Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 21.36
Itthon termő egészség

Köténybe hulló nyári alma

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. július 28., 17.16 Kedd / Hunyad

Mostanában, nyár derekán köszönt ránk igazán a bőség zavara, már ami a gyümölcsválasztékot illeti. S a sok-sok illatos, tarka, zamatos gyümölcs között gyakran háttérbe szorul az alma. Pedig nyáron termő fajtáinak ízvilága, tápértéke, egészségünkre gyakorolt hatása tökéletesen megegyezik az őszi fajtákéval. Sőt, mivel a nyári almákat kénytelenek vagyunk frissen fogyasztani (eltarthatóságuk meglehetősen rövid), így vitamintartalmuk is jóval magasabb, mint a hideg, árnyas tárolókban őrzött őszi, téli fajtáké.

A Kárpát-medencében különösen nagy hagyománya van a nyári almák termesztésének. Ha valaki almafát szeretne, a forgalmazó rögtön tucatnyi fajtát ajánl: őshonos csíkos borízű almától, illetve a fontos vagy a fehér vajalmától egészen a tengeren túlról honosított fajtákig. És igazából ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli. Az almák egészségre gyakorolt hatása nagymértékben hasonló. A legjobb persze ha nyersen fogyasztjuk, roppanós héjával együtt. Annál is inkább, mivel a nyári almákat kevésbé vegyszerezik. Nem kell felkészíteni őket a hosszú telelésre, utaztatásra. a gazdák kénytelenek frissen és helyben értékesíteni almatermésüket. Így a régi magyar mondást szem előtt tartva ajánlott, ha nyáron is elfogyasztunk legalább egy friss nyers almát, ami az orvost valóban képes távol tartani. Egy közepes méretű gyümölcs ugyanis 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. A szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). Fogyókúrák egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.

A nyári alma azonban – ha nem a piacról vásároljuk – akkor valószínűleg nagy mennyiségben érkezik hozzánk – vagy a saját kertünkben lesz hirtelen piros a föld a sok lehulló gyümölcstől, vagy a szomszédunk, barátunk, rokonunk lep meg egy szatyor frissen szedett/hullt almával. Ilyenkor persze nehéz mindent egyből felfalni. Készülhet hát belőle finom almás rétes, almatorta, fahéjas, citromos almalekvár, lereszelve eltehetünk néhány adagot a fagyasztóba is. A legkönnyebb (és talán legegészségesebb) tartósítását azonban nektár formájában oldhatjuk meg.  Elkészítése egyszerű.

Almanektár télire

Hozzávalók: annyi nyári alma, amennyi éppen van, víz és egy strapabíró turmixgép

Elkészítése: Az almákat magházától, illetve az ütődött részektől, kukacjáratoktól megtisztítjuk. De nem hámozzuk! Feldaraboljuk és kisebb adagonként kevés vízzel összeturmixoljuk. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, mennyire sűrűn szeretjük a nektárt. A kész levet fazékba öntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön addig pároljuk, míg a habja teljesen lefő. Kifőzött üvegekbe tesszük és száraz dunsztba helyezzük. Mikor teljesen kihűltek az üvegek, egy nagy lábasba, az üvegek nyakáig érő vízbe állítjuk, újabb 20 percig dunsztoljuk és ismét hagyjuk szép lassan kihűlni. Ezután már csak címkézni kell és eltenni a kamra polcára. Hosszú téli napokon finom itóka, hűen őrzi a nyár ízeit.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu