Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 12.25
Illegálisan szarvasmarha-export

Lebőgtek

Írta: Sólya Emília
2008. február 19., 17.00 Kedd / Arad

A rendőrségről kapott információk alapján ezen a héten a szervezett bűnözéssel, terrorizmus-elhárítással foglalkozó nyomozó hatóság (DIICOT) veszi át szarvasmarha-csempészésben lebukott aradiak ügyét, és próbálja felgöngyölíteni a szálakat.


Amint arról már korábban beszámoltunk, az aradi Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) négy tagja ellen indult meg az eljárás. A nyomozást vezető Bătrân Nicolae főfelügyelő a megyei rendőrség csalásokkal foglalkozó osztályának vezetője a Nyugati Jelennek ma elmondta: Dumitru Nişulescu, Cristian Nicodin, Eugen Muţiu, Cornelia Indreica állatorvosokat hivatali visszaélés, csalás, illetve okirat hamisítással gyanúsítják.

És mivel az ügy szálai egyre inkább kuszálódnak a nyomok pedig egy jól megszervezett bűnhálózathoz vezetnek, a további feltárást a DIICOT vette át.

Bătrân főfelügyelő szerint akkor fogtak szimatot, amikor január végén egy, az aradi DSVSA-val kapcsolatban álló belga üzletember panaszt tett a rendőrségen. A férfi kétségbeesetten panaszolta, hogy néhány aradi állatorvos az ő iratait, adatait használta fel arra, hogy kilenc illegális szarvasmarha-exportot bonyolítson le az unió tagállamain keresztül, de elképzelhető, hogy célállomások között az EU-n kívül ország is volt.

A Krassó-Szörényben céget működtető, illetve egy szabadhelyi kihelyezett irodával rendelkező belga akkor kezdett gyanakodni, mikor cégénél megjelentek a helyi pénzügyőrök, és a könyvelését ellenőrizték. Akkor derült ki, hogy a tavalyi év során végzett tranzakciókat illegálisan bonyolították a gyanúsítottak. Amikor pedig a belga magyarázatot kért aradi kollégáitól, azok tagadták az ügyet, erre panaszt tett a rendőrségen. Akkor még csak két orvosról volt szó, jelenleg pedig négy állatorvos ügyét vizsgálják, de nem kizárt, hogy még több személy is részt vett az akcióban.

– Információink szerint Szlovéniába vitték az állatokat, de lehet, hogy más EU-s tagállamba is eljutottak. Mindegyiküknek szabályos kísérő okmányt állítottak ki, mikrochipekkel látták el – mondta Bătrân. – Az ügy bonyolult, most azt is vizsgáljuk, kik segítettek a szállításban. Az aradi állategészségügyiseknél talált összes iratot, pecsétet lefoglaltuk – tette hozzá a főfelügyelő, aki szerint eredetileg a DSVSA megyei igazgatója, Viorel Agud is górcső alatt volt, de bizonyítékok hiányában őt jelenleg levették a gyanúsítottak listájáról.

A szarvasmarhákat az Arad megyei Halmágycsúcs környékéről hozták, az egyik gyanúsított orvos, Indreica szüleinek a segítségével.

Ami jelenleg kicsit komplikálja a dolgokat, hogy mind a négy orvos betegszabadságon van, így nem igen lehet őket elérni. A nyomozók szerint a szállítmányok összértéke meghaladja a 400 000 eurót.    

Ez nem az első eset, hogy az állategészségügyi igazgatóság ekkora botrányba keveredik, körülbelül két évvel ezelőtt már sikerült felhívni magukra az ügyészek figyelmét hasonló, illegális állatexport kapcsán. Nem hivatalos információk alapján a belga üzletember az EU illetékeseit is értesítette, az Arad megyei nyomozásra pedig erősen figyel az országos szakhatóság is.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu