Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 18.15
Jövőtervezés Sandu Krisztián polgármesterjelölttel

Korszerűvé varázsolni Sofronyát és Szentpált

Írta: Balta János
2020. március 09., 18.06 Hétfõ / Arad

Sandu Krisztiánnal, a Szentpált is adminisztráló Sofronya község alpolgármesterével, községgazdával az elmúlt évet értékeljük, az idei terveket, elképzeléseket vesszük számba.

– Alpolgármester úr, a község tavalyi költségvetéséből hogyan sikerült gazdálkodniuk?

Szerintem jól gazdálkodtunk, ugyanis a tavalyi költségvetésből 100 ezer lejt sikerült megtakarítanunk azzal együtt, hogy Szentpálon, illetve Sofronyán 2,2-2,3 kilométer hosszú utcát sikerült leaszfaltoznunk, az útba eső bejárati hidak megépítésével és leaszfaltozásával, továbbá az út mellett futó járdáknak a korszerűsítésével együtt. Ugyancsak tavaly elvégeztettük a hatástanulmányt a földgáznak a község két településére történő bevezetésére. Ennek a 170 ezer lejes költségeihez az RMDSZ-es megyei tanácsosok jóvoltából 50 ezer lejnyi támogatást kaptunk.

– Milyen értékű beruházással sikerült végrehajtani a jelzett munkálatokat?

A Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Terv (PNDL) 5 millió lej értékű támogatásával, amihez az önrészünk 220 ezer lejt tett ki. Ezen túlmenően, az RMDSZ-es tanácsosok jóvoltából, Arad Megye Tanácsától is kaptunk 100 ezer lejt. Ugyanakkor a szentpáli iskola, valamint az óvoda épületében is felújítottuk a mosdókat és az illemhelyeket is mintegy 400 ezer lej beruházással. A pénzt az oktatási intézmények felújítására, korszerűsítésére elkülönített alapból sikerült kiviteleznünk. Ugyancsak az RMDSZ által szerzett pénzzel kifestettük mindkét oktatási intézményt.

– Milyen fejlesztéseket terveznek idén?

A szentpáli óvoda udvarára egy új filagóriát tervezünk, a helybeli iskolában szeretnénk kicserélni a régi villanyvezetékeket. Ugyanitt egyik osztálytermet felújítottuk, idén a másik osztályt is szeretnénk teljesen újjá varázsolni. Visszatérve a földgáznak a bevezetésére, a soron következő választások után döntünk, hova pályázzunk.

– Milyen távolságra van a legközebbi gázvezeték?

Két kilométerre, de még nem döntöttük el, hova pályázzunk a költségek fedezésére. Valószínűleg várunk még egy évet, amikor is beindul az Európai Unió 2021–2027 közötti költségvetése, ahova talán nagyobb eséllyel pályázhatunk. A szennyvízhálózatnak a megépítését is szeretnénk hamarosan elkezdeni, amihez a pénzt vagy a Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Terv (PNDL), vagy EU pályázati támogatással szeretnénk megvalósítani.

– A vezetékes víz a község minden portájára eljutott?

Olyan 85-90%-ban. A szennyvízcsatorna Szentpálon 60%-ban eljutott a háztartásokhoz, a továbbiakban a főúton, illetve a rövidebb utcákba kellene bevezetnünk.

– Tavaly a lakosság milyen arányban fizette be az adókat és az illetékeket?

A befizetési arány megközelíti a 100%-ot, éppen ezért maradt pénzünk az idei beruházásokra is.

 

Szabadidős központ példaértékű összefogással

– Vannak-e más idei terveik is?

Igen, hiszen a közelmúltban készült el a tanulmányterv új házhelyek kijelölésére a községbeli 18-30 év közötti fiatal családok számára. A jelzett terv a két településen 170 ezer lejbe került, amihez az RMDSZ-es tanácsosok 100 ezer lejt tudtak szerezni. A jelzett projektre idén is 170 ezer lejt kaptunk. Ugyancsak idén szeretnénk lefedni a kispályás futballpályát. A munkálatot eredetileg tavaly szerettük volna véghez vinni, de a projekt késlekedett. A dokumentációt már elküldtük a temesvári regionális igazgatósághoz, ahonnan több mint 100 ezer lejnyi támogatásra számítunk, a többit a saját költségvetésből kívánjuk fedezni. A költségekhez az RMDSZ-es megyei tanácsosok jóvoltából Arad Megye Tanácsa tavaly is, idén is 50-50 ezer lejnyi támogatást adott, tehát a költségek nagy része már adott. Szentpálon gyakorlatilag egy kis méretű sportcsarnoknak készül.

– Van-e valós igény rá?

Hogyne, hiszen a községben két futballcsapat működik. Eddig két szponzor jóvoltából működtek, de a továbbiakban létre akarjuk hozni a Sofronyai Sport Klubot, amit a helyi költségvetésből finanszírozhatunk.

– Más fejlesztéseket terveznek-e?

Természetesen igen, ugyanis a két település köztereinek, parkjainak a karbantartásához szükséges traktorhoz, rakodó, illetve talajegyengető kupát vásároltunk, amihez a 20 ezer lejt a saját költségvetésből fedeztük. Ugyancsak a települések korszerűsítését szolgálja a 92 ezer lej értékű LED-es, takarékos világítótestek megvásárlása, felszerelése. Egy erre szakosodott ember havonta végigjárja a két település utcáit, ahol szükség esetén kicseréli a meghibásodott világítótesteket. Ugyancsak tavaly, Sofronyán 118 ezer lej beruházással felújítottuk a ravatalozót, aminek a kiadásait a községi költségvetésből fedeztük. Sofronyán a közelmúltban napközivel működő óvodát létesítettünk 490 ezer lej beruházással, amihez 2018-ban az RMDSZ-es tanácsosok 50 ezer lejt szereztek. Visszatérve Szentpálra, ott az iskola tetőzetét idén szeretnénk teljesen felújítani. Szeretném megköszönni a Szentpáli Újgeneráció SE civilszervezet tagjainak, amiért tavaly a katolikus templom körüli kiszáradt bukszusokat kiszedték, majd 30 új tuját ültettek a helyükre. Ugyancsak a helybeli templomudvarba fenyőfákat ültettünk. A jelzett civilszervezet 30 tagja egy nagy halastavat hozott létre, ami 180 méter hosszú, 25-30 méter széles, ott egy szép szabadidős központot alakítottunk ki. Abban sokat segített Péterfi Árpád, a Comera cég tulajdonosa. A szabadidős központba 100 nyárfát, 100 fűzfát ültettünk, ugyancsak a tó mellé egy 9x16 méteres, terasszal ellátott hétvégi házkomplexumot építünk, ahol szállások, közös szórakozásra alkalmas nagyterem is épül a 30 tag közreműködésével. A jelzett területet a civilszervezet 20 évre, de hosszabbítási lehetőséggel kibérelte a községtől, hogy a családtagjaikkal együtt hétvégéken ott halásszanak, szórakozzanak. A költségeknek a fedezéséhez a tagok havonta 100-100 lejjel járulnak hozzá, de Kávai Róbert vállalkozó a cége adójának a 2%-át rendszeresen a civilszervezetnek ajánlja fel, ami 10 ezer lejre emelkedik, ezért ezúttal is köszönetet mondunk neki. A jelzett épületnek az alapjait leöntöttük, de megvásároltuk a falak felhúzásához szükséges habtéglát is.

– 2020-ra milyen kulturális programokat terveznek?

Sajnos, a szentpáli magyar néptánccsoport feloszlott, de idén is megszervezzük a hagyományos falunapokat, a szüreti bált, illetve a farsangi mulatságot már megszerveztük. Ugyancsak hagyománya van a szentpáli utcák közötti futballtornának, Gál Tibor RMDSZ-elnök közreműködésével, a Szentpáli Nyugdíjas Klub tagjai rendszeresen segítenek a jelzett programok lebonyolításában. Jelenleg a szentpáli futballcsapat a VI. Ligában szerepel, ahol az I. helyen található, míg a sofronyai csapat az V. Liga közepe táján szerepel.

– A közelgő önkormányzati választásokon indulni fog-e?

Tekintve, hogy az eltelt 4 évben alapos tapasztalatokat szereztem a közigazgatási kérdésekben, az ügyintézésben, továbbá számos jövőbeli fejlesztési terv az én ötletem, kezdeményezésem nyomán született meg, kötelességemnek érzem a tapasztalataimat a közérdek, illetve a települések fejlesztésének a szolgálatába állítani. Éppen ezért az RMDSZ színeiben megpályázom a tisztséget abban a reményben, hogy a mandátum végéig Sofronya községet minden tekintetben fejlett, korszerű infrastruktúrával rendelkező települések fogják alkotni.

– Sok sikert kívánok hozzá, köszönöm szépen a beszélgetést!

Én köszönöm a lehetőséget.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu