Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.47
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Déván rajtolt a XII. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysora

Legyen úgy, mint régen volt!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. szeptember 19., 16.08 Vasárnap / Hunyad

Bár jócskán őszben járunk már, kora tavaszi bátortalan ébredés érzését hozták az idei Hunyad Megyei Magyar Napok. Bő másfél éves, kényszerűségből megszokássá vált bezárkózás után, végre lehetőség nyílt újra találkozni. Együtt kézműveskedni, focizni, énekelni, táncolni, örvendezni a magyaros ízeknek és főleg egymásnak. Aki eljött a XII. Hunyad Megyei Magyar Napok nyitórendezvényeire, nem bánta meg.  Erőt, lendületet adott a kézműveskedő gyermekek mosolya, a sporttevékenységeken részt vevő fiatalok kimeríthetetlen energiája, a jókora üstökbe ízletes gulyást varázsló családok, közösségek, városi tanácsosok munkája, a több ezer palacsintát sütő magyarországi támogatók csapata, a bukovinai, csíki néptáncokat járó fiatalok, a középkori hagyományainkat felelevenítő táncosok, a közösségi helytállásban példát mutató Barcsay Ákos-díjazottak,  a népszerűségnek örvendő mulatós együttesek, a helyi kézművesek, a szervezők, és a szívből muzsikáló Transylmania. Jó volt együtt lenni!

 

Kevesen, de lelkesen

Ifjúsági és gyermekprogramokkal indult a szombati nap, a XII. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysora. Bár eredetileg három helyszín volt meghirdetve, a laza szervezés nyomán csupán a Szent Antal közösségi házban és a Téglás Gábor Elméleti Líceumban gyűlt össze egy-egy tucatnyi érdeklődő. Az Apró Kezek Műhelyében ezúttal is jó hangulatban folyt a szorgos munka. – Nagyon örültünk, hogy újra találkozhatunk, együtt dolgozhatunk a gyermekekkel, pedagóguskollégákkal. Régi pólókból készítettünk ezúttal fonatokat, amiből egy szép nagy szőnyeget szeretnénk készíteni. A délelőtt rövidnek bizonyult a munka befejezéséhez. De várjuk szeretettel a gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket a továbbiakban is. Szeretnénk szombatonként újraindítani az apró Kezek Műhelyét – mondta Kun-Gazda Kinga tanárnő, a kézműves foglalkozás fő szervezője, miközben a háttérben népdal csendült, a kis kézművesek népi játékkal zárták a szombati foglalkozást. Nagyobb diáktársaik a Magyar Ház, illetve a Téglás Gábor Elméleti Líceum udvarán gyülekeztek. Végül utóbbi helyszínen egyesült a két kis csapat és Varró Éva tanárnő felügyelete mellett zajlott a röplabda-, pingpong- és focimérkőzés. 

 

Miénk itt a tér!

Közben a vár alatti téren már fellobbantak a tüzek a jókora kondérok alatt. A dévai RMDSZ Nőszervezet, a Máté és Lengyel család, illetve a dévai városi tanácsosok csapata lelkesen aprította az üstökbe a hozzávalót, hogy a kora délutáni órákban ízes gulyással kínálhassák a térre érkezőket. A gulyásfőzökkel szemközt vert sátrat idén is Gyenes Csaba plébános, Guinness rekordot tartó palacsintakirály csapata, akik immár harmadik alkalommal vesznek részt a Hunyad Megyei Magyar Napokon, több ezer palacsintával járulva hozzá a rendezvény sikeréhez. – Sok évvel ezelőtt alakult a csapatunk Gyenes Csaba plébános közösségépítő munkája nyomán. És örömmel jövünk immár harmadik esztendeje Dévára. Idén Zsombó nagyközségből, Kunágotáról, Békéscsabáról jelentkeztek a csapatba. Eddig közel háromezer palacsintát sütöttünk. Fogyott is jócskán, de valószínű a nap végére marad annyi, hogy a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is jóllakhassanak palacsintával – mondta sütés közben Gyuris Zsolt, zsombói polgármester.

Négy óra tájban már benépesült annyira a tér, hogy elkezdődhettek a színpadi produkciók. Felkonferálásukat idén két téglásbeli végzős diák vállalta, Szász-Barra Boglárka és Osváth Mihály magyar és román nyelven mutatta be a fellépőket. A csernakeresztúri hagyományőrző egyesület ifjú táncosai ezúttal is bukovinai székely táncokat hoztak. Legújabb koreográfiájuk Szabó Annamária néptáncoktató munkáját dicséri. Őket követte a színpadon a Renaissance Táncegyüttes 15–16. századi udvari és néptáncbemutatóval, majd Bíró Éva és Antal Rozália vezetésével hagyományos fonót jelenített meg a színpadon a  csíkmadarasi hagyományőrző- és a csíkszeredai Borsika tánccsoport.

 

Jelen vagyunk!

A felcsíki dalok, táncok után került sor az RMDSZ alapította Barcsay Ákos-díjak átadására. Kocsis Attila-Levente fő szervező tolmácsolta Winkler Gyula EP-képviselő, Hunyad megyei RMDSZ-elnök köszöntőjét, aki szombaton a medgyesi magyar közösség ünnepségén vett részt: Jelen vagyunk! Olyan szép és sokatmondó az idei jelmondatunk (...) Még mindig jelen vagyunk, továbbra is jelen vagyunk, itt is jelen vagyunk – üzenjük mi, szórványban élők. Érvényes üzenet ez szerte Erdélyben. Persze nekünk Hunyad, Arad, Fehér, Temes és Krassó-Szörény megyében ez a Jelen vagyunk! mást is jelent, hiszen a Nyugati Jelen napilap évfordulós ünnepségére is utal. Sok lapszámot kívánok a szerkesztőségnek, hogy biztosítsák az írott magyar betűt még hosszú-hosszú éveken át, így szolgálva szórványközösségünket.

Természetesen a Jelen vagyunk! utal arra is, hogy itt lehetünk a téren, együtt ünnepelhetünk, és együtt ünnepelhetjük kiváló személyiségeinket is. Meleg szívvel és nagy elismeréssel gratulálok a Barcsay Ákos-díj kitüntetettjeinek. Köszönjük, hogy áldozatos munkájukkal, hivatásukon túl mindig találtak időt és energiát arra, hogy bekapcsolódjanak a közösségi munkába. Ma különösen szükségünk van a példaképekre és ezek a személyiségek azok: példaképek, akiket érdemes követni, akiktől tanulni lehet helytállást, kitartást, szakmai alázatot, közösségi elkötelezettséget – tolmácsolta Winkler Gyula szavait Kocsis Attila-Levente. Majd színpadra kérte az idei díjazottakat: Balázs Amália petrozsényi tanítónőt, iskolai aligazgatót, Rátoni Csaba dévai református lelkipásztort és Bende Barna vajdahunyadi orvost. Laudációikat Kelemen Attila parlamenti képviselő, Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester és Kacsó-Doboly Izabella ifjúsági államtitkár olvasta fel. A díjátadást követően a szervezők külön oklevélben és elismerésben részesítették a főzőcsapatokat, valamint Florin Ilieşt, a Decebal Nemzeti Kollégium igazgatóját, a Lions Club elnökét, aki anyagi támogatással járult hozzá a csíkmadarasi néptáncegyüttes dévai fellépéséhez.

 

 

Hogy másoknak is fénye lehess!

A délutáni jó hangulathoz kezdetben a Bertici Fivérek szolgáltatták a zenét, majd a 2003-ban alakult Szimpla Kárpáci vette át a stafétát, mulatós hangzású feldolgozásaik mellett saját dalokkal is megörvendeztetve a dévaiakat.

Már jócskán beesteledett, mikor színpadra állt a székely lendületet, erőt sugárzó TransylMania együttes. A hosszú nap végére ugyan kevesen maradtak a téren, de a maroknyi közönségnek fantasztikus élményben volt része. A TransylMania-módra feldolgozott népdalok, versek nem csupán a karokat, lábakat mozgatták meg, de hamar utat találtak a szívek felé is. A koncert messze túlnőtt a látványos színpadi produkción. Üzenet volt és bátorítás, kéznyújtás a zenekar tagjai felől, közös áldáskérés és fohász, hogy Legyen úgy mint régen volt! Adjon Isten békességet, ezer áldást, reménységet s minden jót! Köszönjük, TransylMania! Köszönjük, maroknyi dévai csapat!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu