Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 10.18
MKT-ülés az RMDSZ Arad megyei szervezeténél

Magyarságunkkal meg kell vitatni égető, közös gondjainkat!

Írta: Balta János
2019. február 17., 18.01 Vasárnap / Arad

Pénteken 16 órától tartotta soros ülését az RMDSZ Arad megyei szervezete mellett működő Megyei Küldöttek Tanácsa.

A prezídiumból Pál Norbert titkár társaságában Hadnagy Dénes MKT elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Miután megállapította a fórum határozatképességét, ismertette a 8 pontból álló napirendet, aminek az 1. pontja értelmében felkérte Péró Tamás ügyvezető elnököt politikai tájékoztatójának a megtartására.

Az ügyvezető elnök előrebocsátotta: tekintve, hogy Faragó Péter megyei elnök, parlamenti képviselő nem tud részt venni a fórumon, a megyei tisztújító közgyűlés előtt a jelenlegi felállásában utolsó ülését tartja az MKT, de maga is ügyvezető elnöki mandátumának utolsó két hónapját éli meg, mielőtt új vezetőséget választ majd a megyei szervezet.

A székház fejezetnél kifejtette: az RMDSZ országos szervezetének hathatós támogatásával 2018-ban felújították a megyei székház utcafrontját, ablakokat és ajtókat is cseréltek néhány irodában. A székházban működik a Nyugdíjas Klub, de a Viola néptánccsoport is hetente a nagyteremben tartja a próbáit. Ugyanitt tavaly több képkiállítást, kézműves foglalkozásokat tartottak, de egyéb programokat is szervezni szoktak a civilszervezetek, illetve a Nőszervezet. Nem utolsósorban állandó ügyfélfogadás zajlik. Itt működik az Eurotrans Alapítvány kirendeltsége is, amelynek a munkatársai folytatták a vidéki kiszállásokat a honosítási iratok összeállítása érdekében; tavaly 249 dokumentációt állítottak össze (honosítási iratok, babakötvény, útlevél-igénylés, magyarigazolvány stb.).Tavaly Aradon 6 konzuli fogadónapot szerveztek. Miután megköszönte a személyzet munkáját, kitért a pécskai és a kisjenői parlamenti képviselő-irodák munkájára. A pécskai irodát a továbbiakban nem az ottani, hanem a jogi személyiséggel rendelkező megyei szervezet fogja bérelni. A kisjenői iroda jó feltételek között működik, nem igényel semmiféle befektetést. Mindkét irodában egy-egy részmunkaidős kolléga dolgozik, akik ellátják az ügyfélfogadás feladatait. Ugyanakkor dolgoznak a kisperegi, illetve a majláthfalvi kihelyezett irodáknak a felszerelésén is, hogy még idén mindkettő beindulhasson.

A székház munkatársai számos rendezvény finanszírozását pályázták meg kisebb-nagyobb sikerrel. A tavalyi események közül kiemelkedett a 200 éves aradi színjátszásnak a méltó megünneplése, a Magyar Nemzeti Színház társulatának a fellépésével. Számos kézműves foglalkozást szerveztek gyermekek számára, külön programmal kedveskedtek nekik az Aradi Magyar Napok alkalmából. Ősszel sikeres képzőtanfolyamot szerveztek a választott tisztségviselőknek Porcsalmi Bálint, Winkler Gyula és Dézsi Attila előadásaival. A magyarországi választásokon való részvétel kiemelt fontosságú volt, ezért a megyei szervezet irányításával a helyi szervezetek is bekapcsolódtak. Ennek eredményeként 1647 szavazólapot vittek el a gyulai választókörzetbe. Utána felfrissítették kapcsolatukat az anyaországi Rákóczi Szövetséggel, amellyel közösen tavaly 6 projekt valósulhatott meg. Működött egy beiratkozási program, amely által 46 aradi előkészítő osztályos gyermek kapott fejenként 10 ezer forintos ösztöndíjat. Pécskán, Kisjenőn és Aradon összesen 96 nagycsoportos óvodás kapott egy-egy ajándékcsomagot. Aradon vendégül látták a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Táborának 100 diákját. Ezért köszönet jár mindazoknak, akik a munkájukkal megpróbálták a gyermekek programját érdekesebbé tenni. A Gólyahír Programban kiosztottak 18 babanaplót. Fontos, hogy Arad megyében 18 óvoda pályázott a Rákóczi Szövetség által meghirdetett pályázatra, amelynek tematikája a karácsonyi rendezvények támogatása volt. Minden pályázat sikeresnek bizonyult, 1,65 millió forintos támogatást kaptak összesen. Decemberben egy-egy Mátyás királyról szóló meséskönyvvel, illetve egy-egy tábla csokoládéval kedveskedtek 200 nagycsoportos óvodásnak. Minden projekt azonos céllal, a magyar nyelvű iskolaválasztás ösztönzésével zajlott le.

A megyében negyedik éve működő gyakorlat szerint, minden előkészítő osztályos magyar gyermek kap egy-egy csomagot, benne az iskolakezdéshez szükséges kellékekkel. Múlt héten érkezett a jó hír, miszerint idén minden előkészítő osztályos, magyar iskolába induló gyermek kapni fog egy-egy kiváló minőségű hátitáskát, amelyeket az RMDSZ megtölt az iskolakezdéshez szükséges kellékekkel.

Beszámolója végén az ügyvezető elnök arról is beszámolt, hogy 2018. novemberében a székházban egyhetes ellenőrzést tartott az Országos Választási Bizottság csoportja. Átnézték a 2015–2016–2017-es évek könyvelését, a kampány-elszámolásokat, valamint a tagsági díjakból és a felajánlásokból származó pénzek elköltésének az elszámolását. Az ellenőrző csoport mindent rendben talált, meg kell várni a végleges jegyzőkönyvet.

Ugyancsak tavaly, a Nyugati Jelen felhívása nyomán a szervezet 7 évre kifizette Barabás Béla sírkertjének a 2016 óta elmaradt bérleti díját.

Beszámolója záró részében Péró Tamás ügyvezető elnök a következő két választásra való felkészülés időszerű kérdéseiről beszélt. Előbb azonban bejelentette: tegnap vált ismeretessé, hogy március 15-én Semlyén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke mond ünnepi beszédet az aradi megemlékezésen. A koszorúzási ünnepség 15.30 órakor kezdődik, ezért megkérte a vidéki magyar polgármestereket és alpolgármestereket, hogy idejében szervezzék meg az Aradra történő utazást. Az ünnepi beszédek és a koszorúzás után az ExperiDance Társulat mutatja be az Ezeregy év című táncjátékot, amelyre 1000 személyt várnak az Aradi sportcsarnokba. Meghívókat ingyen a székházban lehet igényelni február 21-étől.

Az EP választásokon való részvételhez az RMDSZ országos szervezetének 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie, ami Arad megyében 8740. Ehhez Aradnak 2500 aláírással kell hozzájárulnia. Minden résztvevő hazaviheti az erre vonatkozó tájékoztatókat.

Amint a Hivatalos Közlönyben megjelenik az aláírásgyűjtő kérdőív jóváhagyott változata, azt sokszorosítják és eljuttatják az összes RMDSZ szervezethez. Tervek szerint február 21-e és március 11-e között szeretnék lebonyolítani az aláírásgyűjtést. Ha a kormány által jóváhagyásra benyújtott kérdőív minta jóval egyszerűbbnek tűnik a régieknél. Az Arad megyei 8740 támogató aláírás megvalósulásához zárszavaiban Péró Tamás ügyvezető elnök minden RMDSZ- és civilszervezet, valamint a magyar történelmi egyházak támogatását is kérte.

 

Hozzászólások, vita

 

Bognár Levente, az RMDSZ aradi szervezetének az elnöke, alpolgármester az együtt gondolkodás jegyében kifejtette: az emberek között járva gyakran hallja, mit kerestek Dragneaék közelében?

Nagyon fontos lenne megértetni az átlagmagyarral is, hogy nem jókedvünkből támogatjuk a parlamentben a kormányt, hanem azért, hogy a magyar érdekeltségű településeknek pénzt szerezhessünk fejlesztésekre. Meg aztán más választási lehetőségünk amúgy sem lenne, mert az igen zajos, gyakran minket is ócsároló ellenzékkel közösen se tudnánk az SZDP-t a parlamentben leszavazni. Arról nem is szólva, hogy a mostani ellenzék bizonyos vezérei magyargyűlöletre uszítanak. Tehát a magyarsággal meg kell értetni: az RMDSZ frakciói rendkívül kellemetlen politikai környezetben dolgoznak, értünk, a jogaink érvényesítéséért. Meglehet, az aláírásgyűjtőket több helyen is szemrehányással illetik, mert az átlagos magyar az információit általában a román tévéből szerzi be, ahol gyakori támadásokkal, lejárató bejátszásokkal illetik az RMDSZ-t. Hasonló a helyzet a tömbházakban, ahol a többségi román lakosok között 2-3 magyar család is él, ők is ki vannak téve a szomszédok szemrehányásainak. Azt is meg kell magyarázni, hogy az RMDSZ-es szenátusi frakció miért szavazott a gyermekpótlék emelése ellen.

E kérdésre Bölöni György megyei tanácsos válaszolt: az RMDSZ-es szenátusi frakció, lévén, hogy a kérdésben a Szenátus nem volt döntő ház, illetve a határozattervezet február elején, a gyermekpótlék emeléséről január 1-ig visszamenőleg döntött volna, ami törvénytelen. Tehát az Alkotmánybíróság amúgy is megsemmisítette volna, a frakció logikusan döntött az elutasítása mellett. Utána viszont a Parlamentben, az elfogadás határidejének a törvényes volta mellett éppen az RMDSZ támogatásával ment át. Ez is azt bizonyítja: a honatyáink ismerik a törvényt, ezért logikusan döntöttek.

Király András, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke a beszámolót korrektnek ítélte, örömmel hallott a Rákóczi-Szövetség támogatásairól, de többet szeretett volna hallani a szervezetről. A Bognár Levente által felvetett aggodalmak kiiktatása érdekében minél több lakossági fórumot kellene szervezni, hogy az emberek aggodalmaira politikusaink közvetlenül válaszolhassanak. Meggyőződése, hogy az Arad megyei magyarság ismeri, elismeri az érdekvédelmi szövetség munkáját, de erről közvetlenül velük kell beszélgetni. Nagyon örvend, amiért az RMDSZ-nek sikerült a kapcsolatát rendeznie a Magyar Kormánnyal, mert a hűvös viszony kerékkötőit hosszú ideig érezniük kellett. Tehát szerinte minél több vitafórumot, közvetlen találkozót kell szervezni a magyar választópolgárokkal.

Almási Vince kisiratosi RMDSZ elnök, leköszönt polgármester saját tapasztalataiból kiindulva adott hangot azon véleményének, hogy egyetlen román párt sem szereti a magyarokat. Ha összefognak is velünk, érdekből teszik. Ha azonban az érdek megszűnik, hátat fordítanak nekünk. Éppen ezért fokozottan a magyar választók felé kell nyitni, elmagyarázni nekik, hogy a jelenlegi külső kormánytámogatás sem szimpátia kérdése, hanem a magyar települések fejlesztéséhez szükséges anyagi erőforrásokért működik. Csak szét kell nézni: az acsarkodó ellenzéki pártok közül kivel lehetne összefogni? Senkivel, de mi a 6,5 százalékunkkal semmire se megyünk hathatós támogatás nélkül. Ez ilyen egyszerű!

Erdélyi István, a Vlaicu-kerület elnöke megjegyezte: könnyű tanácsot adni, hogy beszéljünk az embereknek, de ha folyton azt tapasztalják, hogy az emberek szidják Dragneát és a kormányát, illetve az őket támogató RMDSZ-t, a negatív vélemény a magyarokra is átszállhat. Azzal együtt, hogy a liberálisok már tavaly kijelentették: ők csinálták meg Nagy-Romániát, ezért a centenárium évében bármilyen ötlettel, kezdeményezéssel jelentkezett az RMDSZ, gondolkodás nélkül ellene szavaztak. Akkor mégis velük kellett volna szövetkezni? Sok magyar azt is sérelmezi: miért nem lép az RMDSZ koalícióra a magyar pártokkal? Nos ez végtelenül egyszerű: ha ugyanis koalícióra lép, a bejutási küszöb 10%-ra emelkedik. Azt viszont mi, magyarok képtelenek lennénk elérni, ezért parlamenti képviselet nélkül maradnánk. Ennyire egyszerű, de ezt el kell magyarázni az utca emberének is!

Papp Attila nagyiratosi polgármester úgymond a fiatalabb korosztály nevében fogalmazta meg aggályait.

Erdős Bálint szintyei polgármester is annak a véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ a 6,5%-os parlamenti részvételével csakis támogatók segítségével tudhat eredményeket elérni. Farkas Viktória Mosóczy-telepi elnök új tagok behozatalával látja erősíteni a szervezetet. Maga tavaly 3 fiatalt hozott be. Fekete Károly, a Kölcsey-Egyesület alelnöke az Egyesület munkájáról beszélt, illetve annak az alapító okiratai visszaszerzése érdekében elindított gyűjtésre hívta fel a figyelmet.

 

Határozatok

 

A vita lezárulása után Hadnagy Dénes ülésvezető indítványára Pál Norbert tételenként ismertette a megyei szervezet 2018-as költségvetését, amit a fórum egyhangúlag elfogadott. Utána ismertették a 2019-es költségvetés-tervezet tételeit, amelyeket ugyancsak döntő többséggel elfogadtak.

A 3. számú határozattervezetben megbízták a megyei szervezet elnökét, hogy 2019. április 26-a 10 órára a Jelen Ház nagytermébe hívja össze a megyei küldöttgyűlést. A 4. számú határozattervezetben eldöntötték a háromtagú Megyei Választási Bizottság megalakítását. Ebben Hadnagy Dénes elnök, ifj. Zágoni-Szabó András alelnök, Pál Norbert titkári feladatkört kaptak. Az 5. számú határozat alapján létrehozták az Alapszabályzat-módosító Bizottságot, amelyben Hadnagy Dénes, Zágoni-Szabó András és Pál Norbert kaptak helyet. A 6. számú határozattervezetben létrehozták a kibővített Programmódosító Bizottságot Bölöni György, Hadnagy Dénes, Almási Vince, Bognár Levente,. Király András, Péró Tamás, Fekete Károly, Kovács Imre, Cziszter Kálmán, Pellegrini Miklós, Balta Emese és Stuber Tibor részvételével.

Az egyebek napirendi pont végén az MKT-ülés szeretetvendégséggel, baráti beszélgetéssel zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu