Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 09.12
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Litván cég vette meg a Bécsi kaszárnyát

Írta: Pataki Zoltán
2008. január 31., 18.00 Csütörtök / Temes
Temesvár – A litván érdekeltségű Europa Group Kft. nyerte meg a Bécsi kaszárnya értékesítésére kiírt nyilvános árverést, amelyet tegnap délelőtt tartottak a Temesvári Polgármesteri Hivatalban. A litván cég képviselője, Renatas Siaulys az árverés után a Nyugati Jelennek azt nyilatkozta: az épületet 2-3 éven belül négycsillagos szállodává alakítják. A Dóm tér sarkán álló, romos állapotban levő műemlék-épület 40 millió lej + 19% áfa áron kelt el.

A polgármesteri hivatal tulajdonában levő Bécsi kaszárnya értékesítésével kapcsolatos dokumentációt 47 cég vásárolta meg, de tegnap reggel 9 óráig csak két komoly ajánlatot iktattak a Városházán. A temesvári Cerealcom Timiş Rt. és a litván érdekeltségű Europa Group Kft. nyújtotta be, lepecsételt borítékban az árverésen való részvételhez szükséges iratokat. A kilenctagú bizottság, amelynek elnöke Gheorghe Ciuhandu polgármester volt, a cégek és a sajtó képviselői jelenlétében felnyitották a lepecsételt borítékokat és rövid elemzés után mindkét ajánlatot elfogadták. Elkezdődött a tulajdonképpeni árverés, 24 755 159 lejes kikiáltási árról. Az első ajánlat 25 millió lej volt, 32 millióig fej fej mellett licitáltak a résztvevők. A litván befektető ekkor 35 millióra emelte az árat, a Cerealcom tulajdonosa 37 millióval (mintegy 10 millió euró) válaszolt. Ez volt a pszichológiai határ, mindkét fél egy-egy milliót emelt, majd az Europa Group 40 millió lejes ajánlata válasz nélkül maradt. Először, másodszor, harmadszor – a Bécsi kaszárnya elkelt! Az árverés előtt kihirdetett szabályzat szerint a győztesnek 15 napon belül ki kell fizetnie a teljes vételárat és a 19%-os áfát.
Az Europa Group céget képviselő Renatas Siaulys a Nyugati Jelennek elmondta: sokallja a vételárat, arra számítottak, hogy 9 millió euró alatt marad a licit. “Azt tervezzük, hogy négycsillagos szállodává alakítjuk az U alakú kaszárnyaépületet, amely az egész Európában, de elsősorban a balti államokban működő Hotel Royale szállodalánc tagja lesz. Két-három éven belül el akarunk készülni ezzel a beruházással. A litván Europa Group cég ingatlanbefektetésben érdekelt Romániában. Eddig a fővárosra koncentráltunk, átadtunk egy lakóház-együttest az Unirii tér közelében, jelenleg egy régi szálloda felújításán dolgozunk. Ez lesz első Bukaresten kívüli befektetésünk. Temesvárra esett a választásunk, mert szép város, van jövője és mi is szépíteni szeretnénk a város arculatát” – nyilatkozta Siaulys úr. A vesztes fél, Maria Simcelescu, a Cerealcom cég tulajdonosa a sajtónak elmondta: nem is négy, hanem ötcsillagos szállodát szeretett volna kialakítani a Bécsi kaszárnyából, amire Temesvárnak nagy szüksége lenne. “Várjuk ki a végét, még nem fizették be a vételárat…” – mondta búcsúzóul Maria Simcelescu. Gheorghe Ciuhandu polgármester elégedett a Bécsi kaszárnyáért kapott összeggel, amely a Temesvári Polgármesteri Hivatal eddigi rekord értékű ingatlanüzlete. “Kár, hogy nem volt több jelentkező az árverésre, akkor talán még jobb árat kapunk a műemlék ingatlanért” – nyilatkozta a polgármester.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu