Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 23.09
Választási erőgyűjtés

Más nemzetiségű jelöltek az RMDSZ listáin

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. április 08., 21.00 Kedd / Temes

Megszületett a megállapodás az RMDSZ, valamint a szerb, bolgár, ukrán és olasz érdekvédelmi szervezetek vezetői között arról, hogy az idei helyhatósági választásokon közös jelöltlistát állítanak, pontosabban az RMDSZ listájára kerülnek fel a többi négy nemzetiségi szervezet jelöltjei.

Az egyeztetések régóta tartanak, de az RMDSZ megyei elnöksége csak azután volt hajlandó belemenni ebbe, hogy a választmány is áldását adta erre (bizonyára a többi szervezetnek is el kellett fogadtatnia különböző fórumokon). Halász Ferenc RMDSZ-elnök elmondta, hogy a múlt pénteken öntötték végleges formába az egyezményt, amit hétfőn a sajtó jelenlétében hivatalosítani is fognak.

Az együttműködés a megyei, illetve a temesvári helyi tanácsosi listára vonatkozik: előbbi testületben három, utóbbiban két helyet remélnek, és ez esetben a megyei tanácsban két, a városiban egy mandátum illetné meg az RMDSZ-t. A többit a nemzetiségek jelöltjei töltenék be, évente váltva egymást. Az RMDSZ több szavazatot – ezáltal biztos bejutást – remél az együttműködéstől, cserébe lehetőséget kínál a többi nemzetiségnek, hogy legalább egy-egy évig legyen képviselőjük a megyei és a temesvári döntéshozó testületben, amelyekbe saját erőből még egyik választáson sem tudtak bejutni.

Kapcsolódó hírek

Kampányévben több a figyelmesség
Ciuhandut támogatja az RMDSZ
Szerb, bolgár, ukrán és olasz jelöltek is lehetnek az RMDSZ listáján
Jelöltállítgatások az RMDSZ-ben
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: laborc / Hétfõ, 2008. április 21., 02.49 Válaszoljál rá!

Szövérdfi-Szép Zoltán: mondjuk a nemet nemzeti szocialista part, miep, zoldek, szelsobal s altalaban a szelsosegeken az elvek es az erdekek konnyebben talalkoznak. ott nem lacafacaznak, hogy kompromisszumot talaljanak a ket fogalom menten.

Hozzászólt: Koppány / Vasárnap, 2008. április 13., 19.58 Válaszoljál rá!

Az RMDSZ nem párt. Ergo, politizálhat elvek mentén. :) Nemde?

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Vasárnap, 2008. április 13., 13.37 Válaszoljál rá!

Mondjatok nekem egy pártot, szervezetet, amely elvek mentén politizál! A poltika soha nem ez elvekről szólt, sajnos. Azért is rühellem.

Hozzászólt: Koppány / Péntek, 2008. április 11., 23.09 Válaszoljál rá!

Ki lehetne belezni a temat, de erre valoszinu, hogy nem megfelelo forum a Jelen honlapja. Kivancsian varom, hogy mi lesz a strategia Temes megyei RMDSZ vs. szerbek es Koszovo ugyeben. Nem eletkepes valasz az sem, hogy Koszovo ugyeben tegyuk felre a vilagpolitikat, es osszpontositsunk a helyi erdekekre. Koszovo ugyanis a szerbeknek - az ittenieknek is - semmi mas, mint nemzetpolitikai kerdes. Ezt felretenni pedig, elegge nehez... Magyarkent gondolja magat mindenki egy pillanatra a helyzetukbe. Elegendo lenne neki a "ez helyi erdek, felejtsunk el minden mast" valasz? Tartok tole, hogy nem... Es valoban: erdek vagy elvek menten politizalnak itt Temesvaron?
Koszovo egy kenyes tema, es az igazsag, hogy most az egyszer nem itelem el a szerbeket... Ott nem az tortent, aminek sokan lelkesen tapsolnak. Tovabba a koszovoi folyamatnak a vajdasagi magyarok isszak meg a levet. Sajnos.

Hozzászólt: Laborc / Péntek, 2008. április 11., 03.36 Válaszoljál rá!

A sajto csak erre var. Ez az ev temaja, hat normi, hogy ki fogja belezni a temat.
BTW: az otletet jonak talalom, csak el kene mar dontenie a tvari rmdsznek, hogy akkor erdekbol fog politizalni vagy erzelembol. En nem banom egyiket sem, csak egyszer mar legyen par evig tiszta, hogy mire szamitsunk. Ha nincs hatarozott vonal, akkor nincs uzenet sem.
Szoval most vegyuk ugy, hogy kemeny erdekpolitikai idok jonnek? ennek akkor elonye, hogy tobb penze lesz a szinhaznak, de itt nem lesz szavazatgyujtes autonomia temaban? Vegvaron beindul a faluturizmus, de Tokest nem hivjuk meg egy ideig?

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Csütörtök, 2008. április 10., 11.19 Válaszoljál rá!

Ja...erre tényleg ki kell találni a választ. Valami jó körbehablatyolást:)
"koszovó ügyében tényleg eltérő a véleményünk, ellenben ez a közös lista jó példa arra, hogy félre lehet tenni a világpolitikát, a helyi közösség érdekében, hisz mindannyiunk érdeke, hogy a problémáinkra megoldást találjunk."
S a végét lezárni egy viccel:
"ki tudja, talán még autonómiát is kiharcolhatunk az itteni szerbeknek" :)

Na mit szólsz Koppány?

Hozzászólt: Koppány / Szerda, 2008. április 09., 18.15 Válaszoljál rá!

Mostmar ez van... "A sajto jelenleteben..." Nem ismetlem: Koszovo, szerbek, RMDSZ... Erre az alkalomra surgosen meg kell talalni azt az uzenetet, ha ugy tetszik valaszt, amit azonnal es vilagosan ki lehet mondani arra a kerdesre, amit bizonyosan meg fog a sajto valamelyik kepviseloje kerdezni: es akkor hogy is van az, hogy szerbek, Koszovo es RMDSZ? Sem az RMDSZ, sem a szerbek nem seperhetik a szonyeg ala ezt a kerdest. Sokat arthat meg a kampany elott, ha ebben nem vilagos az allaspont es "hat, szoval ize..." a valasz...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu