Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.23
Grandiózus liberális vágyak

Létrejöhet a Corvinia metropolis

Írta: Chirmiciu András
2010. május 20., 20.00 Csütörtök / Hunyad

A területrendezési törvény hétfői módosítása nyomán a Hunyad megyei liberálisok nyílt ábrándozásba esetek. Már körvonalazódik a szemük előtt Erdély negyedik legjelentősebb városa, a Corvinia metropolis.

Jóllehet 2008 óta az égvilágon semmilyen konkrét előrelépés sem történt a papíron létező tervnél, tegnapi közös sajtóértekezletükön Mircea Moloţ, a Hunyad megyei tanács elnöke, valamint Bodgan Ţîmpău képviselő és Dan Radu Ruşanu szenátor az óriási fejlesztési lehetőségeket vázolták, s ismét felvetették a 4 város közigazgatási egyesítésének elképzelését, amiről két éve már le is mondtak.

Déva, Vajdahunyad Piskitelep és Pusztakalán Corvinia név alatti egyesülésével első rangú megyeszékhely jöhet létre. Az országban jelenleg 11 ilyen létezik, reméljük, hogy a Corvinia lesz a 12., Temesvár, Kolozsvár és Brassó után ez lenne a dél-erdélyi térség negyedik legnagyobb városa, nagyobb és jelentősebb, mint Arad, Nagyszeben vagy Marosvásárhely, ismertette elképzeléseit/ábrándjait Dan Radu Ruşanu.

Jelentős városfejlesztés következhet, hiszen a törvény szerint első rangú megyeszékhely csak olyan nagyváros lehet, amelynek lakossága meghaladja a 200 000 főt, egyetemmel és kutatóintézetekkel rendelkezik, egészségügyét egyetemi klinikák biztosítják, tőzsde működik, színházakkal és filharmóniával rendelkezik, illetve lakosságának legalább 80%-nak biztosított a folyóvíz, s természetesen nemzetközi repülőtere is van. Az első rangú megyeszékhely státusszal mindezen követelmények elérését célozzuk meg a Corvinia számára, hangsúlyozta a fiatal Bodgan Ţîmpău, akinek 80%-ban köszönhető a területrendezési törvény módosítása, legalábbis Dan Radu Ruşanu kollégája szerint.

Nemcsak kulturális, tanügyi és egészségügyi téren jelent előrelépést a Corvinia megyeszékhely létrejötte, hanem gazdaságilag is előnyös lenne.

A törvénymódosítás mámorában ugyanis a liberálisok ismét elővették a közös közigazgatás létesítését. Négy polgármester és négy helyi tanács helyett csak egy maradna, ezáltal a közigazgatási költségek is csökkennének. Gazdasági válságban ez kimondottan hatékony lépés lenne. Húsz év alatt számtalan példa volt már arra, hogy községek váltak szét, azaz növekedtek a közigazgatás költségei. Itt az ideje a költségek lefaragására, mondta Ruşanu szenátor.

Népszavazásra bocsátják

Melyek a következő lépések? Minden egyes városban népszavazást írnak ki az egyesülésről. Nem hamarkodjuk el, előbb részletesen elmagyarázzuk a lakosságnak az egyesülés előnyeit, hangsúlyozta Mircea Moloţ (szekus besúgó nevén Viorel Panţuru), a Corvinia elképzelés fő szorgalmazója. A népszavazások ügye mégis kemény diónak bizonyulhat. Egyrészt, mert szükséges a szükséges 50%-os részvételi arány elérése bonyolult dolog, a lakosságot nehezen lehet mozgósítani, ismerte el a megyei tanács elnöke. Másrészt a politikai osztály annyira leszerepelt a lakosság szemében, annyira hitetlenné vált, hogy az emberek eleve ódzkodnak támogatni bármilyen elképzelésüket, ismerte el a fiatalabb nemzedékhez tartozó Bodgan Ţîmpău. Ezeket az akadályokat kell legyőzni, mielőtt népszavazásra bocsátanák az ügyet.

Más kérdés, hogy a négy város vezetői mennyire támogatják a megyei tanács elképzelését, főleg, miután Déva polgármestere nyílt háborúba keveredett egykori kollégájával. Noha pontos felmérések nem készültek, mégis biztosra vehető, hogy a lakosság nem rajong az egyesülésért, különösen a dévaiak és vajdahunyadiak.

Mégis milyen metropolisról beszélhetnénk, hiszen Déva és Vajdahunyad között mégis 20 kilométernyi beépítetlen – szántó vagy ipari jellegű – föld található, a térségnek semmilyen városi jellege sincs, hangzott el az újságírói kérdés. Majd beépül, a két város közötti négy sávos „miniautópálya” lesz majd a Corvinia főútja, szögezte le Mircea Moloţ.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Tóth László / Péntek, 2010. május 21., 14.32 Válaszoljál rá!

"A városnak lelke van, s éppen ez a lélek hal meg, amikor az emberléptékű kisváros embertelen metropolisszá változik át. A legrégebbi idôkben az emberi tekintetet egyértelműen a vidéki táj képe uralja. A táj formálja az emberek lelkét, s a lélek vele együtt rezeg... A mezôváros a vidék kifejezôdése, a vidéki táj képének megnövekedett alakja; csak a kései város tér el tôle, sziluettjével kiemelkedik a természet kontúrjaiból. Minden természetit tagad. Ezeknek az erôteljes oromzatoknak, ezeknek a cikornyás kupoláknak, csúcsoknak és ormoknak a természetben egyáltalán nincs meg-felelôjük, s nem is szeretnék, hogy legyen, és végül az óriási világváros, a város mint világ, amely semmit nem tűr el maga mellett, elkezdi a táj képének teljes megsemmisítését. Egykoron a város a tájnak rendelôdött alá, most teljesen magáévá akarja tenni azt."
Oswald Spengler
Telekspekuláció lehet a fő mozgatórugója a javaslatnak.

Hozzászólt: krox / Csütörtök, 2010. május 20., 23.03 Válaszoljál rá!

A folytonos növekedés elmélete megbukott. Aki nem hiszi, az menjen el Görögországba, ha nem elég neki a romániai nyomorúság tapasztalása.
A grandománia, a más pénzén való növekedés illúziója adósságcsapda. Ennek a csapdának csak a kiagyalói, a karvalytőke-tulajdonosok örülnek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu