Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 03.13

Mandátumát kockáztatva akarja bevezetni a kormány a kétfordulós polgármester-választást

Írta: (onlinejelen)
2020. január 16., 17.20 Csütörtök

Mandátumát kockára téve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással akarja bevezetni a román jobbközép kormány a kétfordulós polgármester-választást – jelentette be a csütörtöki kormányülés első perceiben Ludovic Orban miniszterelnök.

 

A kormányfő kifejtette: az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) már két éve kezdeményezte a parlamentben, hogy a települések vezetőit – legitimitásuk növelése érdekében – az érvényes voksok több mint 50 százalékával válasszák meg Romániában, de a (szociáldemokraták körül szerveződő) parlamenti többség „szabálytalanul elfektette” a törvénytervezetet egy régóta nem működő választójogi különbizottságnál, hogy meggátolja a törvénymódosítás megszavazását a nyári önkormányzati választások előtt.

Mivel a rendes parlamenti eljárást az immár ellenzékben lévő szociáldemokraták megakasztották, a kormány úgy döntött: felelősségvállalást jelent be a parlament előtt a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében – jelentette be a miniszterelnök.

Az ilyen módon előterjesztett törvénytervezeteket a parlament nem vitatja meg: hatályba lépésüket csak úgy akadályozhatja meg, ha megbuktatja a kormányt.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) már jelezte: le fogja váltani az Orban-kabinetet a kétfordulós polgármester-választást szintén ellenző RMDSZ-szel összefogva, ha – a magyar érdekképviselettel kötött októberi megállapodását megsértve – a kormány a parlamentet megkerülve próbálja módosítani a választási törvényt.

Az RMDSZ szerint 20 százalékkal csökkenhet a magyar polgármesterek száma, ha kétfordulós lesz a választás. Egy második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

A PNL és a párt jelöltjeként novemberben újraválasztott Klaus Iohannis jobboldali államfő másfelől nem titkolta, hogy az év végén esedékes parlamenti választásokat is előre akarják hozni, hogy mielőbb „megszabadítsa” a parlamentet is a PSD-től. A kormányzati felelősségvállalással valójában a kormány megbuktatását akarják kiprovokálni, hogy megnyissák az utat a parlament feloszlatása előtt.

Mivel a kormány bukása azt jelentené, hogy a felelősségvállalással előterjesztett törvénytervezet nem léphet hatályba, nem kizárt, hogy az ellenzéki bizalmatlansági indítvány előterjesztése után, de még annak megszavazása előtt az Orban-kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet is elfogad a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. Román médiaértesülések szerint az Orban-kabinet a választási törvény módosításáról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét is kidolgozta, és láttamozásra küldte az érintett szaktárcáknak.

A PNL mindkét politikai manővere – a kétfordulós polgármester-választás bevezetése és a parlamenti választások előrehozása is – a jelenleg népszerűségi hullámvölgyben lévő PSD meggyengítését célozza.

Az egyfordulós polgármester-választás ugyanis a tisztségben lévő elöljárók újraválasztásának kedvez, márpedig Romániában a szociáldemokratáknak van a legtöbb polgármesterük. Az önkormányzati vezetők száma és mozgósító ereje a parlamenti választásoknál is döntő lehet. (MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu