Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 09.02

Lejárt a nyolcadikosok képességvizsgája

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. június 18., 16.31 Csütörtök / Arad

Június 17-én országszerte 172 500 nyolcadikos vizsgázott matematikából a képességfelmérőn. Három tanuló testhőmérséklete meghaladta a 37,3 Celsius-fokot, ők június 30-án jelentkezhetnek ismét vizsgázni. Egy Hunyad megyei diáklányt pedig kórházba szállított kivizsgálásra a SMURD mentőcsapata, mert erős hastáji fájdalomra panaszkodott. Ő szintén június 30-án vizsgázhat. Négy tanulót csalási kísérlet miatt kizártak. A szaktárca összesítése szerint 167 tanuló otthoni elkülönítésben volt, 20 tanuló karanténban tartózkodott, vagy kórházban kezelték.

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség tudósítása szerint a megyében 3247 jelölt volt jelen a vizsgán, 343-an hiányoztak. A vizsga előtti járványtani szűrésen egy jelöltnél sem mértek 37,3 C-nál magasabb testhőmérsékletet. Ezen a megpróbáltatáson is, akárcsak a román esetében egyetlen diák volt házi elkülönítésben, aki majd június 30-án vizsgázik.

Június 18-án anyanyelvből mérték fel a nyolcadik osztályt végzett kisebbségi tanulók tudását, ez volt a vizsgasorozat utolsó megmérettetése.

Idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között zajlottak az országos vizsgák, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben szabta meg, milyen szabályokat kell betartani a vizsgaközpontokban.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az V–VIII. osztály tanulmányi átlaga adja.

Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.

 

 

Név nélkül hozzák nyilvánosságra a jegyeket

 

Az iskolák és vizsgaközpontok bizottságai június 17-én tájékoztatták a tanulókat arról, hogy név nélkül jelennek majd meg az eredményeik – olvasható az oktatási minisztérium közleményében.

A szaktárca kijelenti, hogy az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR), illetve a Személyes Adatok Feldolgozását Felügyelő Országos Hatóság igénylésének megfelelően idén először névtelenül teszik közzé a diákoknak az országos vizsgákon elért jegyeit.

A közlemény értelmében a vizsgabizottságok közlik a minisztériummal a jelölt iskoláját, a megyét, a jelölt nevét, személyi számát, illetve a jelölthöz tartozó egyéni kódot. A szerdai matematikateszt leadásakor minden diák megkapta saját kódját, így a vizsgaközpontoknál kifüggesztett, valamint az evaluare.edu.ro honlapon megjelenő listákon a vizsgázók kódja, iskolájuk neve, az egyes tantárgyakból kapott jegyük és az ezek alapján kiszámított átlag fog szerepelni.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu