Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 19.06

Kötelező a kutyák mikrochipezése!

2014. május 15., 17.00 Csütörtök / Arad

Március 15-én lépett érvénybe az 1059-es kormányhatározat, amely az ország területén fellelhető kutyák kötelező mikrochipezését, egy országos adatbázisba történő bevezetését, illetve a kóbor kutyák ivartalanítását írja elő. Az ivartalanítás jelentős költsége az önkormányzatokat terheli majd. Hozzá kell tennünk azonban, hogy a rendelet gyakorlati alkalmazása a gazdik és az állatorvosi rendelők számára is költségvonzattal jár.

E kormányhatározat legfontosabb előírásainak ismertetése volt a témája az Aradi Kutyatenyésztők Egyesületénél tegnap délelőtt megtartott sajtótájékoztatón. Erről beszélt a média képviselőinek Gheorghe Schill, az egyesület elnöke, dr. Dumitru Nişulescu, az Arad Megyei Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársa és dr. Adrian Dobrity állatorvos, azzal a külön kéréssel egészítve ki az információkat, hogy az írott és a beszélt sajtó lehetőleg minél szélesebb körben népszerűsítse az új jogszabályt. A legutóbbi statisztikai adatok szerint (az állatorvosok végeztek ilyen irányú felmérést) megyénkben nem kevesebb, mint 78 000 gazdával rendelkező kutya él. A kóbor kutyák száma is több ezerre tehető.

A kutyatulajdonosoknak év végéig el kell végezniük a jogszabályban rögzített előírásokat, intézkedéseket. Ha ezt nem teszik meg, 2015. január elsejétől komoly pénzbírsággal büntethetők.

Az új rendelkezés az állatok mikrochippel történő azonosításáról, egy egységes országos adatbázisba való bevezetésükről szól, mely során az állat és tulajdonosa adatait is rögzítik, illetve a kutyán az elmúlt években végzett orvosi kezeléseket is felvezetik visszamenőleg. Az állatorvosok a nyilvántartásba vett kutyáknak új egészségügyi könyvet állítanak ki. Mi több, ha a gazdi külföldre utazik és magával akarja vinni kedvencét, a kutyusnak útlevélre lesz szüksége. Ezt is az állatorvosok állítják ki. Egyébként az állatok azonosító chippel való ellátását csak azokban az állatorvosi rendelőkben végezhetik el, melyek be vannak jegyezve a Román Állatorvosi Kamaránál, ugyanakkor a művelet speciális felszereléseket is igényel: a mikrochip beültetéséhez szükséges applikátort (ezzel juttatják a chipet a kutya bőre alá), a chipet leolvasó készüléket.

A mikrochip-beültetést a kölyökkutyáknál harminc napon belül, vagy az eladás előtt kell elvégezni. Amennyiben a kutya már betöltötte az egy hónapos kort, úgy 2015. január 1-ig kell elvinni egy érvényes engedéllyel működő állatorvoshoz, aki beülteti azt, illetve regisztrálja az országos nyilvántartásba.

Azt is megtudhattuk, hogy a regisztrált fajkutyakölyköket is csak bechipezve lehet ezentúl árulni, illetve amennyiben nem adják el, 90 napos korukig mindenképp be kell chipeztetni őket. Az állat eltűnését vagy kimúlását hét napon belül jelenteni kell az állatorvosnál. Aki kutyát sétáltat, ajánlatos, hogy tartsa magánál az egészségügyi könyvet is, mert ennek alapján lehet bizonyítani, hogy az állatba be van ültetve az azonosító.

A kutyatulajdonosoknak ki kell fizetniük a mikrochip árát, az állatorvos munkadíját, illetve az állat egészségügyi könyvének árát is. A chip körülbelül 25-35 lej, kb. 5 lej maga a regisztráció, 25 lej az egészségügyi könyv, 35 lej az útlevél…

Természetesen emelkedhetnek a költségek: azok a rendelők, amelyeknek nincs meg a megfelelő eszközük a mikrochip leolvasásához, jelentős befektetésre kényszerülnek (a leolvasó ára 1200 lejnél kezdődik!), így megtörténhet, hogy a későbbiekben a klienseken „hajtják be” a kiadásokat.

A szakemberek véleménye szerint elsősorban nem a házi kedvencekkel lesz probléma, hanem a falun házőrzőnek tartott kutyákkal. Sok kutyatartó gazda nem tudja majd fedezni a hirtelen nyakába szakadt költségeket. S hogy szabaduljon, szélnek ereszti a kutyát. Vagyis fennáll a veszélye annak, hogy az elkövetkező hónapokban ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu