Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.11
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Magyar sporttörténetek Déván

Írta: Chirmiciu András
2021. október 11., 09.19 Hétfõ / Hunyad

Tartalmas előadáson vehettek részt mindazon sportkedvelők, akik a Téglás Gábor iskolába látogattak szombaton délután, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület ugyanis Déván tartotta 51. konferenciáját.

Az anyaországi és a határon túli magyar sportsikerek népszerűsítését célzó egyesület 2004-ben alakult meg Magyarországon, többnyire Vas és Zala megyei sportrajongók kezdeményezésére, s azóta jelentősen bővült. Erdélyben is számos konferenciát szerveztek, de csak Székelyföldön és Kolozsváron. A hétvégén Széll Lőrincz alprefektus Hunyad megyébe hozta a magyarországi, székelyföldi és vajdasági vendégeket, elvitte őket a megye kiemelkedő sporthelyszíneire, délután pedig a Téglás iskolában került sor a konferenciára.

„Megtisztelő, hogy szombaton Dévára érkeztek” – jegyezte meg köszöntőbeszédében Kocsis Attila iskolaigazgató. Az anyanyelv és kultúra mellett a sport fontos nemzeti összekötő szerepet játszik, közvetlen kapcsolatot teremt az anyaországi, székelyföldi és a szórványban élő magyarok között, fogalmazott Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester köszöntőbeszédében. Kacsó-Doboly Izabella államtitkár Novák Eduárd Károly ifjúsági és sportminiszter üzenetét tolmácsolta, Rátoni Csaba pedig református lelkipásztorként és nagy sportrajongóként a vallás és a sport kapcsolatát ismertette. A sport ugyanis emberré kovácsol bennünket, testi és lelki megerősödést biztosít, tartást ad. Olyan, mint az ima, gyakorolni kell.

Házigazdaként Széll Lőrincz Hunyad megye sporttörténetét mutatta be a helyieknek és a vendégeknek, többek között azt, hogy az első sportterem 1894-ben épült Déván, a magyar királyi reálgimnáziumnál (mai Decebal líceum), az első sportegyesület 1909-ben alakult meg Piskin. Azóta Hunyad megye számos élsportolót és edzőt termelt ki, köztük magyarokat is, akik számos sportban jeleskedtek. A főszerep azonban kétségtelenül a tornáé, 1978 óta Károlyi Béla és felesége, Márta a világtérképre juttatta Dévát.

Csiki András, Hargita megye volt sportigazgatója a székelyföldi jégkorong történetét mutatta be. Ugyanúgy, mint Hunyad megyében a torna, Székelyföldön a téli sportok, mindenekelőtt a jéghoki a kiemelkedő sportág. Holott az első mérkőzést viszonylag későn, 1931-ben játszották, akkor alakult meg a csíkszeredai jéghoki-egyesület, amely 1949-ben nyert először országos bajnoki címet, majd az azóta eltelt években további 15-öt, legutóbb 2018-ban. Csíkszeredai játékosok már 1933 óta szerepelnek a román válogatottban, gyakran annak gerincét képezik. Románia jégkorong-válogatottja 1964-ben, 1968-ban, 1976-ban és 1980-ban jutott ki a téli olimpiára, s a csíkszeredai klub adta gyakran a keret felét.

Somlói Attila sportújságíró az olimpiai érmes magyar testvérpárokat mutatta be előadásában. Az idők során nem kevesebb, mint 14 magyar testvérpár szerzett érmet a nyári vagy téli olimpiai játékokon, voltak olyanok, akik egyszerre és olyanok, akik más-más olimpián szereztek érmet, különféle sportokban.

Horváth Vilmos, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke az olimpiai maratoni versenyek nyerteseit és érdekességeit mutatta be, a maraton ugyanis az olimpia jelképe.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu