Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 02.53

Marossy Zoltán: „Hamis vitatéma a kétfordulós polgármester-választás”

Írta: Pataki Zoltán
2020. január 22., 18.17 Szerda / Temes

A Temes megyei RMDSZ első idei sajtótájékoztatóját tartották meg január 22-én, szerdán a temesvári Magyar Házban, ahol Marossy Zoltán megyei elnök, Farkas Imre temesvári alpolgármester és Sipos Ilona városi tanácsos válaszoltak az újságírók kérdéseire. A felvezetőben Marossy Zoltán beszámolt az RMDSZ SZKT szórványstratégiával kapcsolatos döntéseiről, beszélt az előrehozott parlamenti választások lehetőségéről és a kétfordulós polgármester-választásról, amely szerinte hamis vitatéma.

Marossy Zoltán elmondta, hogy az RMDSZ támogatja az előrehozott parlamenti választások ötletét, törvényes körülmények között, de nem támogatja az egy időben megtartott parlamenti és helyhatósági választásokat. „Ez nagyon bonyolult dolog lenne a szervezés szempontjából és alkalmat adna a választási visszaélésekre” – mondta Marossy Zoltán volt temesi alprefektus, aki több helyi és parlamenti választás megszervezésében szerzett személyes tapasztalatokat. Marossy azt is elmondta, hogy a kétfordulós polgármester-választás valójában hamis vitatéma, mert egy tanulmány kimutatta, 2008-ban, amikor legutóbb rendeztek kétfordulós polgármester-választást, az ország 3186 közigazgatási egységéből mindössze 426-ben tartottak második fordulót, sőt, egy szimulálás szerint 2016-ban még kevesebb településen, csak 264-ben lett volna szükség második fordulóra.

A Temes megyei RMDSZ elnöke beszélt a Szövetség új Szórványstratégiájáról, amelyet a Szövetségi Képviselők Tanácsa fogadott el, és amelybe temesvári javaslatok is bekerültek. „Amit a szórványból javasoltunk és bekerült ebbe a stratégiába az a magyar nyelv oktatása olyanoknak, akik nem járnak magyar iskolába. Itt a legnagyobb a száma azoknak a magyar eredetű fiataloknak, akik nem végeznek el magyar iskolát. A magyar lakosság létszámának csökkenése következtében nagyon sok településen megszűnt a magyar nyelvű oktatás. Meg kell találjuk az alternatív formákat, hogy az oktatási törvény mentén, megtanítsák a magyar származású gyerekeket az anyanyelvükre, illetve amennyit csak lehet, sajátítsanak el a magyar kultúrából. Ami teljesen új és ez kifejezetten temesvári javaslatra került be, hogy a magyar iskolába nem járó fiataloknak, akik az iskolát már befejezték, tanítsunk magyar nyelvet olyan alapon, hogy magyar barátokkal, házastárssal, szomszédokkal rendelkeznek, vagy olyan közösségbe járnak, ahol a magyarok száma nagy. Azt tapasztaltuk, hogy a szórványban, ahol négy-öt magyar beszélget, és megérkezik egy magyarul nem tudó szomszéd, akkor nyelvváltás van a társaságban. Mi azt szeretnénk, hogy akár a nem magyar is érthesse a magyar nyelvet, ha ő is úgy akarja, és ehhez tanítani kell magyarul.”

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy Temes megyében már beindult a helyi RMDSZ kezdeményezte jelöltállítási folyamat, amelynek alapja a „kérdőíves jelöltállítás”. A magyar közösség révén jelöltnek javasolt valamennyi személlyel az RMDSZ felveszi a kapcsolatot, és közülük fognak kikerülni azok a személyek, akik az ő hozzájárulásukkal és feladatvállalásuk alapján, a tanácsosi jelöltlistákra felkerülnek.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu