Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 18.54
Beszélgetés SZÉLL LŐRINCZ Hunyad megyei RMDSZ-képviselőjelölttel

Megerősíteni a Hunyad megyei magyar képviseletet!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. október 27., 16.16 Kedd / Hunyad

– Néhány napja tette le parlamenti és szenátori jelöltlistáját az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete. A képviselőlista élén Széll Lőrincz, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, a Hunyad Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője áll. Őt kérdeztük a célkitűzésekről, bejutási esélyről, a választási tétről.

– Megtisztelő számomra, hogy a kollegák újra megbíztak azzal, hogy a képviselői jelöltlistát vezessem. Az esély kicsi, de megvan. Én bízom abban, hogy sikerül megszólítani elsősorban a magyar közösséget és tudatosítani a december 6-i választások fontosságát. Már csak másfél hónap van hátra, viszont én harminc éve aktív vagyok ebben a közösségben, az emberek ismernek, látták, látják a munkámat. Ezért a következő időszakban inkább arra összpontosítok, hogy a közösségünk tagjaival együtt fogalmazzuk meg közös célkitűzéseinket, amelyek megvalósításához a parlament törvényhozó testületként hozzájárulhat. E párbeszéd alapjául szolgál az a vitaindító irat, melyet az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete e hónap elején tett közzé, és amellyel közvitára buzdítjuk közösségünk tagjait, hogy az RMDSZ országos választási programját kiegészítve sajátos gondjainkra is megoldásokat találjunk. Tizenöt pontba foglaltuk vitaindító javaslatcsomagunkat, és erre építve indítottunk újabb párbeszédet a választokkal.

– Melyek a vitaindító javaslatcsomag főbb pontjai?

– Elsősorban az RMDSZ három mindenkori célkitűzését tekintjük alapnak: az egyházak, az anyanyelvű oktatás és a kulturális megmaradást, fejlődést biztosító civil szféra támogatását. Ezenkívül természetesen oda kell figyelnünk az idős korosztályra, hogy mindenkinek méltányos nyugdíja legyen. A fiatal nemzedék szempontjából kiemelten fontos az oktatás támogatása. Egyrészt az anyanyelvű oktatás biztosítása, konkrétan a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, illetve a megye további magyar tagozatai számára a működéshez és fejlődéshez szükséges finanszírozás, valamint a délutáni foglalkozások állami támogatásának biztosítása. Hiszen látjuk azt, hogy mekkora szükség van erre a tevékenységre, és azt is, hogy nyugati modellre, a magyar állam támogatásával, milyen hatékonyan tud működni ez akár a szórványbeli magyar iskolánkban is. El szeretnénk érni, hogy erre a román állam is törvényes keretet és anyagi alapot biztosítson. Ez nem csupán a diákok szempontjából fontos, hanem a fiatal, gyermekes családok jólétéhez is nagymértékben hozzájárul. Továbbá hamarosan új hétéves költségvetési ciklus indul az Európai Unióban. Fontos hogy debürokratizáljuk az uniós pályázási rendszert, hogy leegyszerűsítsük a hazai procedúrákat, hogy minél több kis- és középvállalkozó is hozzájusson ezekhez az alapokhoz, és Hunyad megyei szinten is minél több pénzt lehessen lehívni gazdasági, infrastrukturális, szociális fejlesztésre. A szociális szférára különösképpen oda kell figyelnünk Hunyad megyében. Itt működik a dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Caritas petrozsényi kirendeltsége is. Fontosnak tartjuk, hogy olyan törvényes keret szülessen, amely biztosítja ezen intézmények rendszeres állami támogatását, hiszen jelentős mértékben kiegészítik az állami szociális hálót, ami nagyon-nagyon hiányos. És ezt a munkát méltóan meg kellene fizetni. Fontos a fiataljaink jövője. Olyan megélhetési körülményeket szeretnénk biztosítani számukra, amely itthon maradásra ösztönöz. Minden korosztály érintett a klímaváltozásban. Itt is átfogó, hatékony törvénycsomagra van szükség ahhoz, hogy élhetőbb, zöldebb környezetet biztosíthassunk elsősorban Hunyad megye, de az ország teljes lakossága számára. És még sok egyéb célkitűzés szerepel a javaslataink között.

– A mindenkori három fő cél kapcsán említette, hogy a közoktatásban szeretnének törvényes keretet és állami finanszírozást biztosítani az after-school programnak. Az egyházak, civilszervezetek esetében melyek lennének a legsürgetőbb törvénymódosítások?

– Elsősorban a civilszervezetek működését szabályzó törvényt kellene sokkal gyakorlatiasabbá tenni. Épp az idén kavart nagy port, hogy az évek óta szünetelő civilszervezetek kirostálása végett, személyes nyilatkozatok, bizonyítékok leadását kérte az állam. Ezt nem kell ennyire elbonyolítani. Sokkal egyszerűbb nyilvántartási rendszert kellene kialakítani a civilszervezetekről, működésükről, és tekintettel arra, hogy többségük komoly szeletet vállal a kultúra ápolásában, a szociális háló hézagainak pótlásában, állami támogatást, finanszírozási keretet is kell biztosítani számukra. Továbbá a civilszervezeteket és egyházakat érintő országos pályázási rendszert digitalizálni kell és minél inkább mentesíteni a bürokráciától. Átlátható és egyszerű rendszert kell kialakítani, ez nagymértékben segítené az egyházak tevékenységét is.

– Közel egy hónapja tették elérhetővé a közösség számára a közvitára bocsátott alapdokumentumot. Hogyan zajlik gyakorlatilag a közvita?

– Kutasi Csaba Zsil völgyi szenátorjelölt kollégámmal még a kampány kezdete előtt végigjárom az összes területi szervezetünket, találkozom a helyi RMDSZ-, civilszrevezeti- és egyházi vezetőkkel, végigbeszéljük a sajátos kérdéseket. Továbbá közösségünk minden tagjának lehetősége van elolvasni a dokumentum szövegét az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének a Facebook-oldalán. Hozzá lehet szólni, akár nyilvánosan, akár személyes üzenetben, vagy e-mailben. És ezúton fel is kérek mindenkit, akinek elképzelése, gondja, jobbító szándékú kritikája, közösség javát szolgáló ötlete van, ossza meg velünk ezeket, hogy a lehető leghatékonyabban szolgálhassuk közösségünket.

– A szeptember 27-i helyhatósági választások alkalmával a reméltnél alacsonyabb számú szavazatot kapott az RMDSZ Hunyad megyében. Most mennyi szavazatra volna szükség ahhoz, hogy parlamenti képviselője legyen a magyar közösségnek?

– Ahhoz, hogy direkt úton mandátumhoz jusson egy Hunyad megyei képviselőjelölt legalább 10 ezer szavazat kellene, ami sajnos már bő 20 éve nincs. Viszont az országos visszaosztás alkalmával reális esélyünk van egy mandátum megszerzésére. Ez természetesen sok tényező függvénye, de az biztos, hogy minél több szavaztunk van, annál nagyobb az esély a bejutásra. Ezért ezúton is arra kérek mindenkit, hogy ebben a sajátos járványhelyzetben is tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy eljusson szavazni, és szavazatával növelje az esélyét annak, hogy Románia parlamentjében a Hunyad megyei magyar közösségnek is legyen saját képviselője.  

– Konkrétan mit jelentene a Hunyad megyei magyarságnak az, hogy képviselője van a parlamentben?

– A parlament feladata a törvényhozás. Tehát elsősorban ilyen téren tudnánk felvállalni a Hunyad megyei magyar közösség érdekeit. Mindazokban a témakörökben, amiket már felsoroltam. Vannak olyan problémák, mint például az after-school program, a civilszervezetek állami finanszírozása, a pályázati rendszerek digitalizálása stb., melyek az ország teljes lakosságát érintik. Vannak azonban olyan sajátos problémák is, melyek kimondottan, vagy nagymértékben Hunyad megye lakosságának javát szolgálja. Gondolok itt a nehézipar felszámolása nyomán kialakult sajátos gazdasági helyzetre, a turisztikai zónák fejlesztésére és sok egyébre. Továbbá az, hogy van egy Hunyad megyei RMDSZ-parlamenti képviselő, aki napi rendszerességgel ott van Bukarestben, és találkozik más pártok, illetve a kormány képviselőivel, lehetőséget biztosít arra, hogy az itthon felmerülő bármilyen jellegű közösségi gondokat a megfelelő fórumok elé terjesszük orvoslás végett. Egyszóval sokkal hatékonyabb ügyintézést jelent, ami mindenképp javára válik a közösségnek.

– Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok!

– Én is köszönöm a lehetőséget. Arra kérek mindenkit, december 6-án éljen a szavazás lehetőségével és járuljon hozzá, hogy Hunyad megye magyarsága is képviselőt jutathasson Románia parlamentjébe.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu