Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. november 25., 12.57
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Téglás Gábor szobrot avattak Déván

Kutatni, ismerni, táplálni kell a gyökereket

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. május 30., 20.15 Péntek / Hunyad

A szobrok fizikai jelenlétükkel mindig utalnak valami mélyebb, nagyobb, fontosabb igazságra, magukban hordják az ihletőjük lelkét, emlékeztetnek annak korára,  munkásságra, lelkiségére – mondta tegnap Kovács Antal ferences atya, a dévai Téglás Gábor iskola névadójának szoboravatásán.

Gondolatát Szathmáry Rózsa, nyugalmazott tanárnő fűzte tovább, aki hangsúlyozta: méltóképpen kell megemlékezni a tanintézmény névadójáról, dr. Téglás Gáborról, aki ugyan nem e megyében született, de élete javát itt élte, ezt a vidéket kutatta, járta gyalogszerrel a Hunyad megye falvait, településeit, feltárva az itt élők gyökereit.

A 160 évvel ezelőtt, Brassóban született Téglás Gábor, a nagyenyedi kollégium és a budapesti egyetem elvégzése után, fiatal tanárként került a dévai főreálgimnáziumba, melynek ma is álló, az idő tájt elkészült épületében ő volt az első igazgató. 25 évig vezette, igazgatta e tanintézményt, de közben rendkívüli kitartással kutatott, feltárva a megye számos ókori lelőhelyét, letéve a mai megyei múzeum alapjait. Régészeti és történészi munkásságának köszönhetően a Magyar Tudományos Akadémia előbb levelező, majd rendes tagjává választotta. 1916-ban bekövetkezett halálakor pedig ő volt az MTA alelnöke. Bár első felesége és két kislánya itt nyugszik a dévai temetőben, dr. Téglás Gábor sírjának ma már nyoma sincs. Az MTA ugyanis díszhelyre temetette a budapesti temetőben, de a rákosi korszak idején végső nyughelyét feltúrták, eltűntették, így ma csak sejteni lehet, hogy hol volt a sírja – mondta Szathmáry tanárnő. Hozzátéve azonban, hogy bár sírja eltűnt, dr. Téglás Gábor emléke él és immár szobra is figyelmezet arra, hogy a gyökereket ismerni és táplálni kell!

E felszólítás elsősorban a diákoknak szólt, akik immár több mint félezren tanulnak a Téglás Gáborról elnevezett dévai magyar iskolában. A névadóval szembeni tiszteletükről már tanúságot tettek, hiszen az utóbbi néhány hónap valamennyi iskolai rendezvényén, tanáraikkal együtt e mellszobor elkészítésére gyűjtötték az adományokat. Persze az 1800 lejbe kerülő alkotás kifizetéséhez a diákok mellett néhány felnőtt adakozására is szükség volt, de a pénz nagy része itt gyűlt ki az iskolánkban – mondta némi büszkeséggel a hangjában Kocsis Attila iskolaigazgató. Tőle tudtuk meg azt is, hogy bár a szoborállítás ötlete jó három éve megszületett, a konkrét tervvel egy dévai végzős diák rukkolt elő. Bisoc Andrei, a közeli képzőművészeti iskola diákjaként a Téglás bentlakásában kapott ellátást, és ő ajánlotta fel, hogy elkészítené a névadó szobrát, akinek ma Budapesten élő, szintén Téglás Gábor nevet viselő unokájától sikerült megszerezni a nagyapa néhány fényképét. Ezek alapján készült a gipszből öntött mellszobor, melyet tegnap, a III. Téglaporos nap alkalmával avattak fel az iskola aulájában.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: toth alad'ra / Szombat, 2008. május 31., 17.36 Válaszoljál rá!

sok minden hozzáfüzésem lenne a rendezvényhez, de a cikk maga sokat fed az elmaradásokbol de valahol meg kell irjam, hogy lehet egy szoboravatást igy megrendezni, ennyire méltoságtalan modon???
hogy lehet egy iskolaigazgato egy ilyen rendezvényre igy jelenjen meg, sport nadrégban és poloban?
hogy elhet hogy Téglás Gábor szoboravatását a "Téglaporos napok" alkalmával rendezik, hát ez tiszteletadás lenne, a neváböl ilyen csufságot üzni, s még ki is kürtölni???Egyáltalán mi az hogy "téglaporos napok"???
Szomoruan kell megtapasztalni, mennyire nem ismerik egyáltalán gazdag munkásságát, amit Élete során tett, és hagyott maga után. Biza szomoru tény ez, egy ilyen sokat igérö, indulo iskola taneröi ezt megengedik és nem arra törekednek, hogy a diákokat minnél jobban felvilágositsák elödeink tudásárol, munkáirol.
Szerencse, hogy annak még Szatmári Rozsa tanerök, -bár kevesen-, akik még forditanak eröt, arra, hogy ezt valamennyire potolják, csak sajos erre sincs meg a megfelelö odafigyelés, tisztelet, mert ugy a meglevö mikrofon se müködött rendesen, amihez igyazán csakis ismét egy ks odafigyelés hiányzott.
vágül is engedelmükkel levonva a végkövetkezteést, az egész rendzvényböl hiányzott a szeretet, a tisztelet embertársink iránt, s ami nagyon szomoru a felnövö generácio iránt,akik most és itt kellene megtanulják mi is a tiszetelet, mi is a becsület történelmünk, irodalmunk iránt.
kivánok további szép és ttartalmas cikkeket, ahogy eddig is teszi kedves GBR

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu