Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 04.12
Interjú Benkő Lászlóval, az Omega együttes oszlopos tagjával

„Megszépülnek az emlékek a hangokban”

Írta: Gál Zoltán
2016. április 14., 10.00 Csütörtök / Arad

– Nemrég fejeztek be egy turnét, melynek során templomokban játszottak. Miben lesz más a békéscsabai koncert?

– A tavaszi előadássorozat záró mozzanata a békéscsabai koncert, és hangulatában, díszletében, szinte mindenben más lesz. Olyan dalokat és hangszerelést hozunk, amelyek a templomi hangulatba nem fértek bele. Egy kicsit visszanyúlunk a fiatalkori első nótákhoz is, és egy nagyobb programmal készülünk. Ami nagyon fontos, hogy tulajdonképpen ennek a sorozatnak ez lesz az első szabadtéri koncertje. A fesztiválnak, ugye, ez már a harmadik kiadása, és a legkülönbözőbb helyekről érkeznek emberek. Ez kötelez bennünket, hogy olyan dolgokat is eljátsszunk, amit külföldi közönség nem nagyon láthatott-hallhatott.

– Április 9-én volt az utolsó oratóriumi koncert. Ezt hogyan értékelné?

– Azt tapasztaltuk, hogy az emberek manapság felgyorsult és lüktető világába kell egy kis megnyugvás, egyfajta lelki összekapaszkodás. Úgy építettük fel az előadásokat, hogy néha 20-30 év különbség is van az egymást követő dalok között. Ha ezt össze tudjuk rakni úgy, hogy fel sem tűnik, mennyi idő van közöttük, olyan, mintha egy mesét írtunk volna. Erre mi is időközben jöttünk rá. A templomban az első perctől az utolsóig van egy boldogság-háló, ami beteríti az embereket. Mi is érezzük ezt, nemcsak a közönség együtt. Csak egy példát hadd mondjak: régebben volt kötelező katonai szolgálat, amit senki sem szeretett. De megszépülnek az emlékek a hangokban. Mikor a tizedes ugratta a katonákat és vice versa, mikor kilógtunk az ablakon stb.; megszépülnek az első szerelmek is fiúknál, lányoknál. Szerintem nincs ennél szebb élmény.

– Új album is készül. Erről mondana néhány szót?

– Ez kifejezetten olyan, mint amit eddig mondtam: a jelen és a jövő találkozása, de nem mondanám lezárásnak. Egyrészt összegzi, ami eddig történt, másrészt feltár egy jövőképet, legalábbis hangulatilag megpróbálja átvenni azt. Ami nálunk bejött és sikere volt, az a space rock időszak, és ennek most is komoly jelentése és jelentősége van. „Hova tovább ebből az életformából?” A Pink Floyd is velünk egy időben csinálta ugyanezt (vagy mi csináltuk velük egy időben), mert egy általános ráérzés volt. Aki teheti, most is ehhez fordul, mert van egy víziója, hogy az emberiség miként léphet tovább. Mert ez, amit ebben a pillanatban élünk, inkább elszomorító, és nem az emberiség és a tudomány előrehaladó és megvitató helyzetét ábrázolja, hanem az idegesítőt és a szomorút, a kudarcot és a háborúkat. Ebből ki kell lépni! Arra kell törekednünk, hogy a mai fiatalok később tovább tudják vinni, amit elkezdtünk, és el tudják mondani, hogy érdemes volt élni, érdemes volt gyerekeket felnevelni.

– Érdekességképpen azt kérdezném meg, hogy összeszámolták-e valaha, hány koncertet és turnét adtak?

– Én nem tudok ilyeneket, bár mindegyikünk műszaki egyetemet végzett. Nagyon sok előadás és kilométer volt. Az az igazság, hogy amikor az ember ilyen számvetést végez, azon kapja magát, hogy nagyon tömör volt az egész. Inkább a kiemelkedő események, amik megmaradnak, azokat tudjuk sorrendbe állítani, azokban lehet nagyon jó vagy nagyon rossz dolog. Megúsztunk karambolt, kényszerleszállást stb. Ezek beleivódnak a tudatalattiba, és abban a pillanatban olyan történeteket tudunk visszaidézni, amiken, ha egy hétköznapi ember ezeket megtudja, elcsodálkozik, hogy még itt állunk. De ezeket még fel kell dolgozni, és tovább kell lépni.

– Számos dologban első volt az Omega, többek között önök forgattak először videóklipet. Melyik volt a kedvencük?

– A Gammapolisés annak az időszaknak a földön túli víziója, abból volt egy pár dolog. De párhuzamosan ezzel készítettünk különböző filmeket is, amiket általában valamilyen történet alá tettek, tehát nem a dal volt a fontos, hanem a produkció, ami alá a dal került. Aztán egy másik, ami most így hirtelen eszembe jut: volt olyan (még a rendszerváltás előtt), hogy írtunk nagyon komoly balettekhez és előadásokhoz 20-25 perces műsorokat, melyekből aztán film készült az akkori közszolgálati televíziónál. És mikor kivitték ezeket fesztiválokra, megnyertük az első díjat, amikor azt sem tudták, hogy Magyarország hol van!

– Biztosan van kedvenc története, vagy akár több is. Egyet megosztana az olvasókkal?

– Erről jut eszembe valami, amiket most mondtam! A Franco-rezsim megszűnése után a spanyolok azonnal körülnéztek Budapesten, és az volt a szerencsénk, hogy megtaláltak és elhívtak minket a Palma de Mallorca-i Fesztiválra.  Ez azért volt fontos, mert úgy mentünk, hogy mindig annyi pénzt kerestünk, hogy eljussunk Palma di Mallorcáig, ahová Barcelonából kellett áthajózni. Ha véletlenül valahol megakadunk, akkor nekünk annyi, mert nem értünk volna haza időben. Ezt úgy hívták, hogy disszidálás. Akkor haza sem jöhetünk, még akkor sem, ha akarunk.

Végül eljutottunk a francia–spanyol határra, ahol angolul kevesen beszéltek, franciául meg spanyolul viszont mi nem tudtunk, és a következő történt: megállítottak a határon, kijött az őrség, és nézegették az útlevelünket, hogy mi a franc ez az ötágú csillag? Bementek – akkoriban úgy volt, hogy könyvben keresték meg a címereket, mint az országok pénznemeit –, és elkezdtek keresgélni. Mi mondtuk, hogy Magyarország, ők meg mondták, hogy nem találtak semmi ilyesmit. Ha bevalljuk, hogy mongolok, etiópok vagy valamik vagyunk, akkor továbbengednek, de ő nem mer, majd jön a váltás reggel. Nem voltak rosszindulatúak, csak ők sem tudtak semmit, meg kicsit féltek is. Na de reggelre, mire jött a váltás, ijedtemben telefonáltam a párizsi nagykövetségre, de nem volt semmi. Szerencsére a híres, aranycsapatos Czibort ismertem kisgyerekkorom óta, és rajta keresztül kaptunk jelzést. Ez persze nem volt elég, hogy elinduljunk, de meglógtunk a határról.

Hát nagyon meg voltunk ijedve, hogy mi van akkor, ha ezek, mikor behajózunk, elkapnak bennünket, és végünk is van... Na most, a junta akkoriban elfoglalta Athént, kidobták a polgári kormányt. És jöttek a görögök vidáman, Vangelis, Demis Roussos és a többiek, meg jött a spanyol televízió elnöke, aki a fesztivál fővédnöke volt. Kiszálltunk a kocsiból (amire ugye rá volt festve, hogy Omega, és hogy milyen városokban jártunk), odamentünk hozzájuk, és az elnök eszméletlen nevetésbe kezdett, mondván, hogy „Ezek a németek már megint átvágtak!”. Ők azt hitték, hogy megjelenik öt ilyen nagybajszos figura lovon meg miegymás. Erre jöttünk mi, főleg a Macky meg én, hosszú hajjal, nagy szakállal – olyan nincs, hogy ezek magyarok, és hol a ló, ugyebár?! Szerencsére megúsztuk az egészet.

A végén aztán akkora érdeklődésnek örvendtünk, hogy mikor lejátszottuk, amit kellett, odajött hozzánk egy kicsi francia csávó, és mondta, hogy menjünk, játsszuk el még egyszer. Azt nem mondta, hogy azért, mert megnyertük a fesztivált. Kaptunk pénzt is, mondták, hogy másnap megyünk Párizsba. Hazatelefonáltunk, és azt mondták, hogy mehetünk Párizsba meg minden, de jövő szombaton Makón kell játszani! Végül hazarendeltek, és Makón játszottunk. Ha akkor nem kellett volna hazamennünk, sok minden másképp alakult volna.

– Köszönöm szépen!

– Én is köszönöm! 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu