Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 11., 22.00

Ma megkezdődött az érettségi

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. június 22., 15.10 Hétfõ / Arad

Az idei érettségi vizsga menetrendjét szabályozó tanügyminisztériumi rendelet szerint június 11–17. közötti időszakban elismerték a diákok nyelvi és digitális kompetenciáit az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ kidolgozta módszertan alapján. Ez helyettesíti a szóbeli vizsgákat, mivel idén a különleges helyzet miatt csak írásbeli vizsgák lesznek.

Június 22-én román nyelv és irodalomból, a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok 23-án anyanyelvből, 24-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 25-én pedig a választható tantárgyból írnak dolgozatot.

Az eredményeket június 30-án 12 óráig teszik közzé, fellebbezésekre ugyanaznap 16 és 20 óra között lesz lehetőség, valamint másnap, július elsején 8 és 12 óra között. A megfellebbezett dolgozatokat elseje és 4-e között javítják újra, a végleges eredményeket július 5-én teszik közzé.

Idén a koronavírus-járvány miatt bizonyos óvintézkedéseket kell betartani az érettségi vizsgákon: az ültetésnél figyelni kell arra, hogy kétméteres távolság legyen a diákok között. Azon tanulók, akik karanténban vannak, koronavírus-fertőzöttek vagy krónikus betegek, vagy pedig a fertőzésnek és egyéb komplikációknak fokozottan kitett személyek a szaktárca által kidolgozott, külön módszertan szerint fognak vizsgázni.

Idén minden középiskolás diák a saját iskolájában érettségizik, így a Csiky Gergely Főgimnáziumban berendezett vizsgaközpontban csak az iskola diákjai lesznek. Szám szerint összesen 57 végzős csikys iratkozott be az érettségire, a 43 idei végzős mind a négy írásbeli próbán részt vesz, a korábbi 14 végzős közül 10-en egy-egy tantárgyból, 4-en pedig két-két tantárgyból vizsgáznak újra.

Valamennyi vizsganapon reggel 9 órakor kezdődnek az írásbeli próbák. A tételek kiosztása után három óra áll a diákok rendelkezésére azok kidolgozására. A termekben videó- és audiórendszer rögzíti a vizsga menetét.

A Csiky Gergely Főgimnáziumban a vizsgázók a főkapun léphetnek be az iskola területére, ahol a kapus és a kihelyezett rendőr ellenőrizni fogja a személyazonosságukat az igazolványuk alapján. Az udvaron egy elkerített sávon haladhatnak a könyvtár felé, ahol a bejáratnál a kirendelt egészségügyi szakemberek megmérik a testhőmérsékletüket. Az épületbe csak akkor léphetnek be, ha 37,3 C-foknál alacsonyabb a hőmérsékletük és nem mutatkozik rajtuk a megfázás bármelyik tünete. Ott el kell dobniuk a magukkal hozott egészségügyi maszkot (amennyiben textil maszkkal érkeznek, azt eltehetik a táskájukba vagy a zsebükbe) és újat kapnak. Kézfertőtlenítés után léphetnek be az épületbe, a többi személytől megfelelő távolságot tartva. A Tóth Árpád Teremben kialakított csomagmegőrzőben hagyhatják a vizsgaterembe nem bevihető tárgyakat, segédanyagokat – olvasható az iskola honlapján.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu