Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 15.14

Megalakult az RMDSZ Hunyad Megyei Nők Szervezete

2013. szeptember 09., 19.54 Hétfõ / Hunyad

Szeptember 6-án, pénteken Hunyad megyében is megalakult a Nők szervezete a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Hunyad megyei szervezetének keretén belül. 

A gyűlésre Vajdahunyadon, a Corvin Savaria Kulturális Központban került sor, ahova a megye minden részéről érkeztek küldöttek.

Az RMDSZ Szövetségi elnökének határozata értelmében a területi női szervezetek megalakulásának folyamatát egy kezdeményező bizottság segíti, amelynek tagjait az RMDSZ már meglevő struktúráiból delegált hölgyek alkotják. „Nekünk ugyanazt kell tennünk ezentúl is itt Hunyad megyében, amit eddig tettünk. Tartsuk és  ápoljuk a magyar lelket közösségünkben, teremtsünk minél több alkalmat és lehetőséget az együttlétre, és a magyar beszédre. Nekünk, nőknek, kettős szerepünk van, amely a társadalmi-közéleti szerepvállalás és a családi-háztartási feladatok között oszlik meg. Nem egyszerű, de a megalakuló női szervezetünk célja helyi szinten minél nagyobb támogatást nyújtani és ösztönözni azokat a nőket, akik tenni szeretnének a közösségünkért” – fogalmazott Takács Aranka, az RMDSZ Hunyad megyei Nők Szervezetealakuló bizottságának vezetője a gyűlésen.

„A nők négy területen töltenek be kiemelkedő szerepet: ők a Hunyad megyei kulturális élet mozgató rugói, egyházainkban ők foglalkoznak a templomdíszítéstől a szeretetvendégségek szervezéséig sokmindennel. A nőknek az oktatás és a nevelés terén is jelentős szerepük van, hiszen édesanyák és nagymamák, tanárok, tanítók és óvónők dolgoznak nap mint nap a jövő generáció megfelelő nevelésén. Végül, de nem utolsó sorban említeném, hogy elengedhetetlenül fontos a nők tevékenysége szociális területen” – méltatta a nők szerepét Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, akinek gondolatait Dezméri István tolmácsolta az alakuló ülésen.  A Hunyad megyei ügyvezető elnök a maga során arra ösztönözte a nőket, hogy ne óvakodja nak a politikától: „A legnagyobb veszélyt a nemtörődömség, az elfásultság és a megosztás okozza. A Hunyad megyei nők mindennapos tevékenysége és hozzáállása közös ügyeinkhez azt jelzi, hogy nem kell ettől félnünk”.

A Hunyad megyei Nők Szervezetének alakuló ülésének küldöttei a dévai Kun-Gazda Kinga-Viola magyar szakos tanárnőt választották elnöknek. A Szervezet alelnökeként dolgozik Lupényből Antal Amália, Petrozsényből Bogdán Ildikó, Vajdahunyadról Takács Aranka, az ifjúság részéről pedig Zrinyi Erzsébet.

A frissen megválasztott elnök elmondta „Megható és megtisztelő számomra ez a választás. Hunyad megye többször bebizonyította, hogy tud csapatban gondolkodni és dolgozni, ezért külön örvendek, hogy a Nők Szervezetének én lehetek az elnöke. Mi nők szeretünk szervezni, önkénteskedni, és úgy érzem, nagyobb hangsúlyt kellene kapjon ez a munka. Tudatosítani kell, hogy igen, meg lehet, meg tudjuk és meg kell osztani magunkat a család és a közélet között, főleg itt a szórványban. Csapatommal családépítő és támogató programokat szeretnénk kidolgozni, értékközvetítő tevékenységekkel fogjuk közösségeinket egybehozni” – mondta Kun-Gazda Kinga-Viola, aki megköszönte a bizalmat és jó munkát kívánt a küldötteknek a helyi szervezetek megalakításához.

Az RMDSZ Nők Szervezete célul tűzte ki a nők aktív közéleti szerepvállalásának megerősítését és bátorítását, a nők számára fontos problémák előterjesztését, a nők érdekeinek érvényesítését. Ugyanakkor kiemelt cél a család egységének és összetartó erejének védelme, a szociális hálózati támogatás kiépítése. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu