Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.21
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Sikeres konferencia Aradon

Május 21.: az elhízás elleni küzdelem európai napja

Írta: (onlinejelen)
2014. május 12., 09.00 Hétfõ / Arad
Táplálkozás, egészség, hosszú élet címmel, méltán nagy sikert arató konferencia zajlott az elmúlt napokban az aradi Continental Szálló konferenciatermében. Napjaink egyik égetően aktuális problémájára  igyekeztek választ adni a meghívott előadók: dr. Amorin Popa professzor, a Nagyváradi Orvosi Egyetem képviseletében és dr. Romulus Tímár, a Temesvári Egyetem előadótanára.

A kóros elhízásról van szó, amely az egészségügyi hatóságok megítélése szerint a 21. század egyik súlyos közegészségügyi problémájává válhat.

A nagyváradi előadó A táplálkozási megszorítások és a mesterséges, cukormentes ételédesítők szerepe a kóros elhízás, a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében címmel taglalta a témát alapos dokumentáltsággal. Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb egészségi problémáját a kórosan elhízottak és a cukorbetegek számának aggasztó megszaporodása jelenti, ezek pedig automatikusan a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számát növelik, ugyanakkor a leggyakoribb elhalálozási okok között szerepelnek.

Szinte valamennyi fent említett betegség megelőzhető lenne a megfelelő diéta betartásával.

Ennek a lehetőségnek a kihasználása hatalmas anyagi megtakarítást tenne lehetővé az államkassza és az egészségügyi biztosítók számára. Több pénz jutna nyugdíj- és fizetésemelésre, lakásépítésre stb. Érthető tehát, hogy világszerte megfeszített erővel küzdenek az egészségügyi szakemberek népszerűsítő előadásokkal, programok kidolgozásával és véghezvitelével.

A legnagyobb sikert az utóbbi években az Amerikai Egyesült Államok érte el. Egy ilyen témájú egészségprogram keretében – amely Lady Obama személyes patronálásával zajlott – és eredményeképpen több tízezer kórosan elhízott egyén életét sikerült megmenteni megfelelő diéta és életviteli irányítás alkalmazásával.

Európában Olaszország nem véletlenül a hosszú életűek rekordere – a mediterrán diéta, mely a zöldségek, gyümölcsök, olívaolaj, halfélék és sajtok fokozott fogyasztására épül, mellőzi az állati eredetű zsiradékokat.

Dr. Amorin Popa professzor a mesterséges édesítők bátrabb felhasználását szorgalmazza kalóriaszegény diéták esetében.

Dr. Tímár Romulus előadótanár szuggesztív egyénisége és előadása szintén elbűvölte a hallgatóságot, mert a téma sokoldalúságát és buktatóit is feltárta.

A szakemberekből álló hallgatóság a kérdések sokaságával igyekezett egy-egy kevésbé ismert részletkérdést tisztázni. A népszerű előadó, néhány humoros fordulattal tette még élvezetesebbé a társalgást.

Az egybegyűlt háziorvosok a színvonalas előadásokat tapssal jutalmazták. Reméljük, hogy az esemény hozzájárul a betegellátás magasabb szintre való emeléséhez. Az értekezlet támogatói bel- és külföldi szervezetek voltak: a háziorvosok romániai patronátusa, az ARSO, a FNSA és az Inernational Sweeteness Asotiation. Valamennyien a kóros elhízás megelőzését tűzték ki céljuknak.

 

Dr. Bakos Károly főorvos

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu