Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 23.11
Politikai értékelő Faragó Péter parlamenti képviselővel

Legsürgősebbek a valós gazdaságserkentő intézkedések

Írta: Balta János
2020. május 19., 18.05 Kedd / Arad

Faragó Péterrel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével, parlamenti képviselővel az országban megszűnt szükségállapotot követő készenléti állapot politikai, gazdasági feltételeit elemezzük.

 

– Elnök úr, véleménye szerint, mi jellemzi az elmúlt időszak politikai életét?

Az utóbbi két hónap politikai életére teljesen rányomta bélyegét az új típusú koronavírus-járványhelyzet, amit a politikai tényezők minél hatékonyabban próbáltak kezelni, figyelve az egészségügyi vonatkozásaira, de annak gazdasági hatásaira is. Szinte az egész világ egyformán reagált az adott helyzetre, amiben a szociális távolságtartás bizonyult az egyetlen járható útnak. Mert jelenleg e kórral szemben nem rendelkezünk sem megfelelő, biztos kezelési móddal, sem pedig védőoltással. Erre hirtelen senki nem talált jobb megoldást, mint bezárni magunk előtt a világot, mindenki a saját otthonában próbált biztonságot találni azokon kívül, akik a munkájuk miatt ezt nem tehették meg. A napokban érkezett első eredmények biztatók, mivel a járvány leszálló tendenciát mutat. Éppen ezért, bizonyos lazítások léptek, illetve lépnek majd életbe. Abban reménykedünk, hogy a régi, nyugodt életünkből egyre többet kapunk majd vissza. Ebben azonban hatalmas felelőssége van az egyéneknek, a közösségeknek egyaránt. Mert a tény, hogy nemcsak munkavégzés miatt mehetünk ki az otthonainkból, ezzel a fertőzés veszélye is nő, tehát nagyon fontos betartani a hatóságok előírta szabályokat. Felelőtlen viselkedésnek nincs helye, hiszen azzal nemcsak a magunk, hanem a közösségünk, az embertársaink egészségét is kockáztatjuk. Mert láthatjuk: bizonyos esetekben a vírus nem csupán súlyos betegséget, hanem végső esetben halált is okozhat. Mindent egybevetve, nemcsak személyes, hanem közösségi érdek is a járvány idején hozott szabályoknak a betartása.

 

 

Az államfő kérjen bocsánatot a magyaroktól!

 

– A vírusválság kihat-e a politikai életre?

Az egészségügyi válságnak sajnos, a politikára is igen erős kihatása van. Nevezetesen, az erdélyi magyarság életére negatívan hat ki, mert a kormány jól vagy rosszul kezelte, a világ más országaihoz hasonlóan jó vagy rossz intézkedéseket is hozott, de az államelnök nagyjából egy hónappal ezelőtti megnyilvánulása nagyon-nagyon szomorú. Egy olyan fejlemény, amire senki nem számított: az államelnök páros lábbal szállt bele az erdélyi magyarokba, az egész magyar közösségbe. Sokan, sokféleképpen magyarázzák, hogy Klaus Iohannis államfő miért űzött gúnyt az anyanyelvünkből, a közösségi elvárásainkból, igényeinkből. Teljesen mindegy, mert nincs magyarázat arra, ahogyan az 1990-es évek stílusában, hanghordozásában lépett a nyilvánosság elé, visszahozva a rég letűnt időknek a retorikáját. Elfogadtatta a román közvéleményben, a politikumban azt, amiről úgy reméltük, soha többé nem tér vissza. Kirohanása számunkra is új helyzetet teremtett, ezért a járvány kezelésén túlmenően, az RMDSZ-nek ki kell állnia a magyar közösség érdekeiért hazai és nemzetközi porondon egyaránt. Elvárjuk az Európai Parlamentben dolgozó politikusoktól, hogy lépjenek fel az államfő uszító beszéde ellen, egyben az államfőtől is elvárjuk – talán még most sem késő –, hogy kérjen bocsánatot az erdélyi magyar emberektől! Akár megtörténik, akár nem, a mi szemünkben Klaus Iohannis tisztelete, becsülete a múlté.

– A később tett nyilatkozatában kijelentette: nem a magyarokat akarta bántani, hanem a PSD-t kívánta támadni…

Egyesek így próbálják mentegetni az államfő megnyilvánulásait, maga is mentegetőzik, de azt sem viszi túlzásba, mert nyilvánvaló a politikai szándék állt a kirohanása mögött. Mert a PSD-t próbálta lejáratni, miközben a saját kormányát próbálta fedezni. Vagyis ne a járvány elleni védekezés legyen az érdeklődés középpontjában, hanem az örökzöld magyar üggyel foglalkozzon a hazai közvélemény. Abban, sajnos van is fogékonyság iránta, hiszen számos követője akadt, akik egyetértenek abban: veszélyes dolog a koronavírus, de a magyarok sokkal veszélyesebbek! Romániában államelnökként még soha, senki nem engedte meg magának az ilyen stílusú nyilatkozatot, amit Klaus Iohannis megengedett magának.

 

 

Válságkezelés?

 

– Talán váltsunk témát, mert a kormány azt ígérte, hogy a koronavírus-válság közepette, segíteni kívánja a kisvállalatokat. Tudtommal annyi a kedvezmény, hogy az adóikat egy hónappal később kell majd befizetniük. Erről mi a véleménye?

– A kormánynak gazdaság-segítő intézkedései, tervei szerintem nincsenek. Ugyanakkor bízom benne, hogy lesznek, mert hatalmas igény van a támogatásra, több-százezer kisvállalkozás vegetál, áll a csőd közelében. Sajnos, egy részük menthetetlen, mert az elmúlt 10 évben működött gazdasági konjunktúra egyhamar nem tér vissza, de azt láthatjuk, hogy a világ összes államában a kormányok öntik a pénzt a piacra, a vállalkozásokba. Annak érdekében teszik, hogy minél többet megmentsenek közülük. Romániában eddig 2-3, az embereket segítő intézkedés történt, közülük egyik a technikai munkanélküliség (şomaj technic), ami nem volt rossz dolog, mert pillanatnyilag segítséget jelentett a vállalkozásoknak, hiszen biztosította az alkalmazottjaiknak a fizetését, az is jó dolog, hogy – RMDSZ-es javaslatra – a 12 éven aluli gyermekek szülei a vakáció kezdetéig otthon maradhatnak felügyelni a gyermeket. Ez nagyon sok családban megoldhatatlan kérdésnek tűnt. Ezenkívül azonban csak kapkodást, fejetlenséget láthatunk a kormány munkájában, ezért kijelenthetjük: a mai napon tulajdonképpen semmiféle stratégiája nincs a kis- és közepes vállalkozások megvédésére. A nagy vállalatoknak, a multiknak sem könnyű. Nekik azonban vannak akkora tartalékaik, olyan működő rendszereik, amelyekkel minimális veszteséggel ugyan, de átvészelik e nehéz időszakot. A pár tíz személyt foglalkoztató cégeknek, a családi vállalkozásoknak azonban sem tartalékaik, sem lehetőségeik nincsenek arra, hogy megvédjék a jelenleg működésképtelen üzleti modelljeiket, amelyeket valószínűleg évtizedek alatt sikerült felépíteniük. A kormánynak e kérdésre sok pénzt kellene szánnia, hiszen minden kormány ezt teszi, ha kell kölcsönökből is. Éppen ezért, Románia kormányának is ezt kellene tennie, ha versenyképes akar maradni a vírusválság után. A közeljövőben ez az egyetlen járható út, csak az a kérdés, a vezetők belátják-e.

– Mi a véleménye a vírusválság idején kiszabott rengeteg, hatalmas bírságról? Közülük a legnagyobbak 20 ezer lejre emelkednek, ami aberráció, hiszen az egy embernek egy évi fizetése lehet… Csak elrettentésnek szánták volna? Mi lesz a kiszabott bírságoknak a sorsa?

– Ez is a liberális kormány kapkodásának, kommunikációs nehézségeinek, hiányának a következménye. Mert nagyon gyorsan léptek, majd kiderült, hogy alkotmányellenesen tették. A bírságokat azonban kiosztották, noha hatalmas mérlegelési lehetősége volt az intézkedő hatóságnak. Vagyis, dönthetett volna, hogy 500 lejes bírságot szab ki ugyanazért a vétségért, amiért a másik sarkon eljáró hatósági személy 2500 lejes bírságot is kiróhatott. Ez viszont teljesen kiszámíthatatlan, alkotmányellenes, elfogadhatatlan. Mert ugyanazért a vétségért, ugyanazt a bírságot kell kiróni Aradtól, Suceavaig, mindenütt. Tehát, ha valaki nem töltötte ki az immár nevetségessé vált, többször is módosított nyilatkozatot, azért meg kell állapítani egy egységes bírságot, amit ki kell fizetni! Szerintem a bírságot olyan szinten kell megállapítani, hogy legyen egy elrettentő hatása, de igazodnia kell az átlagpolgár jövedelméhez, nem szabad akkora méretűnek lennie, hogy az lenullázza egy egész családnak a költségvetését.

– Mit tehetnek a megbírságolt személyek, a büntetésüket csakis bírósági úton lehet érvényteleníteni?

– Bírósági úton is meg lehet támadni azokat a jegyzőkönyveket, amelyek alapján kiszabták a bírságokat, de az is benne van a pakliban, hogy majd megszületik egy sürgősségi kormányrendelet, amely valamit kezd a jelzett hatalmas bírságokkal.

– Köszönöm szépen a tájékoztatót.

– Én köszönöm a lehetőséget.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu