hálózattól legalább 2 km-re fekvő háztartások áramosítására jóváhagyott összeg 4,8 millió lej. A program keretében nyújtott, a villamosenergia-elosztó hálózathoz nem csatlakozó elszigetelt háztartások fotovoltaikus rendszereinek telepítéséhez nyújtott vissza nem térítendő finanszírozás az elszámolható költségek értékének 100%-a, de legfeljebb 25 000 lej, áfával együtt..

 

COVID–19 miatt a Traian Lalescu egyik osztályában a tanfolyamot felfüggesztették!

Az intézkedést a Krassó-Szörény megyei sürgősségi helyzetek bizottsága hozta meg, miután a SARS-CoV–2-fertőzés három esetét megerősítették, az adott osztály tanulói online folytatják a tanulást.

Hasonló intézkedést hoztak a boksánbányai Tata Oancea elméleti középiskola egyik osztályával kapcsolatban, ahol szintén találtak egy fertőzött diákot.

 

 

PLATANUS-hírek

 

A PLATANUS egyesület 2020. szeptember 18-án és 19-én rendezte meg a Resicabányai Magyar Napokat.

A készenléti állapot miatt csak egy kisebb csoport vett részt a rendezvénysorozaton.

18-án megünnepeltük az egyesület megalakulásának a 15. évfordulóját. Kun László, az egyesület elnöke beszámolója után a Hóvirág daloskör szórakoztatta a résztvevőket, majd emléklapokat és emlékjelvényeket osztott ki az elnök minden résztvevőnek. Az est szeretetvendégséggel zárult, finom bográcsossal, amit a szervezet tagjai készítettek.

19-én könyvtár megnyitót tartottunk. A SÁNDOR BÁCSI KÖNYVTÁR a nevét Strelecky Sándor volt Resicabányai református lelkipásztor után kapta, aki író és költő is volt, és írásait „Sándor bácsi”-ként írta alá.

A rendezvényen, a könyvtár létrejöttéről Kun László számolt be, majd Makay Botond nyugalmazott református lelkész olvasta fel dióhéjban Strelecky Sándor életét.

A köszöntők után a vendégek megtekintették a könyvtárat nézték Szabó Ana, újonnan kinevezett könyvtáros vezetésével.

Az est ugyancsak egy szeretetvendégséggel zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu