Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. július 08., 18.25
Folytatódik a szép hagyomány

Magányosok húsvéti ebédje Aradon

Írta: Balta János
2019. április 18., 17.04 Csütörtök / Arad

Csütörtökön az Aradi Polgármesteri Hivatal Szociális Étkezdéjében szervezte meg az RMDSZ Arad Megyei Szervezete a hagyományos Magányosok húsvéti ebédjét, aminek kiváló felvezetője volt a négy hölgy révén egy asztalon bemutatott tojásfestés. Az egybegyűlt mintegy 100 vendéget Bognár Levente alpolgármester, az RMDSZ Arad Városi Szervezetének az elnöke köszöntötte. A továbbiakban a húsvéti magyar hagyományok ápolásának a fontosságát emelte ki. Annak a reményének adott hangot, hogy az ilyenkor szokásos együttlét a húsvétvárás hangulatában zajlik. Ebben a szellemben készítették elő a húsvéti ebédet Farkas Viktória, a Szociális Szakbizottság elnöke, illetve az Aradi Önkormányzat tanácsosai, Szabó Mihálynak és jómaga közreműködésével.

A továbbiakban Farkas Viktória, a Szociális Szakbizottság elnöke emelte ki a nagycsütörtök jelentőségét, amikor arra emlékezünk, hogy Jézus a tanítványaival kereszthalála előtt elköltötte az utolsó vacsorát. Természetesen, a mai ebédet semmiképpen nem szabad utolsó vacsoraként felfogni, hiszen az RMDSZ Arad Megyei Szervezete a nagy ünnepek előtti közös ebédből hagyományt teremtett. Abból a célból, hogy a szeretet, a feltámadás lángját minden résztvevőnek a szívében meggyújtsák, lélekben felkészüljenek az ünnepre. Miután megköszönte a városi tanácsosoknak a közös ebéd anyagi feltételeinek a biztosítását, mindenkinek jó egészséget és nem utolsó sorban jó étvágyat kívánt az ebédhez. Előtte azonban az utóbbi időben szintén szokássá vált ünnepi szavalatra kérte fel Erdélyi Istvánt, aki nagy átéléssel adott hangot Maróti Dezső Utolsó vacsora című költeményének.

Az asztali áldást p. Bogdan Adamczyk, a római katolikus hívek igen kedvelt Bogdan atyája mondta el, aki párhuzamot vont a kereszténység két legnagyobb ünnepe, a karácsony és a húsvét között. Isten ugyanis ténylegesen karácsonykor lépett be az emberiség életébe, ahova elküldte Egyszülött Fiát, akit azonban ugyanaz a nép, amelynek a vezetői, a háromkirályok a születésekor hódoltak neki, húsvétkor keresztre feszítették. Isten azonban nem hagy magunkra, hanem folyton tapasztalhatjuk a szerető gondoskodását. Hallgatóságában is tudatosította: bármilyen élethelyzetben vagyunk, Isten szerető gondoskodását folyton érezhetjük. Ezekkel a gondolatokkal kívánt minden résztvevőnek kegyelemteljes, áldott húsvéti ünnepeket, majd a vezetésével közösen elmondták a Miatyánkot. Ezt követően közösen elfogyasztották az előételnek számított főtt sonkaszeletet és két főtt tojást, majd az ízletes húsgombóc levest, a tejfölös töltött káposztát, végül a fonott kalácsot. A kiadós ebédet borral, üdítővel, ásványvízzel öblítettek le. Távozáskor minden résztvevő választhatott egy, a jelzett hölgyek festette húsvéti tojást. Az idei Magányosok húsvéti ebédje sem jöhetett volna létre a két RMDSZ-es városi tanácsos, Bognár Levente alpolgármester és Szabó Mihály közreműködése, illetve Arad Város Tanácsának a támogatása nélkül, amiért köszönet jár mindannyiuknak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu