Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 25., 23.15
Újkenyér ünnepe Pécskán

Megáldották, szétosztották, megkóstolták

Írta: Balta János
2019. augusztus 21., 17.41 Szerda / Arad

A pécskai Újkenyér Ünnep második napján, szombaton délelőtt a bivalyfarmon tartott szezonális hagyományos termékek elkészítésének a bemutatását Mórahalommal közösen a „Határon átnyúló hagyományok az idő folyamán” elnevezésű, az Interreg V-A Románia–Magyarország 2014–2020 Program keretében finanszírozott pályázatnak megfelelően szervezték meg. Ugyanezen pályázatból támogatást kapott a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület és a Păstrătorii Tradiţiei Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja népviseletek beszerzésére, amelyeket a kulturális programok keretében be is mutattak a közönségnek a péntek, illetve a vasárnap esti programon.

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai lekvárt, zakuszkát és kovászos uborkát készítenek, amelyet a jelenlévők meg is kóstolnak.

A bográcsosfőző versenyen 5 csapat mérte össze tudását és receptjét a zsűri előtt.

A szakavatott zsűri alapos elemzés után I. díjra a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület, II. díjra a Helyi Rendőrség csapatának a pörköltjét, III. díjra Domaszék csapatának a pörköltjét méltatta.

Az elkészített pörkölteket szétosztották a résztvevők között.

Közben zajlottak az Aranykalász-kupa minifutball-bajnokság döntői a nagy sportterem mögötti műfüves pályán.

 

 

Kulturális program

A szabadtéri színpadon 19 órától moderntánc és könnyűzene a Pécskai Diákklub tanítványaival. 19.30 órától folkzene ment Adrian Borcea és Monica Mihaela Cojocaru fellépésével. 20 órától Noni Groove, 21 órától Sly Style, utána Melisa-koncert következett. 22 órától Irina Rimes szórakoztatta a fiatalságot, 23 órától utcabálon mulattak Sebastian Iuga zenekara húzta a talpalávalót.

 

Ünnepi ülés, kitüntetések

A Helyi Tanács vasárnap 10.30 órakor kezdődött ünnepi ülésén a laudációk elhangzása után Kiválósági Díjjal tüntették ki Brade Doiniţa óvónőt, Dimitrie Dragoş mezőgazdászt és Marcu Ioan Vasile költőt. Pécskai Gyökerek-díjat is átadtak: Crucean Constantin Augustin kémikus tudományos tevékenységét ismerte el ezáltal a városvezetés.

Az ülés keretében Moldován János nyugalmazott biológiatanár és unokája, Bódi-Moldován Krisztián biológus bemutatták legújabb kötetüket „Pecica şi împrejurimile. Fauna” címmel, amely a Helyi Tanács támogatásával jelent meg. A kötet magyar nyelvű kiadását júniusban, a Pécskai Magyar Napokon mutatták be. Az egybegyűlteket köszöntötte Iustin Cionca megyei tanácselnök, valamint Antal Péter polgármester, aki beszámolt a polgármesteri hivatal és a helyi tanácsnak a tevékenységéről.

 

Búzakalász- és kenyérszentelés

12 órakor megszentelték a búzakalászokat a Sfinţii Trei Ierarhi ortodox templomban, majd a kenyérszállító szekér nyomában, élen a városvezetőkkel, utánuk a néptáncosokkal elvonultak a szabadtéri színpadhoz.

Ott Iustin Cionca megyei tanácselnök köszöntötte románul, Bölöni György RMDSZ pécskai elnök, megyei tanácsos magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, majd Antal Péter polgármester előbb románul, utána magyarul is üdvözölte a nagyszámú egybegyűltet.

 

Színes szórakoztató program

A szabadtéri színpadon 13 órakor megtartott kenyérszentelési szertartáson 4 ortodox pap és Simion Jarca görög katolikus plébános románul elmondott szentelési szertartása után ft. Czeglédi Ferenc római katolikus esperes-plébános  magyarul mondott fohászt, szentelte meg az újkenyeret, amit a továbbiakban mindenki megkóstolt, a szekéren lévő kenyeret az emberek hazavihették.

A kenyérszentelést követően, idén is a római katolikus plébánia udvarán közösen fogyasztották el a hívek és a magyar képviselők a kapott kenyeret.

A délután folyamán malacfogó versenyt szerveztek a Szentháromság parkban, 17 óra után a tornyai Kalypsoland kutyabemutatója következett. 18.30 órakor a Păstrătorii Tradiţiei néptáncegyüttes gyermekcsoportja lépett fel a már említett új ruhában, 19 óra után Maria Raşca és zenekara lépett színpadra, 20 órától a Păstrătorii Tradiţiei senior csoportja szerepelt, 20.30 órától az aradi Kud Kolo szerb néptánccsoport mutatta be programját, 21 órától Radu Moş, Bianca Popa és Adina Tărău énekelt, 21.30 órától a Stelele Banatului néptáncegyüttes és a Junii Timişului, 23 órától Carmen Popovici Dumbravă és Adrian Stanca énekelt, 23.30 órakor tűzijáték zárta a pécskai Újkenyér ünnepének az idei programját.

A sikeréért köszönet jár a szervezőknek, Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és Tanácsának, valamint a támogatónak, az Arad Megye Tanácsa mellett működő Kulturális Központnak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu