Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 21., 15.46

Krassó-Szörény megyei hírek

2020. augusztus 18., 18.22 Kedd / Krassó-Szörény

Mint minden évben, a Resicabányai Erdészeti Osztály megtett minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a lakosság számára hozzáférhető tűzifát ajánljon. Ennek mennyisége az év végére 35 ezer köbméter lehet. Péntekig a lakosságnak 25 ezer köbmétert ajánlottak fel, melyből 14 ezer köbmétert már fel is vásároltak.

*

Stájerlakanina – Kulturális Múzeumközpontot nyitottak meg a város korábbi városházaként működő épületében. Bármely turista, aki az egykori bányászvárosba érkezik, ott számára új dolgokat láthat. A múzeum régi tárgyakat mutat be a polgárok mindennapi életéből, illetve ásványok és fosszilis kőzetek gyűjteményét.
Láthatjuk azokat az objektumokat is, amelyeket a helybéli Vasművek gyártottak, valamint a Stájerlakanina–Oravicabánya vasútvonal funkcionális modelljét is.

*

Resicabánya – A világjárvány miatt, három lehetséges forgatókönyvet vesznek figyelembe az új tanév megnyitásakor a Resicabányai Eftimie Murgu Egyetemen. Az egyetemek szabad kezet kaptak az illetékes minisztériumtól, hogy a jelenlegi világjárványt figyelembe véve megszervezzék a hallgatókkal folytatott oktatási tevékenységeiket.
A legoptimistább terv a tanfolyamok, laboratóriumi órák és a szemináriumok fizikai megtartásának a kidolgozását jelenti. A legpesszimistább forgatókönyv az oktatás online platformra helyezését veszi számba.
Cristian Chioncel prorektor szerint „Az új tanév várható kezdetére három forgatókönyvet mérlegelünk. E három forgatókönyv közül kettőt szélsőségesnek tartok. Extrém lenne a normál kezdés, a klasszikus változatban, szemtől szemben. A másik szélsőség az lenne, ha minden oktatási tevékenység – mind oktatás, mind gyakorlat – kizárólag online formában zajlana. Általában azonban az életben jó, hogy a szélsőségeket nem végrehajtják, hanem kerülik. Resicabánya is a Kolozsvári Babeş–Bolyai Egyetem szintjén létező hibrid forgatókönyvet alkalmazná.”

*

Resicabánya –  A rendőrség szerint augusztus 11-én 18 körül a megyei mentőszolgálat értesítette rendőrséget, hogy egy agresszív személyt családjának kérésére a kórházba kellene szállítani. Csakhogy az illető erre nem volt hajlandó, megtagadta a szállítást.
„Amikor a vegyes csoport, mentősök-rendőrség kiérkezett a helyszínre, az asszony agresszíven viselkedett. Próbáltak és úgy tűnt, sikerült is megnyugtatni és meggyőzni, hogy szálljon be a mentőautóba, de a nő újfent agresszívvé vált, megpróbálta egy autó elé vetni magát, és fizikailag bántalmazta az intervenciós személyzetet. Végül a nőt a megyei kórház pszichiátriai osztályára szállították, ahol speciális ellátást kapott.

*

Resicabánya – Mint minden évben, 2020-ban is Krassó-Szörény erdészei a gyógynövények széles skáláját kínálja a feldolgozóknak. A választék elég nagy, például: hársvirág, bodzavirág, orbáncfű, nyírfalevél, csalán, csipkebogyó stb. A beszerzési árak a legtöbb növénynél magasabbak, mint az előző években, nevezetesen: hársvirág 28 lej/kg, bodzavirág 14 lej/kg, orbáncfű 4 lej/kg, nyírfalevél 1,5 lei/kg, csalán 2 lei/kg. „Eddig körülbelül 10 tonna gyógynövényt vettünk át az alkalmi munkásoktól” – mondta Dan Câmpan az Erdészeti Osztály műszaki igazgatója.
Orvosi célokra a növényeket vagy növényrészeket kisméretű kötegekben szárítják, árnyékolt területeken vagy jól szellőző tetőtérben.

Kun László

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu