Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 03.53
Bensőséges, magyar vonatkozású esemény Nagylakon

Leleplezték dr. Könyves-Kolonics József emléktábláját

Írta: Balta János
2019. szeptember 29., 18.13 Vasárnap / Arad

Vasárnap a nagylaki római katolikus templomban 10 órakor kezdődött ünnepélyes szentmisén ft. Salman Demeter plébános magyarul, majd szlovákul és románul köszöntötte a helybeli híveket és a vendégeket. Amint kifejtette, az ünnepi szertartáson megemlékeznek Nagylak kiemelkedő szülöttéről, dr. Könyves-Kolonics József ügyvédről, Makó város polgármesteréről, országgyűlési képviselőről. A híveket közös imára kérte abban a hitben, hogy az 1884. január 28-án született, ebben a templomban megkeresztelt jeles személyiség eljutott Isten országába. A Pál apostol leveléből felolvasott idézet után ugyancsak három nyelven végigvezette hallgatóságát Könyves-Kolonics József zaklatott, váratlan fordulatokban gazdag élettörténetén. Abban számos alkalommal tanúságot tett az igazság mellett, amiért gyakran szenvednie is kellett. A három nyelven elmondott imák, megszólaltatott énekekkel zárult szertartás után a templomból kivonuló hívek és vendégek dr. Könyves-Kolonics József egykori szülőházának a helyén, a Bălcescu utca 67. szám alatti háznál gyülekeztek. Ott dr. Orbán Katalin családorvos, városi tanácsos románul, magyarul és szlovákul is köszöntötte az egybegyűlteket Nagylak Város Polgármesteri Hivatala és Tanácsa, valamint a maga nevében a város szülötte, dr. Könyves-Kolonics József ügyvéd, Makó Város polgármestere, Magyarország Országgyűlésének a képviselője emléktáblájának a leleplezése alkalmából. Az esemény Nagylak és Makó polgármesteri hivatalainak és tanácsainak az együttműködésével valósul meg. Külön köszöntötte dr. Könyves-Kolonics József jelen lévő unokáit és dédunokáit, megköszönte kitüntető részvételüket, továbbá a helybeli elöljárókat, magyar Nagylak polgármesterét, Locskai Zoltánt és feleségét; Ioan Radu Mărginenant, Nagylak város polgármesterét; Sermac Dusan alpolgármestert, Vasile Ciceac megyei tanácsost, Varga István RMDSZ helybeli elnököt, dr. Bakos Károly orvost, és Nagy Sándort, a helybeli református gyülekezet főgondnokát, minden résztvevőt. A továbbiakban röviden ismertette a jelenlegi telken állt házban 1884. január 28-én megszületett dr. Könyves-Kolonics József, az igazság mindenkori védelmezőjének az életét.

Ezt követően a Makói Zeneiskola növendékei Benkő József tanár vezetésével rögtönzött koncertet adtak.

A továbbiakban Ioan Radu Mărginean polgármester a polgármesteri hivatal, a városi tanács és a maga nevében köszöntött minden résztvevőt, a város kiemelkedő szülötte emléktáblájának leplezési ünnepségén. Érintette az ünnepeltnek a Nagylakon elkezdett, Aradon, Makón, Marosvásárhelyen és Kolozsváron folytatott tanulmányait, ügyvédi pályafutását előbb Nagylakon, majd Makón és Szegeden – de mindig szívén hordozta a polgárok szociális gondjait, az intézmények demokratikus működésének a szükségességét. A polgármester kiemelt fontosságúnak tartotta az emléktábla-avatást, illetve a magyarországi leszármazottak és intézményvezetők jelenlétét, ugyanis ebben a régióban az európai együttműködésnek régi hagyománya van, aminek új lendületet adhat az esemény, különösen Nagylak és Makó viszonylatában, nagyban hozzájárulhat a kapcsolatok erősítéséhez, bizonyos együttműködések elindulásában, hagyományaink további közös ápolásában az egyesült Európában – zárta gondolatait a nagylaki polgármester.

Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Könyvtár és Múzeum igazgatója ismertette dr. Könyves-Kolonics József életútját. Az alaposan kidolgozott, gazdag életrajz ismertetésére visszatérünk.

Az ismertető után Szikszai Zsuzsanna igazgató és Ioan Radu Mărginean polgármester leleplezték Makó város ajándékát, az ízlésesen kidolgozott, szövegezett és ékesített emléktáblát, amelyet a nagylaki polgármester, a makói múzeumigazgató és a vendégek, illetve a jelen lévő unokák, dédunokák és leszármazottak megkoszorúztak.

A program a Ioan Radu Mărginean polgármester által a magyarországi vendégek, illetve a helybeli elöljárók tiszteletére adott ebéddel zárult, amelyen jelen volt, szükség esetén tolmácsolt dr. Orbán Katalin családorvos, városi tanácsos, a vasárnapi program fő szervezője, lelke is. Reméljük, hogy dr. Könyves-Kolonics József emléktáblájának a leleplezése, a közös szálak, egy hosszú és gyümölcsöző kapcsolatrendszer elindulásának a kezdetét is jelenti a nagylaki magyarság és a makói hagyománytisztelő polgárok között.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu