Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 08.19
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Maszkázás Fazekasvarsándon

Írta: Balta János
2009. február 25., 20.30 Szerda / Arad

Fazekasvarsándon senki nem tudja pontosan mikor kezdődött, de legalább százéves múltra tekint vissza, hogy a falu regrutái Hamvazószerda reggelén álarcot öltenek, majd tépett rongyokkal ékesített öltözetben, seprűkkel, kosarakkal felszerelve, félelemkeltő mormogások közepette végigjárják a falut, bekopognak minden családhoz, ahol a seprűikkel elkergetik a telet. 

Mindenütt szívesen látják őket, mert a hagyomány szerint szerencsét hoznak a házra, ahonnan a rosszat elűzik. A tél- és rosszűzők munkáját tojással, kolbásszal honorálják. Ahol nem engedik be őket, fekete cipőkrémmel bekenik a kilincset, de azoknak az arcát is, akiktől semmit nem kapnak.

Ma reggel, helybeli kifejezéssel élve, maszkázás-nézőbe indultunk Fazekasvarsándra, ahol a sűrű ködben előbb a vállukon lapátokkal, nyírfa-seprűkkel a községháza felé vonuló, szociális támogatás okán közmunka-köteles emberek csoportját vettük célba. Igaz, nem viseltek álarcot, de azt is gondolhattuk, sötétre festették az arcukat. Amikor rájöttek a tévedésünkre, nevetve mutogattak a régi kultúrotthon felé, ahol a maszkások éppen öltözködtek.

A kisteremben közel kéttucat fiatalember öltözködött hangos tréfálkozás közepette. Egy kivételével – aki éppen maszkalánynak öltözött be –, mindnyájuk arcát a szájnál, az orrnál, valamint a szemeknél kivágott valamilyen színű harisnya takarta, fejükön mindenféle sapka vagy kalap, míg a ruháik körbe voltak varrva minden színű, arasznyi hosszúságú rongytépésből származó szalagokkal.

Egyik vezetőjük, Reinholcz Arnold is a hagyomány tél-, szerencsétlenség- és betegségűző célját emelte ki. Ennek érdekében egész nap járják a falut, hogy seprűikkel elűzzék az említetteket, illetve a náluk lévő cipőkrémmel bekenjék a járókelők és a meglátogatott családok arcát, hogy egy évre megóvják őket a betegségektől. A náluk lévő kosarakba tojást, kolbászt, szalonnát és vöröshagymát gyűjtenek, amit estére az anyukák a kis kultúrotthonban vacsorává varázsolnak, majd már a barátnőkkel, a falu lányaival együtt megszervezett mulatságon elfogyasztanak. A gyakorlat azonban sokszor bebizonyította: olyan sok elemózsiát gyűjtenek, hogy egyetlen mulatság alatt nem tudják elfogyasztani, ezért 2-3 nap még visszajönnek „morzsára”.

Hogy a lányok miért nem maszkáznak?

Csak a maszkalánynak beöltözött Delezsán Jácint járja velük a falut, a lányok otthon várják, borral, üdítővel, süteménnyel, kedvesen fogadják őket. Régen 30-nál több regruta is járta a falut, manapság azonban kevés a regruta, meg aztán már katonának sem viszik őket, ezért fiatalabbakat is bevettek a falujáró csapatba.

Hogy miért éppen a böjt kezdetén, Hamvazószerdán mulatnak?

Maguk is tudják, hogy immár böjtidőben teszik, de hát a hagyományt nem lehet megmásítani…

Reinholcz Arnold bevallotta: két román fiút is bevettek a csapatba, mert magyar lányoknak udvarolnak, meg aztán megbíznak bennük, hogy nem akarják majd kisajátítani a hagyományt. Ami viszont egy magát megnevezni nem óhajtó idős asszony szerint nem csak náluk, hanem a szomszédos Szentannán is dívik, mivel ott a német fiatalok előtte való nap maszkáztak.

A 19 fiatalból álló csapat pontban 10 órakor a kis kultúrotthon elől rémítő mormogások közepette, seprűiket lengetve elindult az iskola felé, amelyiknek az igazgatója éppen a születésnapját ünnepelte. Miután őt és a gyerekeket is körbeseprűzték, bekenték cipőkrémmel, elkezdték a falujárást.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ha lehet igy kivanni / Szerda, 2009. február 25., 20.57 Válaszoljál rá!

Boldog nevnapot, Fekete Geza! Jutka es Gabi

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu