Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 18.16
Iskolakerülés Hunyadban

Legények a gát alján

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. április 03., 10.00 Csütörtök / Hunyad

Összesen 512 diákot csaptak ki a Hunyad megyei iskolákból az elmúlt tanév során – olvasható ki a megyei tanügyi statisztikákból. Az elbocsátások fő okaként a rendkívül nagy számú igazolatlan hiányzás szerepel : 482 diáknak emiatt kellett elhagyni az iskolát.

A jelenlegi törvény értelmében a kötelező oktatásban részesülő diákok esetében 20 igazolatlan óra után már szóba kerül a diák fegyelmi áthelyezése más iskolába. Az elbocsátások, átíratások relatív egyenlően oszlanak meg a megye 420 tanintézménye szintjén, az iskolán belül azonban egyértelműen a XI-XII. osztályokban kerülnek túlsúlyba az ilyen jellegű esetek.

– Nálunk évente egy-két diákot kell elbocsátani, többnyire a nagyszámú igazolatlan hiányzás miatt – állítja Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Iskolacsoport igazgatója.

Elmondása szerint a hiányzások mögött számtalan ok húzódik meg a háttérben. Előfordult már olyan, hogy szerelmi kapcsolat vonta el a diákot az iskolától, de nem ritka az sem, hogy egy-egy diák munkába áll, mert úgy érzi, pénzkeresőként „nagyobb legény” lehet. A legtöbb ilyen eset a rendezetlen családból származó diákoknál fordul elő, ahol sajnos a szülőkre sem igazán lehet számítani abban, hogy kitartóan az iskola felé irányítja a gyermekét. A Téglás igazgatója szerint rendkívül fontos lenne, hogy minden egyes tanintézményben legyen egy iskolapszichológus, aki szakszerűen tudja kezelni ezeket a helyzeteket.

– Tapasztalatom szerint a magatartási problémák, beleértve a lógásokat is általában olyan háttérbeli gondoknak a következménye, amiket a diák egyszerűen nem tud feldolgozni. Ezeken nagyon nagy mértékben segíthetne egy pszichológus – véli Kocsis Attila. Emellett jónak látná, hogy már a kisebb osztályokban is komolyabb megszorításokat alkalmazhatnának a fegyelem érdekében. Jelenleg a kötelező tíz osztály során gyakorlatilag csak a magaviseleti jegy levonása áll a tantestület rendelkezésére és ez sajnos nem elég. Sokan már ebben a korban rászoknak a lógásokra, de a X. osztály végéig jóformán lehetetlen elbocsátani egy-egy diákot. A magaviseleti jegy lehúzása pedig nem igazán hatja meg őket.

Szintén a tavalyi tanévre vonatkozó statisztikák szerint a 78 ezer Hunyad megyei diákból 9000-nek volt levonva a magaviseleti jegye, sőt közülük közel kétezernek 7-es alá. Ez azért elég jelentős szám, hiszen a megye diákságának több mint 10%-át teszi ki.

– Nálunk, valamivel jobb az arány, a 400 iskolás diákunk közül olyan harmincnak kellett lehúzni a magaviseleti jegyét. És ezt is többnyire a hiányzások miatt – állítja a Téglás igazgatója. Véleménye szerint ezen a helyzeten pozitív irányba csupán a tanügyi törvénybe foglalandó komolyabb megszorítási lehetőségek mozdítanának, illetve a pedagógusok és szülők összefogása, a jelenleginél lényegesen jobb és tartalmasabb kommunikációja, szükség esetén akár pszichológus bevonásával is.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu