Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 02.13

László főhercegre emlékeztek

Írta: Balta János
2008. szeptember 07., 20.30 Vasárnap / Arad

Szombaton délután az ágyai erdőben lévő, 3 évvel ezelőtt a vadontól visszaszerzett, majd felújított Szent László kápolnában megemlékező szentmisét tartottak a helyszínen, vadászbalesetben fiatalon elhunyt László főhercegről.

Szentbeszédében ft. Szilvágyi Zsolt, egyházmegyei ifjúsági lelkész párhuzamot vont Szent István király fia, Imre herceg tragikus vadászbalesete és a László főherceg tragédiája között, amelyek közel 900 év különbséggel ugyan, de szeptember 2-án következtek be. Az egybeesés nem lehet véletlen, mivel ártatlanságuk, az ország és a nemzet jövőjére nézve ígéretes voltuk miatt, Isten kiválasztottjaiként, az utódokra nézve intő példákként szólított magához.

Hozzászólásában Iosif Matula  megyei tanácselnök helyettes a történelmi múlt tiszteletét, az együtt élő népek hagyományainak az ápolását emelte ki. A kápolna rendbe tételéért a jelen lévő Habsburg Lotharingiai Mihály főhercegnek, a kegyhely felújításáért, karban tartásáért ft. Pántya Elemér kisjenői plébánosnak mondott köszönetet. Azon óhajának adott hangot, hogy a kegyhely zarándokhellyé válásával arányosan fog nőni turisztikai vonzereje, de előmozdítja a környékbeli települések vegyes vallású és nemzetiségű lakosainak az egymásra találását is.

A Mihai Ban polgármestert helyettesítő Viorel Crainic  nagyszintyei jegyző örömének adott hangot, amiért a kápolna felújítása és a külföldiek által történő folyamatos látogatása egyre messzebbre juttatja a község jó hírnevét, az itt békésen együtt élő népek példamutató magatartását.

Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg köszönetének adott hangot, amiért a fiatalon elhunyt nagybátyja emlékére emelt Szent László kápolna rendszeresen összegyűjti a környék jó keresztényeit, akik közül maga is  egyre többet megismerhet, velük szeretetben együtt lehet. Újra köszönetet mondott ft. Pántya Elemér plébánosnak a felújításban tanúsított állhatatosságáért, illetve az itt rendszeresen megtartott szertartásokért, amelyeken mind maga, mind a családja lélekben jelen vannak. Mint ahogy ezúttal is jelen van lélekben a felesége, Cristine hercegnő, aki súlyos autóbalesetből lábadozik, és akinek a felépüléséért közös imára kérte a jelen lévőket. Akik szívesen imádkoztak az általuk is kedvelt hercegnőért. A szertartás végén a helybeli vadász egyesület tagjai díszsortűzzel adóztak az elhunyt vadásztársuk emlékének. Közben az ágyai Erdős Sándor és a kisjenői Kertai György megfőzték a bográcsos gulyásokat, amelyek elfogyasztása közben a több mint 100 jelen lévő örömmel beszélgetett tovább, jókedvvel fogyasztotta a szervezők által felszolgált süteményt és üdítőt. A szombati szertartás kedves emlék marad mindnyájuk számára.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu