Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.26
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Nincs környezetbarát hulladéktároló Hunyadban

Kukába hajított ígéretek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. május 14., 16.00 Szerda / Hunyad

Politikai színezettől függetlenül, a helyhatósági választások tanácsos- és polgármesterjelöltjeinek programjában egyformán előkelő helyen szerepel az illető település hulladéktárolási gondjának megoldása.

S bár ez valóban égetően sürgős és a lakosság is nagyra értékelné, az ígéret valóra váltását, a most leköszönő, de többnyire új mandátumra pályázó városi, községi, megyei elöljárók nem sok eredményről számolhatnak be e téren. Pedig a programjukban négy évvel ezelőtt is szerepelt a környezetbarát hulladéktárolók létesítése, és az ISPA program által felkínált uniós támogatásokból az egész megyére vonatkozóan  meg lehetett volna oldani e kérdést a sokat emlegetett dévai és petrillai hulladéktároló- és feldolgozó megépítésével.

Ez összesen 50 millió euróba került volna, aminek 85%-át lehetett volna uniós alapból biztosítani. Az egyetlen önkormányzat azonban, amely szeméttárolójának tavalyi bezárása nyomán megpályázott egy európai támogatást, az Brád volt, de az egy millió euró körüli létesítmény kivitelezése még várat magára. A szelektív hulladékgyűjtést- és feldolgozást biztosító, évi 5100 tonna kapacitású tároló ugyanis a tervek szerint már 2007-re el kellett volna készüljön. Jelenleg azonban még csak az engedélyek beszerzésénél tart az önkormányzat.

Még így is Brád a legpozitívabb példája a megyének. Vajdahunyad ugyanis, ahol szintén tavaly kellett bezárni a szeméttárolót még csak egyezkedés fázisában van egy olasz céggel, amely egy tavaly megpályázott, de még elbírálásra váró uniós támogatás mellett hajlandó lenne felvállalni a befektetés egy részét egy hőenergiát termelő városi hulladékfeldolgozó megépítésében.

E két, tavaly bezárt és jelenleg átalakulásban reménykedő hulladéktároló mellett még további 11 hasonló létesítmény vár felszámolásra Hunyad megyében. Ezeket legkésőbb 2016-ig be kell zárni, nyilatkozta Elena Bădescu, környezetvédelmi igazgató, aki szerint idén Hátszeg és Petrilla marad szeméttároló nélkül, jövőre pedig Algyógy, Pusztakalán, Urikány és Lupény.

A bezárásra váró tárolók évente 300 ezer tonna szemetet „nyelnek el”. A környezetvédelmi igazgatóság szerint ennek kétharmada háztartási hulladék, melyből 10,7%-ot tesz ki a papír és karton, 6,4%-ot az üveg, 5,9%-ot a fémhulladék, 13,8%-ot a műanyag, 6,1%-ot a textil és több mint 40%-ot a szerves hulladék. Mindezt nagyszerűen lehetne hasznosítani – véli a környezetvédelmi igazgató. Ám tudomása szerint a brádi megkésett terven és a vajdahunyadi szárnypróbálgatáson kívül sehol semmi nem történik ilyen irányba. Úgyhogy a leendő városi, megyei tisztségviselők előtt teljesen szabad pálya nyílik:  nulláról kezdhetik a hulladéktárolás gondjának kezelését, akárcsak négy évvel korábban megválasztott elődeik.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu