Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 09.21
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Külpolitikai kihívások az EU-ban

Írta: Chirmiciu András
2021. augusztus 31., 18.03 Kedd / Hunyad

Két nagy külpolitikai üggyel kezdődik az Európai Parlament (EP) őszi ülésszaka, számolt be dévai sajtóértekezletén Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő. Két hét múlva Strasbourgban szavaznak az EU–USA- és az EU–Kína-kapcsolatokat taglaló jelentésekről.

Az amerikai csapatok afganisztáni kivonulása világpolitikai szintre hat ki, és befolyásolja az EU kapcsolatát az USA-val és Kínával egyaránt. Még nem tudni, hogy mindez milyen következményekkel jár, hogy lesz-e például újabb menekülthullám, vagy hogyan befolyásolja a térség gazdaságát. Az USA, NATO, EU és Oroszország mellett Kína szinte megkerülhetetlenné válik az új geopolitikai helyzetben. Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában az EU–Kína-kapcsolatok állandó jelentéstevőjeként Winkler Gyula leszögezte, hogy Kínának kiemelt érdeke, hogy stabilitás legyen a régióban, mindenekelőtt gazdasági megfontolásokból. Afganisztánnak ugyanis jelentős, milliárdos nagyságú az ásványkincstartaléka, többek között az akkumulátorok előállításában használt lítium is megtalálható az országban.

Közben a kivonulás nyomán az USA presztízse jelentősen romlott világszerte. Az legtöbb EU-s tagország védelmi stratégiáját a NATO-ra, pontosabban az USA-ra alapozza. Egyeseknél óhatatlanul felvetődik, hogy vajon az afgán példa nyomán Washington nem gondolja-e meg magát egyoldalúan e téren is?

Winkler reméli, hogy meggyőző többséggel fogadják el az EU–Kína közötti kapcsolatokat taglaló jelentést, amelynek kereskedelmi fejezetén társjelentéstevőként dolgozott. Szerinte a jelentés politikai súlya nagyobb lesz, ha számottevő többséggel fogadják el. Tavasszal a kétoldalú kapcsolatok elhidegültek a kölcsönösen bevezetett szankciók nyomán.

A részben általa készített jelentés szerint Kína megállíthatatlan gazdasági növekedése jelentős globális hatást gyakorol a világgazdaságra. Az EU és Kína közötti kétoldalú kereskedelem terjedelmes mennyisége is megköveteli, hogy nemzetközi szabályrendszerre épülő, értékrendet figyelembe vevő keretrendszert alakítsanak ki. A jelentés a kétoldalú kereskedelemre helyezi a hangsúlyt, melyben Kínának jelentős a többlete. A dokumentum elítéli a kínai hatóságok önkényes szankcióit, amelyek több európai parlamenti képviselőt és európai intézményt érintenek. Ezek a szankciók támadást jelentenek a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, az akadémiai szféra szabadsága, valamint az egyetemes emberi jogok iránti nemzetközi elkötelezettség ellen, hangsúlyozta Winkler. A jelentés felszólítja a kínai hatóságokat, hogy oldják fel ezeket az indokolatlan szankciókat, amelyek rontják a két fél közötti bizalmat akadályozzák a kétoldalú együttműködést.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu