Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 21., 11.07
Megtanulom, megőrzöm…

Második helyen a Csiky videoklipje!

Írta: Takáts D. Ágnes
2017. november 16., 18.06 Csütörtök / Arad

Egy – az egész világ magyarságát megszólító – pályázatnak köszönhetően a Csiky Gergely Főgimnázium 150 000 forintot nyert, mivel az iskola által készített videoklip második helyezést ért el a versenyben. Az összdíjazás értéke egymillió forint.

Egy kis visszatekintő: 2013-ban Paks-Cseresznyéspusztán, a határon túli magyar középiskolások táborában Gyulai István zenész, dalszerző megírja az Örökségünk című dalt. 2014-ben a Gyulai István vezette PistiEst zenekar a dallal megnyeri Magyarországon az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált. 2015-ben klip készül a dalhoz, amelyet Pakson, a kárpátaljai Visken, az erdélyi Kézdivásárhelyen és a felvidéki Galántán forgatnak. A dal refrénjét a klipben mintegy 300 gyerek énekli. 2016-ban a dal sikerét látva a stáb elhatározza, hogy megénekelteti a világ magyarságát, a feltöltött videókból pedig új klipet készít. A kezdeményezés mögé felsorakozik Paks Város Önkormányzata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság. Így születik meg és indul el az Örökségünk mozgalom, melynek mottója: „Megtanulom, megőrzöm…”. Célja, hogy megszólítsa a világ különböző pontjain élő magyarokat, és határoktól, távolságtól függetlenül arra buzdítsa őket, énekeljék el Gyulai István Örökségünk című szerzeményét, rögzítsék ezt, bemutatva a közösséget, települést, ahol élnek, majd a felvételt töltsék fel a kezdeményezés honlapjára.

Ehhez a pályázathoz csatlakozott a Csiky Gergely Főgimnázium Szabó Csilla zenetanár, kórus karnagy ötletének, kezdeményezésének köszönhetően.

„Valamikor még tavaly szörföztem az interneten, olyan dalokat kerestem – az Örökségünk címűhöz hasonlót –, melyekkel/melyekben megmutathatjuk magyarságunkat. Akkor bukkantam rá erre a pályázatra. Arra gondoltam, hogy vagyunk itt egy páran, és ha összefogunk, akkor meg tudjuk valósítani. Harmincötből másodiknak lenni nagyon jó. Hát nagyon úgy néz ki, hogy az összefogásnak meglett az eredménye” – kezdi a történetet Szabó Csilla.

„Januárban elkezdtük az iskola kórusával a próbákat. Nem akartam, hogy a karaoke verzióra énekeljük rá a szöveget, azt akartam, hogy a gyerekek maguk zenéljenek. És jó lett, hiszen a klip nagyon eredetire sikeredett attól, hogy néhány diák hangszeren játszik, illetve az egyik filharmonikus kollégám (Szabó Csilla főállásban az Aradi Állami Filharmónia tagja – szerk. megj.) hegedűn kísér. Ezeket a hangszeres próbákat februárban kezdtük el. Aztán szép lassan, folyamatosan, rendszeresen próbáltunk” – emlékezik vissza a zenetanár.

A kliphez a hang- és képanyagot a nyáron vették fel, forgatták le, a munkafolyamat minden mozzanata emlékezetes maradt mind a kezdeményező, mind a résztvevők számára.

A stáb több helyszínen forgatott a képanyaghoz: a Minorita palotánál, a Minorita Kultúrháznál, a Szabadság-szobornál és a Csiky Gergely Főgimnázium udvarán. Ezeken a helyszíneken az előkészítő–negyedikes évfolyam és az iskolai kórus tagjai ünnepi öltözetben vagy népviseletben zengték örömmel a dalt.

„Nagyon sokszor kellett újraénekelni a forgatás alatt a nagy melegben, de soha, egy gyereken sem láttam azt, hogy unja, vagy nem jó szívvel csinálja, hogy teher lenne neki” – teszi hozzá Szabó Csilla.

A Paksról indult Örökségünkmozgalomhoz Texastól Mórágyig, Kézidvásárhelytől Új-Zélandig, igen sokan csatlakoztak. Hét országból harmincöt klip érkezett a felhívásra. Az értékelésüket végző zsűri tagja volt Csibi Krisztina igazgató, Magyarság Háza; Sipos Ika elnök, Ausztráliai Magyarok Szövetsége; Bokor Balázs elnök, Magyar Hollywood Tanács; Kapitány Zsolt alelnök, Tolna Megyei Önkormányzat és Szabó Péter Paks polgármestere.

November 13-án megszületett a klippályázat eredménye, amelyről Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, a zsűri tagja, Bagdy László Paks város tanácsnoka és Vida Tünde az Örökségünkmozgalom vezetője számolt be a médiának.

Íme a nyertesek:

1. Dallas – Fort Worth Metroplex (Texas, USA) Helyi magyarok közössége – Tóth Anna Róza családjával

2. Arad (Románia) Csiky Gergely Főgimnázium – Szabó Csilla

3. Gyulafirátót (Magyarország) Gyulafirátóti egyesületek, óvodások, iskolások – Jelinkó Katalin

3. Vukovár (Horvátország) – Szerém megye nagyobb magyar közösségei – Mandácskó Eszter

Helyesen fogalmazott Szabó Csilla: az összefogás most is meghozta gyümölcsét, mely nem csak egy videoklip, nem csak egy pénznyeremény, hanem profi munka, melynek hátterében nagyon sokan állnak.

A kisiskolások és az iskolai kórus énekét László Ferenc operatőr rögzítette és szerkesztette meg. Kis Beáta és Kovács Krisztián jóvoltából drónfelvételek is készültek. Az ének és a hangszeres kíséret stúdiófelvétele Matekovits Alpár közreműködésével készült el. Hangszeren játszanak: Mureşanu Erika (VIII. osztály, gitár), Sallai Krisztina (VIII. osztály, zongora), Bálint Botond (VIII. osztály, ütős hangszerek), Vékony Zsolt (protestáns vallástanár, gitár), illetve Miskovits Tibor (az Aradi Filharmónia tagja, hegedű). Szólóznak: Gavrilă Erika és Vince Viktória (VII. osztály.), illetve Somodi Adrienn (IV. B).

A koreográfia Erdélyi Kinga tornatanárnő munkája, de a végeredményhez hozzájárultak a tanítók, tanárok és a szülők is.

A videoklip bárki számára elérhető a Csiky Gergely Főgimnázium honlapján, de most már valószínűleg több videómegosztó csatornán is.

Az ötletgazda és az iskola megköszöni mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ehhez a remek alkotáshoz.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu