Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.46
Arad megye turizmusa

Különcsárdák hegedűsei

Írta: · Irházi János
2011. február 09., 14.07 Szerda / Arad

Komoly infrastrukturális hiányosságok, omladozó emlékművek, várak, nulla reklám, össze nem fogó utazási irodák, nincs koncepció, nincs ajánlatcsomag, alkalmi látogatók, átutazó külföldiek, nagyjából ezekkel jellemezhető 2011-ben Arad megye turizmusa, amely bő két évtizeddel a rendszerváltást követően sem indult felfele, sőt, évről évre tovább süllyed. 

Mindezek nem szubjektív megállapítások, hanem a megyei önkormányzat által tavaly megrendelt és elvégzett felmérés, átvilágítás hivatalos eredménye, így legalább az érintettek is elolvashatták, amit korábban csupán sejtettek.

Abban mindenki egyetért, hogy Aradnak van turisztikai potenciálja, lenne mit kínálni, megnézni, ám mindeddig senki sem törődött a történelmi, képzőművészeti örökség látogathatóságának megoldásával, sőt, csendben tűrik a mai napig az épületek, várak, kastélyok, szobrok szétmállását, összeomlását. Más kérdés, hogy az anyagi források hiányának a közömbösség mellett politikai okai is vannak, hisz a várak, kastélyok, építészetileg értékes templomok elsöprő hányada a magyar történelemhez kötődik.

A megyébe látogató turisták 42 százaléka a szomszédos régiókból érkezik (42%), valamint az ország déli részéből (26%), a külföldiek aránya mindössze 6%. A végzett közvélemény-kutatásból kiderült, az ide érkezők 41%-a tranzitutas, 25% pedig üzleti céllal jön, és szinte minimálisra zuhant a fürdővendégek száma. Nem csoda, hisz a menyházai fürdő csak nyomokban létezik, turistacsalogató termálfürdő pedig a víz megléte ellenére nincs, az aradiak is Battonyára, Orosházára ruccannak át.

Az elmúlt év őszén zárult felmérés szerint az Arad megyén átutazók 71 százaléka semmiféle értékre nem kíváncsi, ezért az elemzésben foglaltak alapján a megyei önkormányzat várhatóan áprilisra elkészíti Arad megye turisztikai stratégiáját. Ennek főbb csapásait már jelezte Adrian Ţolea megyei alelnök, aki szerint a leglényegesebb kiút a körutazások szervezése lehet. Viszonylag koncentráltan csak Arad történelmi belvárosában léteznek turisztikai célpontok, mint például, a Szabadság-szobor, a katolikus templom, a Szentháromság-szobor, a Víztorony, emlékházak stb., és majd egyszer valamikor a vár, a megyében viszont szétszórtan vannak a látnivalók: solymosi vár, világosi vár, radnai templom, Dézna, borosjenei vár, templomok, kolostorok, Maros tájvédelmi körzet és sorolhatnánk. Az alelnök úgy véli, ideje szakítani a Menyháza-központúsággal, hogy amikor Arad megye turizmusa kerül szóba, mindig csak ezt emlegessék, miközben az üdülő Bihar felől csak kerülővel érhető el, s Arad felől is az út nagy része hepehupás, gödrös.

A tematikus körutak ügyében máris történt előrelépés, a megyei önkormányzat templomokat, várakat körbejáró utakra, a Bor útjára gondol, kérdés persze, hogy ebben menyire lesznek partnerek a szinte kizárólag csak külföldre fókuszáló aradi utazási irodák (nagy irodák csomagjainak viszonteladói).

Persze, az igazság másik fele, hogy Menyházán kívül eddig semmit sem kínáltak, ott viszont a szolgáltatások minősége – akárcsak a megye többi részén – katasztrofális. A Bor útja, két-három komoly pincészetet leszámítva csak papíron létezik, a legforgalmasabb tranzitút, a 7-es mentén lévő radnai templom felújításába pedig a megye, az állam is beszállhatna, mert az egyház képtelen a teljes finanszírozásra. A világosi vár senkié, a solymosi várat tavaly átvette a megye Lippától, s várhatóan ez lesz az első, amelynek környékét rendbe teszik, lépcsőket építenek, konzerválják a falakat, tájékoztató táblák kerülnek ki, lent parkírozó épül stb. Arad megyében tucatnyi csodálatos vidéki kúria, kastély létezik, de hiába, a fentebb említett politikai okok miatt Romániában, a magyarországihoz hasonlóan, sosem lesz országos kastélyrekonstrukciós program, itt a kastélyszálló+fürdő fogalma ismeretlen.

Bevételekben is mérhető turizmus Arad megyében akkor lesz, ha a megyei önkormányzat felújítja a várakat, templomokat, lesznek megfelelő utak, szálláshelyek, színvonalas étkeztetés, hagyományőrzés, vonzó idegenforgalmi programok, beszáll az üzletbe a magántőke, a megyeszékhely pedig visszakapja a várat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu