Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 04.03

Letakarítani akarták vagy eltakarítani?

Írta: Bognár Tünde
2020. november 26., 19.15 Csütörtök / Arad

Az eset szerda reggel kezdődött, mikor is a magyarság legféltettebb kincsét, az aradi Szabadság-szobrot egy „irgalmas szamaritánus” tisztogatni kezdte – kinek a megbízásából, és milyen előtanulmányok után, erre még nincsen egyértelmű válasz, de tény, nem mindegy, hogy milyen anyagot milyen anyaggal tisztítanak. (Ezt már anno a zsilvásárhelyi Brâncuși-alkotással, a Csók kapujával is „eljátszották”. Ott is a jó szándékú, de nem megfelelő tisztításnak lett meg a kellemetlen eredménye.)
E sorokat olvasók valószínűleg azt mondhatnák, hogy egy szobor nem érez, túlzás lenne azt állítani, hogy bántották a szobrot, de aki magyarnak vallja magát, az a maga bőrén érez minden apró homokszemet és esőcseppet, mely az emlékművet károsítja. 
Mint kiderült, a már fent is említett „szamaritánus” mindennemű utánajárás, tájékoztatás és tájékozódás nélkül kezdte el a letakarítási munkálatokat egy magas nyomású homok- és vízszóróval cégtársaival. Szerencsére a szobor nagy, nekik meg csak egy gépük volt, így egy nap alatt nem tudták teljesen „letakarítani” (értsük itt tönkretenni). Mivel a Nyugati Jelenben írtunk akciójukról, másnap már nem is jöttek vissza. Bognár Levente még idejében leállította eme „kulturális bűntett” elkövetőit. Egyértelművé vált, hogy addig, míg az újságban meg nem jelent a cikk, senki semmit nem tudott erről a tevékenységről (amelyet amúgy, ha szakszerűen és felkészülten végezték volna, akár jól is végződhetett volna). 
Sajnos, a szoborban még így is komoly károk keletkeztek azokon a részeken, melyeket megbolygattak a „hozzáértő dorelek”. Több helyen is kitörtek darabok a szobor talapzatából, néhol 20-25 centis darabok hiányoznak, és a darabkákat még csak nem is látni sehol a környéken. Eltüntették, hogy ne maradjon nyom, mely róluk árulkodna? Fölösleges erőfeszítés. Már mindenki tudja. 
A lépcsők fölötti talapzati részen, melyen koszorúink szoktak sorakozni, már nem dicsőségesen fényes a márvány, hanem matt, és ütött-kopottnak hat. A szobron, melyet éveken át a minorita templom udvarán nagy gonddal őriztek, mely jelképe az aradi magyarságnak, s melynek koszorúzására nem volt még olyan év, hogy ne jöttek volna el még Magyarországról is, egy meggondolatlan pillanat alatt csúnya (de remélhetőleg visszafordítható) károkat okoztak. Jogosan kért szót Bognár Levente a csütörtöki városi tanácsülésen, hogy felhívja a városvezetés figyelmét, a magyar emlékművekhez ne nyúljanak, és ne károsítsák meg értékes szobrainkat. 
Mint azt Bognár Levente az ülés után elmondta, már felvette a kapcsolatot azzal, aki utoljára restaurálta a szobrot. Reméljük, minél hamarabb helyre tudják állítani, ráadásul eredeti formájában! 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kiraly Andras / Kedd, 2020. december 01., 14.11 Válaszoljál rá!

Megdöbbentő,több aspektusból is ami történt,vagy megtörténhetett.Cziszter Kálmán egykori elnök társam hívta fel a figyelmemet az újságban megjelentekre.A szobor át lett adva a városnak, városi műemlék, ettől arra a város a felelős azért ami történik a szoborral,ezért érthetetlen, hogy valaki csqk úgy neki kezd és "irgalmasként"neki kezd rombolni. Kinek a megbízásából,kiscoda, ki bízta meg,tessék kiírni, mert így marad a homály. A mai Szövetség többet kellene törödjön a Szoborralés kevesebbet reklámozni olyan dolgokat melyek ettől kissebb jelentőségűek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu