Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. július 28., 22.32
Génbank lesz az alsófarkadini Nopcsa kastély

Magyar múlt kitörölve

Írta: Gáspár-Barra Réka
2009. július 08., 09.00 Szerda / Hunyad

Úgy tűnik, mégiscsak a Román Akadémia fogja rendbe tenni a hajdani, híres Nopcsa báró alsófarkadini kastélyát. Most ugyanis az akadémia aulájában ünnepélyes keretek között mutatták be a Hátszegi medence és a Retyezát vidékének rehabilitálását célzó 2,1 millió eurós projektet.

A finanszírozás jelentős részét, 1,58 millió eurót Izland, Norvégia és Liechenstein kormánya biztosítja az Európai Gazdasági Térség keretében nyújtandó támogatásként. A pénz további részét viszont itthon kell előteremteni, a Román Akadémia, a bukaresti Tudományegyetem és a Hátszegvidéki Társulás (Asociaţia Intercomunală ”Ţara Haţegului ») hozzájárulásával.

A projektben központi szerep jut az alsófarkadini udvarháznak, amely felújítását követően a vidék élővilágának génbankjaként fog szolgálni. A 18 évre terjedő terv ugyanis a Hátszegi medence és a Retyezát növény- és állatvilágának felmérését, konzerválását, illetve a vidéken még élő hagyományok újraélesztését, a hagyományos gazdálkodás és természetesen a turizmus fellendítését tűzte ki célul. E munkában első nekifutásra 35, különböző területen elismert, szakembert vontak be. Fő hadiszállásuk pedig a farkadini Nopcsa kastély lesz.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a múlt tiszteletének jegyében  meghirdetett projekt még csak érintőlegesen sem említi a felújítandó farkadini kastély építőjét, illetve későbbi neves tulajdonosát, kizárólag Berthelot tábornok hajdani birtokaként kezelve a XIX. századi épületet, annak ellenére, hogy ez utóbbi alig 7 évig volt a kastély távoli tulajdonosa. 

A ma már Berthelot nevét viselő település, eredetileg Alsófakadin, első írásos említése  1448-ból való, amikor e birtokot Hunyadi János a Farkadini családnak adományozta. Későbbi tulajdonosai voltak a Nopcsák, akiknek nevéhez fűződik a birtok kiépítése is. A Jókait is megihlető Nopcsa László, Hunyad megye híres főispánja, a XIX. század elején építi meg a ma is álló alsófarkadini kastélyát, melynek Retyezátra nyíló tágas teraszát római kövekkel díszíti. A század végén a birtok Lónyay Menyhértnek, a kiegyezés utáni Magyarország negyedik miniszterelnökének tulajdonába kerül, majd ennek halála után a magyar államra száll.

Trianon viszont Alsófarkadint is a román állam kezére juttatja. Utóbbi, Henri Mathias Berthelot tábornoknak adományozza a kastélyt és a hozzá tartozó 70 hektárnyi telket, hálából a háború idején Moldvába szorított román hadsereg sikeres újjászervezéséért, illetve a „román nemzeti eszme és egyesülés támogatásáért” . Berthelot viszonozza a vele szembe tanúsított nagylelkűségét és 1926-ban bekövetkezett halála után a Román Akadémiára hagyja a birtokot. Ez utóbbi azonban nem fordít túl sok gondot a kastélyra, az államosítás nyomán pedig téeszt rendeznek be a gyönyörű épület falai között. Jelenleg a kastély romokban hever. Két évvel korábban a sors kegyes fintoraként épp a Berthelot család leszármazottai ajánlották fel segítségüket a kastély rendbetételére. A beígért francia támogatásból azonban nem sok lett. Most viszont úgy tűnik, végre valóban rendbe teszik a kastélyt, s talán a későbbiek során, legalább üzleti fogásból, említésre kerül majd a Nopcsák neve, hiszen a turistákat egy francia tábornoknál mégiscsak jobban vonzaná Fatia Neagra és a szintén kalandos életű unokája, Nopcsa Ferenc paleontológus és „majdnem albán király” emléke.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu