Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 12.01

Mária evangéliuma Déván

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. június 06., 18.30 Csütörtök / Hunyad

Kulturális élményben gazdag napok köszöntenek pünkösd táján a dévai magyar közösségre. A magyar állam támogatásával két nagysikerű színpadi produkció kerül bemutatásra.

 

Június 10-én, pünkösd hétfőjén a dévai ferences templomban mutatják be Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperájának oratorikus változatát. A történet János apostol emlékezetében játszódik, amint egy ókeresztény gyülekezetnek mesélve, felidézi mire gondolhatott, mit érezhetett Mária. Így bontakozik ki a szenvedéstörténet. Az előadás 1991-ben került bemutatásra a Kerényi Imre igazgatta Madách Színházban, és az elmúlt évek során közel ezer előadást ért meg. Az operát tizenegy éve a nézők igényeihez igazítva ora­tóriumi átiratban, nagy sikerrel játsszák. Az így átalakított előadás alkalmassá vált templomi helyszíneken történő bemutatásra.
Szereplők: Mária – Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész, Jézus – Homonnay Zsolt színművész, énekes / Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, János apostol – Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, József – Aradi Imre és Kőrösi András, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Közreműködik a Panninia Sacra Vegyeskar.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársa­sá­gi elnök felesége. A jótékonysági előadáson begyűlt adományokkal a Szent Ferenc Alapítványt támogatják. Az elmúlt napokban nagy sikerrel adták elő a darabot Temesváron, június 9-én pedig Csíksomlyón kerül bemutatásra.

A dévai előadás június 10-én, este 18,30 órakor kezdődik.

 

Június 11-én, kedden a budapesti József Attila Színház hozza el erdélyi turnéja keretében Dévára, Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című kétfelvonásos drámáját, Kerényi Imre rendezésében. A darab Bácskában játszik, száz esztendővel ezelőtt, az első világháború és a sorsformáló trianoni döntés idején. Az első ízben 1930 novemberében bemutatott színmű hozta meg Hunyady számára az igazi sikert és tette elismert, ünnepelt drámaíróvá. Az ősbemutatót követően többször tűzték műsorra a magyarországi színházak. 1933-ban az Amerikai Egyesült Államokban filmet is forgattak a történet alapján, Storm at Daybreak címmel, Kay Francis és Nick Asther főszereplésével.

A budapesti József Attila Színház ez év júniusában Erdély, Felvidék és Délvidék több helyszínére is elviszi a darabot. A színház által közzétett ismertető szerint a színmű a szenvedélyt és hazafiságot jeleníti meg a történelem sorsfordító viharának közepén. A történet kezdetén a Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a feleségére féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával, követi-e magyar szerelmét a szerb nő és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője? Erről szól a romantikus, olykor drámai, máskor humoros színmű, amit gyönyörű dallamok tesznek még emlékezetesebbé.

 

A dévai előadásra június 11-én, kedden este 19 órától kerül sor a Művészeti Színházban. Jegyet elővételben a magyar történelmi egyházaknál, a Téglás Gábor Elméleti Líceumban illetve a dévai Magyar Házban lehet vásárolni. A jegy ára felnőtteknek 25 lej, diákoknak 10 lej. A begyűlt összeget a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlják fel.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu