Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 21., 17.46

Krassó-Szörény megyei hírek

2020. szeptember 16., 18.39 Szerda / Krassó-Szörény

 

A Transgaz vezetője, Ion Sterian bemutatta Herkulesfürdőn az egyik legfontosabb beruházási projekt néhány technikai részletét, amelyet a vállalat kormányzati támogatással hajt végre.
Ion Sterian elmondta, hogy 25 közigazgatási-területi egység részesül ebben a beruházásban, 12 Krassó-Szörényből és 13 Mehedințiből. E csővezeték-szakasz  kivitelezési munkáinak az értéke 248 508 000 lej, az előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint, áfa nélkül. Az építési engedély megszerzése után a Transgaz megkezdi a kivitelezési munkák közbeszerzési eljárását.
A kormányhatározatot már kiadták, és nemzetstratégiai jelentőségű projektnek nyilvánították – nem lehetséges, hogy ez a világszerte ismert üdülőhely és ezek a helységek ne kapcsolódjanak a gázhálózathoz.

*

Kornyaréva (Cornoreva) – Két szervezet összefogott a „Hegyek gyermekei” közös projektben, hogy segítsék az elszigetelt gyermekek iskolába járását!
Az augusztus 28. és szeptember 6. között megrendezett „Városszünet a Cserna-hegységben” című projekt harmadik szakaszának befejezése után a Kárpát-hegység Egyesület önkéntesei bekapcsolódtak a Kornyaréva községhez tartozó falvak lakóinak az életébe. A fiatalok bekopogtak a rászoruló családok ajtaján, élelmiszercsomagokkal és a legkisebbeknek szükséges iskolai kellékekkel.
„Kissé még ügyetlenül és meghatottan – mondják az egyesület tagjai –bekapcsolódtunk a Cserna-hegység falucskái lakóinak az életébe. Három év munka után helyreállítottuk a Cserna-hegység turisztikai jelölését, és úgy döntöttünk, hogy több jót is hozhatunk a helyi embereknek. Az Élelmiszerbanktól kapott termékek nagy részével, közreműködésünkkel és a névtelen adományozók hozzájárulásával meglátogattuk Kornyaréva községet. A legnagyobb szükségben lévő családnál csodálkozó tekintetek, gyermekmosolyok, tárt karok és ajtók vártak ránk. Többet kaptunk, mint amennyit adtunk.”

*

Resicabánya – A resicabányai Doman negyedben tavaly az önkormányzat felújította a vízhálózatot, most pedig a csatornahálózatot. A gáz bevezetése, majd az utak és esővízcsatornák felújítása következik.
A beruházás költségvetése 4411 760 lej volt, eredményeként mintegy 6500 méter szennyvízcsatorna-hálózat valósult meg, 300 dománi háztartás csatlakozhat hozzá.

*

Platanus-hírek

Szeptember 17-én és 18-án tartja a Platanus egyesület a XVI. Resicabányai Magyar Napokat. Idén szerényebb keretek között. A programból: 15 éves a Platanus egyesült (ezt a rendezvényt csütörtökön tartjuk 17.00 órai kezdettel). Pénteken ugyancsak 17.00 órai kezdettel hivatalosan megnyitjuk a “SÁNDOR BÁCSI” nevű, egyetlen Magyar könyvtárat.

A könyvárt Streleczky Sándor (Szatmár­ököritó, 1887. január 20. – Resicabánya, 1953. szeptember 28.) erdélyi magyar református lelkészről, ifjúsági íróról, közíróról neveztük el.

Éveken át vezette a Király­hágó­melléki Református Egyházkerület lapjának, a Református Jövőnek a gyermekrovatát, amelynek közleményeit saját rajzaival illusztrálta. Maga is közölt benne verseket, elbeszéléseket, színpadi jeleneteket. Buzgó támogatója volt a vasárnapi iskolai mozgalomnak, amelynek keretében több irodalmi matinét, mesedélelőttöt szervezett. Szerkesztésében jelent meg Nagyváradon a Református Gyermekkönyvtár.

Ötvenkét rajzot tartalmazó albumát hagyatékával együtt a resica­bányai református egyházközség őrzi.

Versei Sándor bácsi virágoskertje címmel jelentek meg, saját illusztrációival, a végvári vasárnapi iskola kiadásában (Nagyvárad, 1933).

Kun László

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu